De beste muziekbiopics om te bingewatchen

Films | Van rocklegendes en beroemde Franse liedjes tot soul en jazz... het leven van heel wat muzikanten en bands is verfilmd, zowel voor het grote als het kleine scherm. Picks heeft een selectie gemaakt van enkele interessante muzikale biopics.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Aretha Franklin: Respect

Meer dan 50 jaar geleden, op 29 april 1967, ontdekte de hele wereld het nummer 'Respect' van Aretha Franklin. Het werd ook de titel van deze biopic, die haar kleurrijk levensverhaal vertelt. Het overlijden van de 'Queen of Soul' op 16 augustus 2018 liet de hele muziekwereld in rouw achter. Het muziekicoon blies haar laatste adem uit op 76-jarige leeftijd, na een gevecht van acht jaar met alvleesklierkanker.

Aretha Franklin wordt beschouwd als de meest invloedrijke Afro-Amerikaanse zangeres van de 20e eeuw. Tijdens haar 60-jarige carrière won ze 18 Grammy Awards en was ze de eerste vrouw die werd opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Aretha Franklin was meer dan een muzikaal icoon: ze was net zoals naast Martin Luther King een burgerrechtenactiviste en ook een pionier van de vrouwenbeweging. In deze biopic wordt Aretha Franklin met verve vertolkt door de Amerikaanse actrice Jennifer Hudson. Ze werd gekozen door Aretha Franklin zelf, omdat de Queen of Soul nog voor haar dood bij de productie van deze film betrokken was.

Bohemian Rhapsody – Queen

Bohemian Rhapsody, de biopic over Freddie Mercury, heeft Rami Malek de Oscar voor beste acteur opgeleverd. Het moet gezegd worden dat hij de zanger van Queen perfect speelt. Hij besteedde veel tijd aan Freddie Mercury's pasjes en podiumbewegingen. Hij zingt echter niet zelf in de film, maar wel Marc Martel, Mercury’s quasi vocale dubbelganger.

De film volgt het buitengewone lot van de band Queen en hun iconische zanger Freddie Mercury, die stereotypen trotseerde, conventies doorbrak en een revolutie in de muziek teweegbracht. Van Freddie Mercury's razendsnelle opkomst tot roem, tot zijn uitspattingen, waardoor de band bijna ten onder ging, en zijn triomfantelijke terugkeer op het podium tijdens het Live Aid-concert, ook al was hij toen zwaar ziek: ontdek het buitengewone leven van een man die outsiders, dromers en iedereen die van muziek houdt blijft inspireren.

Een film van Bryan Singer met in de hoofdrollen Rami Malek, Mike Myers, Aidan Gillen, Gwilyn Lee, Joseph Mazzello, Ben Hardy, Lucy Boynton en Tom Hollander.

What’s Love Got to Do With It? - Tina Turner

Opgegroeid in Nutbush, Tennessee, groeide Anna Mae Bullock op in een gebroken gezin. Haar ouders lieten haar op jonge leeftijd in de steek. Na de dood van haar grootmoeder verhuisde Anna Mae naar St. Louis. Nadat ze op een avond de charismatische muzikant Ike Turner had zien optreden, probeerde Anna Mae professioneel zangeres te worden. Ze weet zich een plaatsje te veroveren in Turners band, en hij begint haar te adviseren. Het begin van een onverwachte, maar ook gewelddadige romance.

Angela Bassett, speelt de rol van Tina Turner in deze film uit 1993, geregisseerd door Brian Gibson.

La vie en rose - Edith Piaf

Edith Piaf, wiens echte naam Edith Giovanna Gassion was, werd op 19 december 1915 in Parijs geboren als dochter van een acrobaat en een kroegzangeres. In haar vroege jeugd werd ze toevertrouwd aan Aïcha Saïd Ben Mohammed, haar grootmoeder van moederskant, voordat ze bij haar grootmoeder langs vaderskant terechtkwam die een bordeel runde in Normandië...

Na de oorlog nam haar vader, die nu in een circus werkte, haar terug bij hem in. Rond die tijd begon de jonge Edith op straat een repertoire van populaire liedjes te zingen. In 1935 ontmoette ze Louis Leplée, manager van een chic cabaret, die haar uitnodigde om een paar liedjes op het podium te komen zingen.

Een sublieme film van Olivier Dahan, die de kleurrijke carrière van de grote zangeres Edith Piaf, briljant gespeeld door Marion Cotillard, weergeeft. Haar vertolking leverde haar in 2008 de Oscar voor Beste Actrice op en maakte haar wereldberoemd.

I Wanna Dance With Somebody - Whitney Houston

Tien jaar na haar tragische dood weet muziekicoon Whitney Houston nog steeds te fascineren. ‘I Wanna Dance with Somebody' werpt een intieme blik op haar leven vanaf haar begindagen, toen ze op 19-jarige leeftijd werd opgemerkt door producer Clive Davis, tot haar door op 48-jarige leeftijd als gevolg van een overdosis. De film werd gedraaid onder toezicht van de vertegenwoordigers van de diva, meer bepaald haar schoonzus Pat Houston. De film is bedoeld als een oprecht portret: de moeilijke momenten uit haar carrière worden niet verbloemd, terwijl er toch ook medeleven wordt getoond met haar veelzijdige persoonlijkheid.

De film, geregisseerd door Kasi Simmons, speelt nu in de bioscoop met actrice Naomi Ackie in de hoofdrol.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top