Dit waren de beste CS:GO-teams van 2022

Nieuws | Met de BLAST Premier World Final is er een einde gekomen aan dit Counter-Strike-seizoen. De ideale gelegenheid voor een jaaroverzicht, dus! Dit zijn de teams die hun stempel op 2022 hebben gedrukt.

Door Proximus

Deel dit nieuws

FaZe Clan

We kunnen niet anders dan beginnen bij het beste roster van 2022. FaZe Clan domineerde het eerste deel van het jaar, en won achtereenvolgens IEM Katowice, de PGL Major in Antwerpen, de ESL Pro League XV en IEM Cologne. Even leek het of FaZe de dominantie van NAVI in 2021 zou kunnen evenaren, maar zo ver kwam het uiteindelijk niet.

Hoewel ze vooraf als topfavoriet bestempeld werden, kwam het team niet verder dan de Challengers Stage van de IEM Major in Rio. Ook de ESL Pro League XVI, een kans om de Intel Grand Slam in de wacht te slepen, kon FaZe niet winnen. Hun finaleplaats in BLAST Fall Final toont aan dat het team opnieuw op de goede weg is.

MVP: rain

Havard “rain” Nygaard heeft misschien wel zijn beste seizoen bij FaZe achter de rug sinds 2016, het jaar dat hij zich bij de organisatie voegde. En dat in een jaar waar een groot deel van de fans om zijn vervanging vroeg. FaZe had Katowice namelijk gewonnen met de stand-in jks omdat rain een coronabesmetting had opgelopen.

De Noor gaf zijn tegenstanders lik op stuk in Antwerpen. Na een masterclass tegen NAVI in de finale werd de Noor verkozen tot MVP van de Major, met een ADR (Average Damage per Round) van 87,9 over het hele toernooi. Vier jaar na de verloren finale tegen Cloud9 heeft de veteraan van FaZe eindelijk een Majortitel beet.

NAVI

De hoofdrolspeler van 2021 speelde dit seizoen slechts een bijrol. Het uitbraken van de oorlog in Oekraïne bleek de genadeslag voor het NAVI-roster dat de esport een jaar lang gedomineerd had. Door enkele controversiële uitspraken werd IGL Boombl4 aan de deur gezet. Electronic werd de nieuwe leider van het team en stand-in sdy mocht zich bewijzen op het hoogste niveau.

Maar de resultaten bleven achterwege. De Oekraïense organisatie kon amper één groot toernooi winnen: de BLAST Premier Spring Final. Het haalde twee keer de finale, tijdens IEM Cologne en de PGL Major in Antwerpen, maar verloor telkens van rivaal FaZe. Daarom werd nipl, speler bij het academy team, gepromoveerd. De youngster moet NAVI terug naar de absolute top zien te krijgen.

MVP: s1mple

De sterspeler van NAVI heeft er geen makkelijk jaar opzitten. De Russische invasie van Oekraïne speelde daar een grote rol in. Hij moet al maanden vrezen voor de gezondheid van zijn vrienden en familie die in de hoofdstad Kiev wonen.

Maar ondanks die zware mentale last heeft s1mple in 2022 nog maar eens bewezen dat hij de beste speler ter wereld is. Met een Impact Rating van 1.32 en 0.83 Kills Per Round deed dit seizoen niemand beter. Hij werd door ESL zelfs verkozen tot speler van het decennium. Laten we hopen dat hij die statistieken in 2023 kan voortzetten en voor NAVI opnieuw trofeeën kan veroveren.

Heroic

Heroic heeft een geweldig seizoen achter de rug. Dat zagen weinig CS:GO-fans vooraf aankomen. Want het jaar van het Deense roster begon niet al te best, ondanks een plaats in de halve finales van IEM Katowice. Daarna werd het team telkens vroeg uitgeschakeld: tijdens de PGL Major in Antwerpen, IEM Cologne en ESL Pro League 16.

