Deze films motiveren je om goede voornemens te maken

Films |

Het is gebeurd: we zijn 2023. En bij een nieuw jaar horen natuurlijk nieuwe goede voornemens. Ter gelegenheid hiervan heeft Pickx vijf films uitgezocht die je kunnen helpen om je prioriteiten voor het nieuwe jaar te stellen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Karate Kid (1984)

“You trust the quality of what you know, not quantity.” Is er echt een meer inspirerende film dan John G. Avildsens 'The Karate Kid'? Misschien wel, maar het verhaal van Daniel LaRusso (Ralph Macchio) en Mr Miyagi (Pat Morita) staat toch erg hoog op de lijst. Sinds 1984 leert'The Karate Kid' generatie na generatie belangrijke lessen over respect, kennis, empathie en inspanning. De meeste van deze lessen worden mondeling gegeven door meneer Miyagi, maar er is ook veel wijsheid te vinden in de actie van de film zelf.

Wanneer Daniel door Johnny (William Zabka) en zijn vrienden wordt weggejaagd uit de Cobra Kai dojo, worden we eraan herinnerd dat iemand die beter is dan wij, daarom nog geen beter mens is. Als meneer Miyagi Daniel alles laat zien wat hij heeft geleerd van het schuren van de vloer en het schilderen van het hek, toont hij aan dat er niet zoiets bestaat als nutteloze kennis. En wanneer Daniel uiteindelijk All Valley wint, is dat een signaal dat hij moet volhouden en vertrouwen op zijn kennis, omdat dat het belangrijkste is om je doel te bereiken.

Little Miss Sunshine (2006)

In veel opzichten kan 'Little Miss Sunshine' van Jonathan Dayton en Valerie Faris gezien worden als het tegenovergestelde van 'The Karate Kid'. Kleine Olive wordt nooit 'Little Miss Sunshine', hoe hard ze ook probeert. En de mentaliteit van haar vader, die altijd alles wil winnen, is nutteloos en zelfs schadelijk voor het kleine meisje.

Maar is winnen in het leven (of bij een schoonheidswedstrijd voor kinderen) echt het belangrijkste? Is het niet beter om je gebreken te accepteren en waarde in jezelf te vinden? Het is goed om doelen te stellen voor jezelf en een droom te willen verwezenlijken, maar staar jezelf er niet blind op. Neem een voorbeeld aan de kleine Olive, die gedurende de film ontdekt dat ze goed genoeg is ook als ze de schoonheidswedstrijd niet wint.

Ratatouille (2007)

Brad Birds geanimeerde komedie over een straatrat die kok wil worden, is echt een van de meest inspirerende films ooit gemaakt. Het zit Remy en Linguini niet mee. Een elitaire, giftige werkomgeving? Ja. Een baas die vastbesloten is hen te zien falen? Ja. Een leven lang verteld worden door hun familie, zogenaamde vrienden en de maatschappij in het algemeen dat ze nooit iets zouden bereiken? Ja, ja en nog eens ja.

En toch lukt het de twee om dankzij de woorden van Auguste Gusteau het hipste restaurant in Parijs te openen. Bij deze: laat je door niets of niemand tegenhouden!

To Kill a Mockingbird (1962)

Robert Mulligans 'To Kill a Mockingbird' is gebaseerd op de gelijknamige roman van Harper Lee. De film is niet alleen zeer goed gefilmd en geacteerd, maar het is ook een krachtig verhaal over de strijd voor rechtvaardigheid. Wanneer Atticus Finch (Gregory Peck) de zaak aanneemt van een zwarte man die ten onrechte wordt beschuldigd van verkrachting van een witte vrouw, doet hij dat niet omdat hij er beroemd of rijk door wordt, maar omdat het juist is. Zijn strijd voor een eerlijk proces voor Tom Robinson (Brock Peters), ten koste van zijn eigen gemoedsrust en die van zijn kinderen, is een les voor ons allen. 

De film werd gemaakt in een tijd waarin Jim Crow-wetten nog van kracht en lynchpartijen nog aan de orde waren. Ook daarom herinnert ‘To Kill a Mockingbird’ ons eraan dat gerechtigheid en de wet helaas niet altijd hand in hand gaan.

Lion (2016)

Als er één film is waar je moeilijk geen traan om kunt laten, dan is het wel Garth Davis' 'Lion'. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Saroo Brierley, die Australië verlaat om zich te herenigen met zijn biologische familie in India. Saroo houdt immens veel van zijn adoptieouders en zij houden van hem, maar er is iets gebroken in hem dat pas weer heel wordt als hij vindt wat hij als kind verloor. Dit is een prachtig, ongelooflijk geacteerd en oprecht verhaal over het opnieuw in contact komen met je roots en ontdekken wie je werkelijk bent.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top