Jude Law blaast 50 kaarsjes uit: terugblik op zijn glansrollen

Series | Vandaag stapt een onvolprezen rasacteur op tram vijf: niemand minder dan Jude Law. De Britse klasbak – twee keer genomineerd voor een Oscar – is een echte Hollywoodancien die al sinds begin jaren 90 meedraait in Tinseltown. Pickx brengt een overzicht van zijn beste rollen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Pius XIII (‘The Young Pope’)

In ‘The Young Pope’ speelt Law de rol van de jonge Lenny Belardo die, onder de naam Pius XIII, zowel de jongste als de eerste Amerikaanse paus wordt – een kettingrokende, irrationele figuur die een nieuwe wind door het Vaticaan wil laten waaien. De jonge paus gaat de eeuwenoude regels, voorschriften, tradities en praktijken van het Vaticaan aanpassen aan zijn eigen behoeften.

De dramareeks – de duurste Italiaanse tv-serie ooit – is vaak surrealistisch en bevat “een stijlvolle mix van over-the-top melodrama met profane komedie”, zo luidt de consensus op Rotten Tomatoes. De evenwichtige rol van Law – nu eens komisch, dan weer dreigend en vol gravitas – wordt unaniem geprezen.

Errol Flynn (‘The Aviator’)

In 2004 sloegen Martin Scorsese en Leonardo DiCaprio de handen ineen voor de epische biopic ‘The Aviator’. Het verhaal is gebaseerd op het non-fictieboek uit 1993 getiteld ‘Howard Hughes: The Secret Life’. DiCaprio speelde de hoofdrol van de eigenzinnige uitvinder en ondernemer Howard Hughes tijdens zijn opkomst in de luchtvaart- en filmindustrie en zijn uiteindelijke afdaling in de waanzin. Jude Law kroop in de huid van Errol Flynn, een acteur uit de Gouden Eeuw van Hollywood die klassieke personages als Robin Hood en Don Juan vertolkte.

Flynn was een van de beroemdste sterren uit die tijd, en Law geeft zijn maniertjes en charisma perfect weer. Laws vertolking van Flynn geeft een fascinerend inzicht in de werking achter de schermen van films tijdens de Gouden Eeuw. Law heeft ook een uitstekende chemie met Cate Blanchette, die Katherine Hepburn speelt.

‘The Aviator’ won vijf Oscars en was genomineerd voor nog eens zes beeldjes, waaronder die van beste film.

Dr. John Watson (‘Sherlock Holmes’)

Robert Downey Jr. en Jude Law speelden de hoofdrol in deze door Guy Ritchie geregisseerde actiefilm uit 2009 over de beroemde Sherlock Holmes en zijn trouwe assistent Dr. John Watson. Ze onderzoeken een brutale reeks moorden door Lord Blackwood, een beruchte liefhebber van de duistere kunsten.

De film werd genomineerd voor twee Oscars, een voor Best Original Score en een voor Best Art Direction. RDJ won een Golden Globe voor zijn acteerprestatie. Law werd genomineerd voor een Saturn Award. De chemie tussen de twee hoofdrolspelers is één van de sterkste elementen van de film.

Gigolo Joe (‘A.I. Artificial Intelligence’)

Een film opgedragen aan Stanley Kubrick, geregisseerd door Steven Spielberg, kan bijna niet anders dan een meesterwerk zijn. Jude Law speelt Gigolo Joe in dit sciencefictiondrama en heeft speciaal voor deze rol ballet leren dansen. In de special features vertelt hij ook over het bestuderen van de acteerstijlen van Fred Astaire en Gene Kelly, want zijn personage in de film leert op een gelijkaardige manier acteren.

De film werd genomineerd voor twee Oscars en Law werd genomineerd voor een Golden Globe. Zijn personage is een mannelijke Mecha, mensachtige robots die in staat zijn tot complexe gedachten – een beetje zoals die in HBO's ‘Westworld’.

Dickie Greenleaf (‘The Talented Mr. Ripley’)

‘The Talented Mr. Ripley’ wordt veelal gezien als het meesterwerk van de betreurde regisseur Anthony Minghella (‘The English Patient’, ‘Cold Mountain’). Daarin speelt Matt Damon de rol van Tom Ripley, een jongeman die wel heel goed kan doen alsof hij overal thuishoort. Op een dag sluipt hij binnen op een exclusief feestje, waar hij van de gastheer de opdracht krijgt om zijn zoon te gaan zoeken in Italië. Rijke luis Dickie (Jude Law) leidt er een luxueus leven onder de zon samen met zijn bloedmooie vriendin Marge (Gwyneth Paltrow), en Ripley besluit er even van mee te profiteren. Totdat alles fout begint te gaan, uiteraard.

Law ontving een Oscarnominatie voor beste bijrol voor deze complexe Hitchcockiaanse thriller, gebaseerd op de veelgeprezen boekenreeks van Patricia Highsmith. Law levert hier een uitmuntende prestatie af als de charismatische en begeerlijke Dickie, die ook nogal in zichzelf gekeerd is en geen rekening houdt met andermans gevoelens: een complex en genuanceerd personage, dat zowel medeleven als antipathie opwekt.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top