The Great Wall, een monsterlijke Amerikaans-Chinese coproductie

Films | In 2016 kwam 'The Great Wall' uit, een film met een Amerikaanse en Chinese cast die zich afspeelt in het middeleeuwse China. Tegen de verwachtingen in werd de fantasyfilm met Matt Damon in de hoofdrol een flop. Pickx vertelt je wat meer over de controverse rond de film.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kort samengevat gaat de film over een westerse huurling die in de 11e eeuw na Christus in China belandt. Achter de Chinese Muur ontdekt hij een mysterie. Dit iconische bouwwerk wordt keer op keer belegerd door roofzuchtige monsters. Williams besluit om zijn zoektocht naar geld te staken en zich aan te sluiten bij een leger om de ogenschijnlijk onoverwinnelijke monsters te verslaan.

Deze actieprent werd volledig in China geschoten en had een ruim bemeten productieploeg en budget. Zo was het niet alleen nodig om de Chinese Muur na te bouwen, maar op de set waren ten alle tijde ook meer dan honderd tolken aanwezig om de communicatie tussen de Amerikaanse cast en Chinese crew vlot te laten verlopen.

Kritiek

De film kwam al tijdens de productie onder vuur wegens "whitewashing", het curieuze fenomeen waarbij productiehuizen witte acteurs gebruiken voor rollen die zijn gebaseerd op een verhaal waarin Aziatische of Afrikaanse personages de hoofdrol hebben. Ook hoofdrolspeler Matt Damon kreeg te maken met kritiek. Zijn personage fungeerde als een "white savior", een witte hoofdrolspeler die ingrijpt in het leven van mensen van kleur en daardoor de aandacht op zichzelf vestigt.

Teleurstelling

Na de première bleek al gauw dat de film uitdraaide op een financiële kater. Hoewel het budget 150 miljoen Amerikaanse dollar bedroeg en wereldwijd 334,9 miljoen dollar binnenharkte, zagen vooral de Chinese producenten de film als een flop. In de Chinese box-office bracht 'The Great Wall' 170,9 miljoen dollar op, wat naar Chinese maatstaven zwaar ondermaats is.

Ook op de Amerikaanse markt kon de film de gemiddelde bezoeker niet bekoren. De film opende in de eerste week in de Verenigde Staten en Canada met een opbrengst van 18,1 miljoen dollar en moest het afleggen tegen 'The Lego Batman Movie' en 'Fifty Shades Darker'. 

Spot

Op de koop toe gaf Matt Damon onlangs toe dat zijn dochter hem graag uitlacht met deze film. Zijn dochter maakt er dan een punt van om de film "The Wall" te noemen. Wanneer Damon dan opmerkte dat de film 'De Grote Muur' heette, antwoordde ze dat er niets groots aan de film was.

Is deze film top of flop? Oordeel vooral zelf. Bekijk ‘The Great Wall’ op 28 december om 20u35 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top