Enkele leuke weetjes over de Jack Nicholson-film ‘As Good as it Gets’

Films | In 1997 draaide James L. Brooks ‘As Good as It Gets’, een Oscar-winnende romantische komedie met Jack Nicholson en Helen Hunt. Nicholson blinkt uit in zijn rol als bittere, intolerante en onverdraagzame schrijver maar ook Hunt is geweldig als de enige serveerster die raad met hem weet in zijn lievelingsrestaurant. Pickx somt enkele leuke weetjes op over deze film die 25 jaar geleden voor het eerst uitkwam.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Melvin (Jack Nicholson) is een homofobe, onuitstaanbare romanschrijver. Niet dat het succes hem naar het hoofd is gestegen nu hij de bestverkopende romanschrijver van zijn uitgever is, maar hij lijdt wel aan een obsessieve compulsieve stoornis. Dagelijks trekt hij naar zijn lievelingsrestaurant in Manhattan om er te dineren. Maar net omdat hij regelmatig in woede uitbarst en altijd zijn eigen bestek meebrengt omdat hij doodsbang is van bacteriën, hebben zowel het personeel als de gasten er schrik van hem. Behalve dan Carol Connolly (Helen Hunt), een serveerster die hem geduldig bedient.

Ook al speelt Nicholson in wat inmiddels zijn klassieke, dreigende stijl is geworden, toch was de Hollywoodster eerst bang dat niemand de film goed zou vinden, net omdat zijn personage zo verschrikkelijk was. Nicholson bleef tijdens de opnamen ook vaak ‘in character’. Ook als hij niet in beeld was, voegde hij kleine tics aan zijn personage toe om in de juiste gemoedstoestand voor de rol te blijven. En toen Nicholson zijn Oscar ging ophalen bleef hij ook in zijn rol, als een soort eerbetoon aan zijn personage.

Jim Carrey en Brusselse Griffons

De rol van Melvin zou eerst niet door Nicholson worden vertolkt. Aanvankelijk werd aan komiek Jim Carrey gedacht, of John Travolta, maar uiteindelijk was men het er toch over eens dat Nicholson het geschiktst was voor de rol. Greg Kinnear, de acteur die de rol van Melvins door schilderen gepassioneerde buurman Simon Bishop speelt, was eerst ook bang om met Nicholson te werken. Kinnear beschreef Nicholson als onvoorspelbaar en had het moeilijk om zich bij hem op de set te ontspannen. Kinnears rol zou trouwens eerst door Woody Harrelson vertolkt worden. Maar Harrelson verprutste het omdat hij een te vrouwelijke draai aan het personage gaf en hij ook wel nerveus was omdat de lezing van het script bij Nicholson thuis plaatsvond.

Melvins homoseksuele buurman is overigens ook dol op honden. Maar als hij op straat verrot geslagen wordt en niet meer voor zijn hond Verdell kan zorgen, neemt Melvin die zowaar onder zijn hoede. Eens als Verdell teruggaat naar zijn oorspronkelijk baasje, heeft Melvin het dan weer moeilijk met de afwezigheid van zijn ‘nieuwe vriend’ in zijn leven. De rol van Verdell werd overigens vertolkt door zes verschillende Brusselse Griffons: Timer, Sprout, Billy, Debbie, Parfait en Jill, de hond die uiteindelijk het meeste schermtijd kreeg.

Eerst niet bedoeld als romcom

In het scenario kom je ook nergens een scène tegen waarin Melvin en Carol elkaar kussen. Regisseur James L. Brooks drong er evenwel bij Nicholson op aan omdat toch te doen, ook al wist zijn tegenspeelster Helen Hunt er niets van. Eens dat hij haar kuste, ging ze er ook gewoon in mee. Dat lijkt op het eerste gezicht vreemd want hoewel Melvin alleen door Carol wil bediend worden, en ze bovendien de enige is die altijd aardig tegen hem is, weet hij haar ook diep te kwetsen. Als hij dan weer verneemt dat haar zoontje astma heeft, regelt hij een dokter voor haar.

Het succes van de film is voor een groot stuk ook te danken aan de gevoelige vertolking van Helen Hunt, die dus net als Nicholson ook met een beeldje naar huis mocht voor haar performance. “You make me want to be a better man”, zegt Melvin in een vaak geciteerde quote uit de film, iets waar Carol uiteindelijk ook voor een stukje in zal slagen. Volgens de actrice zag regisseur James L. Brooks 'As Good as It Gets' eerst ook niet als een romcom. "Ik geloof niet dat Brooks het als een romantische komedie zag tot halverwege de opnamen", aldus Hunt. "Hij riep Jack en mij binnen om de dailies te bekijken en zei: 'Kijk, het is een romantische komedie.' En wij zeiden: 'Oké'."

Nog dit: ‘As Good as It Gets’ kwam in dezelfde week uit als ‘Titanic’, een film waartegen het ook de strijd om de Oscar Beste Film zou verliezen, maar zou uiteindelijk wereldwijd toch meer dan 300 miljoen dollar opbrengen. Niet slecht voor een ‘eenvoudige’ film over een onwaarschijnlijke vriendschap tussen een nukkige schrijver, een serveerster en een schilder.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top