Dit waren de knapste exploten van onze Belgische atleten in 2022

Sport | Ook in 2022 bezorgden heel wat Belgische sporters ons de nodige dosis kippenvel. Wij pikten enkele opmerkelijke prestaties eruit die het voorbije kalenderjaar markeerden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bart Swings

Het statistiekenbureau Gracenote voorspelde één gouden medaille voor België op de Olympische Winterspelen in Peking. En zo geschiedde. Bart Swings schaatste zich naar olympisch goud op de massastart. Hij verschalkte de Zuid-Koreanen Jae Won Chung en Seung Hoon Lee, die mee met Swings op het podium mochten. Swings werd zo de eerste Belg die twee keer op een olympisch winterpodium stond, vermits hij in 2018 al goed was voor zilver in dezelfde discipline. Het schonk ons land de achtste medaille ooit op de Winterspelen, de tweede goude sinds 1948 (!).

Hanne Desmet

Het Belgische feestje in Peking werd nog completer gemaakt door Hanne Desmet. Enkele dagen voor het goud van Swings bezorgde Desmet België een bronzen plak op de 1.000 meter shorttrack, na de Nederlandse winnares Suzanne Schulting in de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong. Desmet werd zo de eerste Belgische vrouw met een individuele medaille op de Winterspelen. En ei zo na pakte de 25-jarige Antwerpse nog een tweede medaille in Peking. Maar op haar favoriete nummer, de 1.500 meter, kon ze het sprookje niet waarmaken. Ze greep met een vierde plaats nipt naast brons.

Stoffel Vandoorne

“Het beste gevoel ooit.” Met deze woorden omschreef Stoffel Vandoorne zijn wereldtitel in het Formule E-kampioenschap. Na een tweede plaats in het seizoen 2019-2020 en een constructeurskampioenschap voor zijn team Mercedes-EQ vorig jaar moest Vandoorne dit seizoen de kers op de taart proberen plaatsen. En dat gebeurde ook. Vandoorne won slechts één e-Prix: die in Monaco. Hij pakte uiteindelijk de wereldtitel door zijn constante prestaties. In acht van de zestien races eindigde hij op het podium en in slechts één manche pakte hij geen punten. Een geweldige prestatie in de immer onvoorspelbare Formule E.

Sarah Chaari

2022 werd ook het jaar waarin er nieuw, Belgisch sporttalent werd ontdekt. De wereld maakte namelijk kennis met Sarah Chaari, die reeds op haar 17 jaar wereldkampioen werd in de klasse tot 62 kilogram in het taekwondo. Haar opmars op het WK in Mexico van vorige maand was opmerkelijk, vermits ze drie maanden daarvoor pas wereldkampioene was geworden bij de junioren. Ze sloot door deze consistente prestaties het kalenderjaar af als nummer één van de wereld. Chaari brandt intussen van de ambities. “De volgende stap? Een olympische medaille”, liet ze weten.

Nafissatou Thiam

Is Nafi Thiam één van de grootste Belgische sportvrouwen ooit? In juli van dit jaar kroonde Thiam zich namelijk in het Amerikaanse Eugene voor de tweede keer tot wereldkampioen in de zevenkamp. Maar Thiam moest er wel stevig voor werken. Na het speerwerpen pakte de Nederlandse Anouk Vetter de koppositie over en moest de laatste discipline, de 800 meter beslissing brengen. Thiam moest met minstens 1,4 seconden winnen op Vetter, wat ook lukte waardoor een tweede wereldtitel een feit was. Na twee olympische titels en twee wereldtitels heeft ze nu ook twee Europese outdoortitels te pakken. De volgende stap lijkt opnieuw een olympische medaille.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top