‘Total Recall’: twee interpretaties van één kortverhaal

Films | Toen de film ‘Total Recall’ (2012) werd aangekondigd, zou die volgens de marketing veel dichter aanleunen bij bronmateriaal ‘We Can Remember It For You Wholesale’ (1966) dan de vorige verfilming uit 1990. Uiteindelijk zou de nieuwe film vooral een andere weg inslaan dan het oorspronkelijke kortverhaal van Philip K. Dick. De remake is vanavond te zien op VTM 3 en de versie uit 1990 is beschikbaar in de VOD-catalogus van Pickx, dus namen we beide films even onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het verhaal ‘We Can Remember It For You Wholesale’, een hersenspinsel van de befaamde sciencefictionschrijver Philip K. Dick (ook bekend van ‘Minority Report’, ‘The Man in the High Castle’ en ‘Do Androids Dream of Electric Sheep’ – dat herwerkt werd tot de film ‘Blade Runner’), verscheen voor het eerst in 1966 in The Magazine of Fantasy & Science Fiction. Daarin volgen we een zekere Douglas Quail, een kantoormedewerker die ervan droomt om naar Mars te reizen. Hij wil herinneringen bij zichzelf laten inplanten over een reis naar de rode planeet, maar tijdens die procedure komt aan het licht dat hij al onderdrukte herinneringen heeft. Hij is ooit op Mars geweest om een sluipmoord uit te voeren. En nu hij dat weer weet, zit zijn vroegere werkgever hem op de hielen.

Schwarzenegger

In 1990 verscheen de film ‘Total Recall’, een danig kortere titel dan het oorspronkelijke verhaal van Dick, die een zeer vrij interpretatie was van dat kortverhaal. Arnold Schwarzenegger speelde de hoofdrol als Douglas Quaid. Die kleine naamsverandering was nog het minste dat de film veranderde aan het verhaal. Quaid was in de film ook geen kantoormedewerker, maar wel een bouwvakker – een job die iets beter paste bij de lichaamsbouw van Schwarzenegger.

Douglas Quail blijft in het hele geschreven verhaal op aarde, maar Quaid reist ook naar het gekoloniseerde Mars. Daar ontmoeten we mutanten, aliens en andere bijzondere personages. Hier liet filmmaker Paul Verhoeven (‘RoboCop’) zijn fantasie de vrije loop. Net zoals in het oorspronkelijke verhaal volgen enkele plottwists. De twijfel of alle gebeurtenissen echt waren of valse, ingeplante herinneringen, is in de film veel explicieter dan in het bronmateriaal. De film is allesbehalve subtiel, maar werd door de creatieve en fantastische scènes, het brute geweld en een scheut body horror wel een groot succes en een sciencefictionklassieker.

Farrell

In 2012 verscheen dan de film ‘Total Recall’, met in de hoofdrol Colin Farrell als Douglas Quaid. Inderdaad, de naam uit de eerste film werd behouden, ook al beweerden de filmmakers dat hun versie dichter bij het bronmateriaal zou aanleunen. Het verhaal speelt zich dan ook volledig af op Aarde. Meer nog, terwijl er in het oorspronkelijke verhaal dromen over Mars en over aliens voorkwamen, spreekt deze nieuwe versie helemaal niet over de rode planeet. De protagonist pendelt niet tussen planeten, maar wel tussen de United Federation of Britain (UFB) en het gekoloniseerde Australië. Van aliens of mutanten is er in deze film geen sprake.

Toch voegt de tweede film ook enkele elementen toe die uit de eerste lijken te komen. Zo is Quaid opnieuw geen grijze kantoormedewerker, maar een arbeider, in een fabriek deze keer. Geplukt uit de film uit 1990 is ook de toevoeging van een rebellenleger, een nieuwe geliefde voor Quaid en een vrouw met drie borsten. Die laatste was in het Schwarzenegger-vehikel zo iconisch dat ze wel moest terugkeren. De verhaallijn rond een Derde Wereldoorlog werd dan weer door de nieuwe scenaristen bedacht.

De nieuwe ‘Total Recall’ is dus een mengeling van ideeën uit het bronmateriaal, de film van Paul Verhoeven en nieuwe toevoegingen. Fans van de eerste film waren al op voorhand kritisch over de nieuwe, maar bepaal vooral zelf welke versie je liefst ziet!

Bekijk ‘Total Recall’ (2012) op dinsdag om 20u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

‘Total Recall’ (1990) is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top