Met ‘Babylon’ brengt Damien Chazelle het Hollywood van de jaren 20 weer tot leven

Films |

Binnenkort verschijnt ‘Babylon’ in de bioscoop. Iets om naar uit te kijken, al was het maar omwille van de fantastische cast die regisseur Damien Chazelle wist te verzamelen: Margot Robbie, Brad Pitt en Olivia Wilde om maar een paar te noemen. Zij geven mee vorm aan het decadente Hollywood uit de jaren 20, in deze film die tegelijkertijd hommage en kritiek is op die periode.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De jaren 20 van de vorige eeuw werden omgedoopt tot het gouden tijdperk van Hollywood. Meedeinend op de golven van de roaring twenties ging ook de cinemawereld helemaal mee in die sfeer van luxe, alcohol, drugs en spectaculaire feesten. De acteurs en actrices uit de films van die periode werden verafgood en overal waren ze kwamen op een pedestal geplaatst. Het maakte dat de concurrentie in Hollywood ook onmenselijke proporties aannam, iedereen wilde het maken in de filmindustrie en zij die erin zaten deden alles om hun positie te bestendigen.

Het is die tegelijk wrede en vrolijke wereld die de Oscarwinnende regisseur Damien Chazelle probeert weer te geven in zijn nieuwe film ‘Babylon’. Hij baseerde zich voor de personages op Hollywoodfiguren die echt hebben bestaan: John Gilbert, Clark Gable, Clara Bow, Alma Rubens. Namen die zich nadien vestigden in het pantheon van Hollywood.

Een vijfsterrencast

Chazelle is een cineast die graag inzoomt op de donkere randjes van het leven onder de spotlights. In zijn vorige realisaties ‘Whiplash’, ‘La La Land’ en ‘First Man’ portretteerde hij steeds mensen die boven zichzelf wilden uitstijgen, maar daarbij ook de nodige obstructies kenden. In ‘Babylon’ viert hij het gouden tijdperk van de cinema, toen de eerste grote Hollywoodsterren gecreëerd werden. Je voelt zijn bewondering voor de magische kracht van de camera. En tegelijkertijd toont hij de oppervlakkigheid en het kille van die hele machinerie, die kon kraken of maken wie het wilde.

Los van die thematiek is Damien Chazelle een regisseur die graag speelt met kleuren, ritme en stijl. Dat is in ‘Babylon’ niet anders. Het swingt en ratelt en tolt. De megaproductie laat dat ook toe. Zo heeft hij net als in ‘La La Land’ weer een memorabele grootschalige sequentie gecapteerd die de kijker helemaal opslorpt in feestelijke gekte van toen.

De financiële mogelijkheden lieten ook een sterrencast toe. Met bijna allemaal A-listers. Zoals het natuurlijk betaamt voor een film over de grote dagen van Hollywood. Enkele namen? Wat dacht je van Brad Pitt in de rol van de succesacteur Jack Conrad, of Margot Robbie die it-girl Nellie LaRoy vertolkt? Ook Tobey Maguire zien we terug, als de angstaanjagende gangster James McKay, Olivia Wilde als Ina Conrad en Jean Smart als showbizzjournalist Elinor St John.

'Babylon' komt vanaf 18 januari 2023 uit in de Belgische bioscoopzalen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top