Blockbuster vs. verborgen filmparel van de maand: ‘She Said’ vs. ‘Bombshell’

Films | Deze maand vergelijken we de nieuwe film ‘She Said’ met filmparel ‘Bombshell’.

Door MF

Deel dit nieuws

Beide films klagen de toxische Hollywoodcultuur aan, waarbij seksueel misbruik vrouwen centraal staat. Allebei zijn ze gebaseerd op waargebeurde verhalen, wat het nog onthutsender maakt om ernaar te kijken.

“Will you go on the record?”

In de film ‘She Said’ wordt het hele systeem - waar  seksuele intimidatie blijkbaar normaal geworden is - in vraag gesteld. Je kan er niet omheen dat er enorm veel misbruik is in Hollywood. En dus gaan twee journalisten van The New York Times op onderzoek uit. Ze ontdekken heel wat schrijnende verhalen over het misbruik. Maar niemand wil getuigen, omdat ze bang zijn voor de gevolgen. In ’Bombshell’ klaagt Gretchen (Nicole Kidmann), de oprichtster van Fox News, Roger Ailes aan wegens seksuele intimidatie . Ze heeft een waslijst aan seksistische uitspraken die eindelijk moeten stoppen. Haar probleem? Ze is de enige die daar publiekelijk voor open komt.

In beide films heerst angst  voor de gevolgen van 'on the record' te gaan. Maar die verhalen zijn hard nodig om de stilte eindelijk te doorbreken . We kunnen het verleden niet terugdraaien, maar we kunnen wel voorkomen dat het nog eens gebeurt. Hoog tijd dus om dit probleem aan te kaarten.

Klaar om een bom te droppen

Het mag duidelijk zijn dat deze verhalen niet de enige zijn. In ‘She Said’ zoeken Megan (Carey Mulligan) en Jodi (Zoe Kazan) naar getuigenissen rond het wangedrag van Harvey Weinstein. Wat ze ontdekken, ontketent de hele #MeToo-beweging. De film toont de moed van slachtoffers en getuigen om toch hun verhaal te doen. Zo zal het eindelijk lukken om hem te doen stoppen. Ook in 'Bombshell' staat Gretchen niet alleen. Ook Kayla (Margot Robbie) en Megyn (Charlize Theron) worden geconfronteerd met de seksistische acties en woorden van hun baas . Na Gretchen treden Megyn en heel wat andere vrouwen naar voren met hun eigen verhaal. En dat zorgt er opnieuw voor dat wereldwijd een bom wordt gedropt. Deze films maken nog maar eens duidelijk hoe belangrijk  het is om met zulke verhalen naar buiten te komen.

Bekijk ‘She Said’ nog snel in de bioscoop!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top