Club Brugge wordt stilaan een stuurloos schip onder Carl Hoefkens

Sport | In het begin van het seizoen leek het rozengeur en maneschijn voor Club Brugge. De West-Vlaamse voetbalploeg maakte een succesvol debuut maar hun kansen zijn inmiddels gekeerd. Coach Carl Hoefkens lijkt de controle over zijn ploeg verloren te zijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sinds enkele jaren reeg Club Brugge de zeges aan elkaar. Zowel met Michel Preud'homme, Philippe Clement als met Alfred Schreuder verzetten de Gazellen voortdurend de bakens. In de Belgische voetbalcompetitie leek Club zo goed als onklopbaar, enkel Union wist vorig jaar ernstige problemen te veroorzaken voor de Brugse ploeg. Ze moesten tot het einde van het seizoen hard vechten om een derde landstitel op rij te bemachtigen.

Dit seizoen liggen de kaarten heel anders. Schreuder vertrok naar Ajax, de Brugse kopmannen kozen voor een interne oplossing om hem te vervangen door Carl Hoefkens. De oud-clubspeler en ex-Rode Duivel beleefde zo zijn eerste ervaring als T1 op Belgische bodem. Zijn debuut was veelbelovend, vooral in de UEFA Champions League. De club uit het Venetië van het Noorden wist zich te plaatsen voor de achtste finales. Maar na de indrukwekkende 9 op 9 begonnen de problemen.

Te veel zelfvertrouwen?

Door de revelatie van het seizoen op het Europese toneel te worden, zijn de Bruggelingen misschien naast hun schoenen gaan lopen, denkend dat ze onoverwinnelijk zijn. Bovendien verloor Carl Hoefkens de controle over zijn team. Hij moest een groep in het gareel houden die nog gebreken in het spel vertoonde, maar liet na om hen alert te houden, waardoor de prestaties kelderden.

Beetje bij beetje ging de kwaliteit van het voetbal van Brugge omlaag, werden de spelers minder efficiënt... en brokkelde het vertrouwen af. Sommige spelers zoals Lang, Yaremchuk (grootste transfer in de clubgeschiedenis) of meer recentelijk Skov Olsen zijn opmerkelijk genoeg naast de A-ploeg gevallen. "We waren op de top van ons kunnen. We waren zo trots. In een week tijd speelden we gelijk tegen Atletico en hebben we Anderlecht verslagen. Het was fantastisch. Maar goed, het kan me niet schelen hoe je de club van buitenaf ziet. Wat voor mij telt, is hoe we intern reageren", aldus Olsen.

Wat in 2023?

Door maandag twee nieuwe punten te verspelen tegen OHL, door op het laatste moment een doelpunt te incasseren, hebben de spelers van Club waarschijnlijk het lot van hun coach bezegeld. Na de uitschakeling in de Beker had de directie nogmaals het vertrouwen in Hoefkens uitgesproken, een uitspraak die doorgaans nooit veel goeds voorspelt. De fans waren woedend en het was een verzoenende Simon Mignolet die hen moest gaan kalmeren. Of het veel geholpen heeft, is twijfelachtig. Brugge staat immers 12 punten achter op primus KRC Genk.

Het is maar de vraag of Carl Hoefkens in 2023 nog aanblijft als trainer van Club Brugge. De spelers kregen vorige week een week vakantie, een voorbode van een waarschijnlijk toekomstig ontslag van de voormalige Duivel. Met deze maatregel willen ze wellicht voorkomen dat de ploeg onrustig wordt. Voor Hoefkens dreigt het einde van het jaar daarom met een sisser en een C4 af te lopen.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van de Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top