2022 was een boerenjaar voor deze vijf Belgische artiesten

Muziek | Aan het einde van het jaar stelt iedereen zijn lijstjes op van de beste films, tv-programma’s, albums en live optredens van het jaar. Voor onze artiestenlijst van 2022 pakken we het net iets anders aan, want we grijpen de kans om vijf artiesten in de kijker te zetten die in 2022 een sterke evolutie doormaakten, maar wel nog wat extra aandacht verdienen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Pommelien Thijs

We werden het afgelopen jaar om de oren geslagen met de Wevelgemse ‘#LikeMe’-collega van Pommelien Thijs. Niet dat ze zelf helemaal naar de achtergrond verdreven werd, maar het boerenjaar van Pommelien werd wel wat overschaduwd door het enorme succes, de documentaires en de media-aandacht voor popdiva Camille.

Nadat ze eind 2021 haar eerste solosingle uitbracht, wist Pommelien met haar twee volgende singles – de eerste in april, de tweede in september – telkens het hoogste schavot van de Ultratop 50 te bereiken. Met ‘Ongewoon’ werd ze genomineerd voor de Radio 2 Zomerhit en in de videoclip van dat nummer lichtte ze een tipje van de sluier op omtrent haar geaardheid – iets waar ze tot nu toe nog niet vrij over sprak. Haar derde single van het jaar, ‘Zilver’, kwam deze maand uit.

Op het eerste volledige album van Pommelien wachten we nog, maar de zangeres liet in interviews weten dat er naarstig aan gewerkt wordt.

 

Drea Dury

“De meest Belgische onder de Colombiaanse artiesten”, zo noemden we Drea Dury in onze rubriek Artiest van de Week. De r&b-zangeres woont sinds 2014 in België en werkte zich in 2018 al in de kijker door haar opmerkelijke deelname aan ‘The Voice France’. Sindsdien legde ze een lange weg af, werkte ze samen met Black Eyed Peas-lid will.i.am en ontwikkelde ze haar mix van afrobeat, r&b, latino en hiphop verder. Dat hoor je op ‘Tellem’, de single die Drea Dury dit jaar uitbracht.

Zoals ze in een interview met Pickx vertelde vorige maand, is die single een voorsmaakje voor alles wat in 2023 zal komen. Hoog tijd dat we Drea Dury aan deze kant van de grens wat beter leren kennen, want we verwachten binnenkort veel van haar te horen. “De muziekwereld wil je helaas in een hokje stoppen. Nu heb ik mijn eigen hokje gebouwd”, zegt ze. Dat belooft.

 

STAKE

In het iets zwaardere genre staat ons land al langer bol van de toptalenten. Dat weten ze in het buitenland al lang – kijk maar naar het succes van een band als Brutus. Nog zo’n band die al jaren in binnen- en buitenland stevig scoort is STAKE, vroeger beter bekend als Steak Number Eight. De vierkoppige postrock / sludgemetal / prog / atmosferische grungecoreband bracht dit jaar na enkele jaren radiostilte (al is dat een relatief begrip voor deze mannen) een nieuw album uit, het tweede sinds de naamsverandering.

Luisteraars van radiozender Willy en lezers van websites als Luminous Dash en Indiestyle zullen gemerkt hebben dat heel wat experten het album ‘Love, Death and Decay’ hoog op hun eindejaarslijstje zetten. Zoals steeds het geval is bij de mannen van STAKE, wordt ook hun live performance de hemel in geprezen. Wie afgelopen zomer op events als Alcatraz, Hellseatic, Pukkelpop of Sziget was, zal dat beamen.

 

Whorses

We blijven nog even bij het stevigere gitaarwerk. Meltheads scoorde dit jaar een vette radiohit met ‘Naief’, Black Box Revelation bracht rock ’n roll op de radio met ‘Wrecking Bedposts’, SONS speelde festivals plat en stelde op de valreep nog een plaat voor, en Whorses schuimde de podia af met hun debuutplaat.

De noiseband stond dit jaar op grote en kleine podia, van de Ancienne Belgique in Brussel tot het Mutse Festival in Kortrijk. “Whorses doet de tent op zijn grondvesten daveren”, vatten we een van de vele positieve recensies samen. Dit eindejaar gaf de band te kennen dat er aan nieuwe muziek gewerkt wordt, dus als Whorses op deze manier verder evolueert, verwachten we hen volgende zomer met een tweede plaat in het verschiet op alle grote festivals.

 

Mayorga

Sfeervolle poprock met een DIY-mentaliteit, daar zijn we in ons land ook bijzonder goed in. Denk maar aan groepen als The Haunted Youth, Kids With Buns en BLUAI die dit jaar furore maakten. Iets verder richting de achtergrond komen we Mayorga tegen, het project van gitariste Helena Mayorga Paredes. Zij stond al langer op het podium met groepen als Pavlove, Aarde Aan Daan, Noémie Wolfs en Manngold, maar lanceerde in 2022 ook haar eigen muziek.

Weekend Lover’ en ‘Girlcrush’, heten de eerste twee singles van Mayorga, die ons binnenkort een volwaardige EP belooft. Op 6 april stelt ze die voor in De Centrale in Gent. In het voorprogramma van IBE en High Hi passeerde ze afgelopen jaar al langs AB Club, Het Depot en Cactus Muziekcentrum, om maar enkele haltes te noemen. Niet slecht voor zo’n pril project!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top