Bill Nighy op zoek naar geluk in 'Living'

Films | In de film 'Living' krijgt Bill Nighy verschrikkelijk nieuws dat zijn leven op z'n kop zet. Deze remake geeft een nieuwe draai aan de klassieker, vooral door het scenario van Kazuo Ishiguro. De film is vanaf woensdag in de bioscoop te ontdekken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kazuo Ishiguro is een Nobelprijswinnaar en de auteur van 'The Remains of the Day'. In zijn meest recente werk verbindt hij zijn geboorteland Japan met het Verenigd Koninkrijk, waar hij sinds zijn jeugd woont. Ishiguro koos ervoor om samen met regisseur Oliver Hermanus een remake te maken van 'Ikiru', de klassieker van Akira Kurosawa uit 1952, gebaseerd op 'De dood van Ivan Iljitsj' van Leo Tolstoj.

De film drukte zijn stempel op hem als jongeman, en hij besloot het verhaal van een kleine bureaucraat met uitgebluste dromen opnieuw te vertellen. Wanneer het hoofdpersonage ontdekt dat hij een ongeneeslijke ziekte heeft, begint hij aan een project dat zin kan geven aan de paar maanden die hem nog resten: de ontginning van een braakliggend terrein en de bouw van een kleuterschool.

In tegenstelling tot de film uit 1952 onthult deze nieuwe film niet meteen het verschrikkelijke nieuws dat Williams, de hoofdpersoon, te horen krijgt. De plot speelt zich ook af in Londen en niet in het naoorlogse Japan. Het idee is om een parallel te creëren tussen de twee samenlevingen, Japans en Brits. Samen met regisseur Olivier Hermanus ('Beauty') schildert Ishiguro een wereld op het witte doek waarin een strenge sociale orde heerst die de mensen verstikt.

Introspectieve reis

Als regisseur Oliver Hermanus op één talent kan vertrouwen, dan is het wel dat van acteur Bill Nighy die de hoofdrol speelt. Zijn perfecte beheersing, zorgt ervoor dat zelfs 'lege' momenten van grote betekenis worden. In de loop van de film gaat hij van een 'zombie' naar een man die zijn leven weer zinvol weet te maken.  Zijn transformatie is aangrijpend: van onbewogen naar zachtaardig, vol leven en menselijkheid. Deze introspectieve reis is een mooie levensles!

'Living' is vanaf woensdag 28 december in de bioscoop te zien.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top