Deze jonge, Belgische sporttalenten moeten we in 2023 in het oog houden

Sport |

Het voorbije jaar lieten weer heel wat jonge Belgen zich opmerken met straffe sportieve prestaties. Pickx pikt er voor jou zes uit van wie we in 2023 misschien nog meer moois mogen verwachten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gilles Arnaud Bailly

De 17-jarige Luikenaar, die net als Elise Mertens traint in de Wilson Academy te Hasselt, is de grote hoop van het Belgische mannentennis. Enkele weken geleden veroverde hij als eerste Belg ooit de ITF wereldtitel bij de junioren. Het is een understatement om te zeggen dat 2022 zijn doorbraakjaar werd: naast zijn wereldtitel, haalde hij nog knap de juniorfinales van Roland Garros en de US Open, en werd hij in Zwitserland Europees kampioen bij de U18.

Op het ATP-toernooi in Antwerpen maakte Bailly ook een opgemerkt debuut bij de volwassenen: hij kon meer dan drie uren rivaliseren met David Goffin, die uiteindelijk won in drie sets. Dat zijn prestaties die doen dromen van meer. Momenteel staat hij de op de ATP-wereldranglijst als nummer 1125, we steken ons hand ervoor in het vuur dat hij binnen een jaar een pak hoger op de ranglijst zal zijn.

Sarah Chaari

In een heel andere discipline, die van de gevechtssporten, heeft België evenzeer een wereldtopper in huis bij de jeugdcategorieën. Sarah Chaari, geboren in Charleroi, pakte in november de wereldtitel taekwondo in de gewichtscategorie tot 62kg. In Guadelajara zette ze daarmee de kroon op het werk na eerder al een fantastische bronzen medaille op de Europese kampioenschappen in Manchester. En zeggen dat Chaari nog maar 17 jaar is, het beste moet nog komen. Door haar regelmaat staat ze evenwel nu al op de eerste plaats op de wereldranglijst in haar gewichtsklasse. Bij de volwassen, niet bij de junioren, voor alle duidelijkheid! Beter doen in 2023 wordt een hele uitdaging, maar dat de vurige Waalse een talent is om in het oog te houden, mag duidelijk zijn.

Roos Vanotterdijk

Op haar zeventiende blinkt ze al met twee Belgische zwemrecords op haar naam. Dat leverde ook tweemaal een medaille op tijdens het EK voor junioren afgelopen zomer: brons op de 50m rugslag en goud op de 100m vlinderslag. In die laatste discipline geldt ze als hét toptalent. Haar recordtijd van 57”85 bewijst dat ze nu al het niveau heeft om in 2024 aanwezig te zijn op de Spelen in Parijs. De Limburgse maakt er geen geheim van dat het haar voornaamste doel is om er daar te staan. In 2022 bewees ze tijdens de European Championships dat ze ondanks haar jeugdige leeftijd en nog onvoltooide opleiding nu al bij de volwassenen meekan met de besten, in de vlinderslag bereikte ze daar de finale. De voorbije weken verbaasde ze zichzelf ook in de vrije slag. Kortom, 2023 wordt een jaar om volop te ontdekken waar haar limieten liggen.

Roméo Lavia

Over naar Koning Voetbal dan. Want ook daar lopen enkele grote talenten rond die ons land komend jaar op de kaart kunnen zetten. Zoals deze Roméo Lavia, een ex-product van Anderlecht die nadien zijn opleiding vervolmaakte bij Manchester City en deze zomer de overstap maakte naar de A-ploeg van Southampton. Bij de club uit Zuid-Engeland maakte hij een imponerende seizoenstart, in die mate zelfs dat er sprake was van hem al mee te nemen naar het WK in Qatar. Een blessure gooide roet in het eten. De fysiek sterke middenvelder zag zijn rise to the top even afgeremd, maar niemand twijfelt eraan dat eens hij weer fit is, zijn impact in de Premier League groot zal zijn. Lavia, een geboren en getogen Brusselaar, koppelt kracht, spelinzicht en energie aan gouden voeten. Een combinatie die hem tot kroonjuweel van de nieuwe generatie Rode Duivels bombardeert.

Mimoun Abdoul Wahab

In de atletiekwereld kijken ze reikhalzend uit naar de evolutie van Mimoun Abdoul Wahab, een knaap van 18 jaar die recent nog beloond werd met een Gouden Spike als Rising Star. Dat heeft de Luikenaar te danken aan zijn knappe prestaties op het WK atletiek voor junioren in Colombia. In zijn specialiteit, de 400m horden, finishte Mimoun als zesde. Op de ranglijst bij de junioren is hij het nummer één in Europa en nummer vijf in de wereld. Het komende jaar moet zijn grote doorbraak inluiden, hij mikt op een podiumplaats tijdens het EK. Maar de echte focus ligt nu al op de OS van Parijs 2024, wie weet bezorgt hij ons land daar wel een medaille in de loopnummers?

Arnaud De Lie

Staat de opvolger van de gepensioneerde Philippe Gilbert al klaar? Het lijkt ernaar. De Ardennees Arnaud De Lie maakte in 2022 op amper 19-jarige leeftijd zijn debuut bij de profs… en hoe! De Lie won meteen negen koersen, verzamelde een hele rij ereplaatsen en eindigde het seizoen als zesde op de wereldranglijst. Hij toonde niet enkel over snelle benen te beschikken in de sprint, maar evenzeer fysieke capaciteiten te hebben voor zwaardere eendagskoersen. Zo hoopt de grote wielerbelofte aan de start te komen van Parijs-Roubaix, en wie durft dan vooraf beweren dat hij daar geen kans maakt? 2023 moet het jaar van de bevestiging worden voor ‘Le Taureau de Lescheret’.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top