De Denen konden zich herpakken na een extra lange bootcamp ter voorbereiding van de Major in Rio. Tot ieders verbazing haalden ze de finale, die ze nipt verloren van Outsiders. Meteen daarna klopten ze FaZe in de grote finale van de BLAST Fall Final. Heroic stond zelfs een tijdje op de eerste plaats in de HLTV-ranking, voor de Majorwinnaar.

MVP: cadiaN

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar cadiaN is de MVP van Heroic! De IGL heeft in zijn carrière al heel wat tegenslagen gekend. Maar opgeven staat niet in zijn woordenboek. Telkens vond hij een manier om zich mentaal op te laden en terug te komen.

Dat verklaart ook waarom hij zo emotioneel was na het winnen van de BLAST Fall Final, georganiseerd in zijn thuisland Denemarken. cadiaN vierde zijn allereerste LAN-overwinning onder meer met een aandoenlijke speech en een knuffel met zijn moeder, die aanwezig was in het publiek.

Cloud9

De prijs voor beste aankoop van 2022 gaat ongetwijfeld naar Cloud9. Nadat de Amerikaanse organisatie in 2021 de CS:GO-scene verliet, maakte het dit jaar een terugkeer door de grote poort met het ex-Gambit roster. Door de oorlog in Oekraïne mocht de organisatie niet meer deelnemen aan de grote toernooien. Daarom zochten de spelers naar een nieuwe werkgever.

Op een eerste titel moest Cloud9 niet lang wachten. Minder dan twee maanden na de aankoop won het roster van nafany IEM Dallas, de eerste titel van de Amerikanen sinds 2018, voor eigen publiek dan nog. Een tweede titel zat er niet meer in voor de jonge Russen, maar de consistente resultaten beloven veel goeds voor 2023.

MVP: sh1ro

Cloud9 heeft met spelers als Ax1Le en HObbit heel wat talent in de rangen. Daarom is het moeilijk om een speler te kiezen die er echt uitspringt. Dankzij zijn uitstekende statistieken doorheen het jaar kiezen we voor sh1ro. Met een HLTV-rating van 1.28 hoort de rifler bij de beste CS:GO-spelers van 2022.

Eervolle vermeldingen:

Outsiders

Outsiders, ook bekend als het voormalige Virtus.pro, beleefden een relatief anoniem 2022. Tot de Major in Brazilië, tenminste. IGL jame leidde zijn team naar misschien wel de meest onverwachte Majorzege sinds Cloud9 in 2018. Het Russischtalige roster verdween daarna terug naar de achtergrond van de scene met een teleurstellende laatste plaats in de BLAST Premier World Final.

Team Vitality

Team Vitality is misschien wel het meest teleurstellende team van het jaar. Meer dan een jaar na de komst van het legendarische Astralis-trio dupreeh, Magisk en zonic, won het team amper één toernooi: de ESL Pro League XVI. Tijdens de Majors in Antwerpen en Rio raakte het roster niet in de play-offs. Voor Vitality, qua budget een van de grootste organisaties actief op CS:GO, is dit onvoldoende. We verwachten dan ook wijzigingen aan het roster voor het begin van het nieuwe seizoen.

G2 Esports

Zonder de BLAST Premier World Final zou G2 niet in deze lijst staan, maar G2 heeft in Abu Dhabi misschien wel de prestatie van het jaar afgeleverd. Het roster van NiKo speelde beide Majorwinnaars van 2022 naar huis en won de finale van Team Liquid op dominante wijze. De organisatie pakte zo zijn eerste LAN-zege sinds 2017(!) en de IGL HooXi won zijn allereerste LAN-titel ooit.

Team Liquid

Team Liquid is het enige team in deze lijst zonder grote overwinning. Toch verdient het Noord-Amerikaanse roster een speciale vermelding. Vooral dankzij de komst van YEKINDAR: de Let heeft het team naar nieuwe hoogtes gebracht, met meerdere kwartfinales, een halve finales en twee finales. Hopelijk kan de trots van de NA-regio die prestaties in 2023 eindelijk verzilveren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top