Dit zijn de beste 11 van het WK 2022

Sport |

Het WK ligt achter de rug. Argentinië kroonde zich na 36 jaar eindelijk weer eens tot wereldkampioen. In een waanzinnige finale werd Frankrijk over de knie gelegd. Na 64 wedstrijden in Qatar is het tijd om een balans op te maken. Dit is het beste elftal van het afgelopen WK. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Doelman: Livakovic

In doel kiezen we voor de Kroatisch doelman Dominik Livakovic. De 27-jarige doelman was een revelatie in Qatar. Hij kende zijn gloriemoment tegen Japan, toen hij in de strafschoppenreeks drie penalty’s wist te stoppen. In de andere penaltyreeks was hij tegen Brazilië ook bepalend en zo was hij een zeer cruciale factor bij de Kroaten. Het is dan ook geen toeval dat de keeper van Dinamo Zagreb wordt genoemd bij Bayern München.

Defensie: Hakimi, Gvardiol, Otamendi, T.Hernandez

Achraf Hakimi begon aarzelend aan het WK wegens niet topfit. De rechterflankverdediger groeide naarmate het toernooi vorderde en was de speler die voorop ging in de strijd. Hakimi was defensief sterk en zorgde er zo voor dat Hakim Ziyech goed uit de verf kwam. De linkspoot kon naar binnen snijden door de overlaps van Hakimi. 

Josko Gvardiol is 20 jaar en nog onbekend bij het grote publiek. Hij maakte centraal achteraan heel veel indruk als rots in de branding. Hij hield Romelu Lukaku met een prachtige tussenkomst van de 1-0, waardoor Kroatië doorging naar de volgende ronde. De speler zag nadien wel sterretjes tegen Lionel Messi, maar dat was een uitzondering. Hij bekroonde zijn sterk toernooi met een knappe goal in de troostfinale tegen Marokko. De Europese top, met ploegen als PSG, Manchester City, Manchester United en anderen, lonken al naar de diensten van de speler van RB Leizpig.

Nicolas Otamendi kreeg al veel kritiek, maar de 34-jarige verdediger kende een sterk WK. De speler van Benfica is zeker geen verfijnde speler, maar met zijn duelkracht en ‘grinta’ was hij van onschatbare waarde voor de Argentijnen. Hij bewees nog maar eens dat op kwaliteit geen leeftijd staat, al ging hij in de finale wel stevig in de fout met een domme strafschopfout. Gelukkig voor hem liep alles uiteindelijk goed af.

Théo Hernandez begon als bankzitter aan het WK. Broer Lucas viel al in de eerste match uit en Théo verving hem met verve. Hij zorgde meteen voor twee assists en in de halve finale opende hij de score tegen Marokko. Hernandez had een goede wisselwerking met Kylian Mbappé en die flank maakte dan ook brokken op het WK.

Middenveld: Amrabat, Ounahi en Modric

Azzedine Ounahi was voor het toernooi een nobele onbekende, want hij speelt voor de Franse laagvlieger SCO Angers. De Marokkaanse middenvelder maakte heel veel indruk met zijn loopvermogen en technische capaciteiten. De kans is zeer groot dat grotere teams hem op hun shortlist hebben gezet. Zo zou Leicester City al interesse tonen en bereid zijn om 45 miljoen euro te betalen. Anderhalf jaar geleden speelde Ounahi, die lof kreeg van Luis Enrique en José Mourinho, nog in de Franse derde klasse.

Ploegmaat Sofyan Amrabat was als breker voor de defensie outstanding. De defensieve middenvelder maakte heel veel indruk en was een middenveld op zich. Amrabat, ook al jaren goed bezig in de Serie A, lijkt op weg naar een toptransfer. De ex-speler van Club Brugge zou interesse genieten van Liverpool. Fiorentina mag alvast dromen van een mooie som.

Dat is niet het geval voor Luka Modric. Op zijn 37ste is zijn marktwaarde nihil, maar hij is van onschatbare waarde op het veld. De metronoom van Real Madrid en Kroatië. Modric bepaalt het tempo van de match. De Kroaat lijkt alleen maar beter te worden en is op zijn gezegende leeftijd als voetballer nog steeds één van de beste middenvelders ter wereld. Hij zal zeker nog tot het einde van de Nations League doorgaan als Kroatisch international.

Aanval: Griezmann, Mbappé, Messi

Antoine Griezmann was op dit WK niet echt meer een aanvaller. Hij was de verbindingsspeler tussen middenveld en aanval. Met zijn puntgave techniek zorgde hij ervoor dat Frankrijk de nodige openingen vond bij de tegenstander. De speler van Atlético Madrid wierp zich door het ontbreken van N'Golo Kanté en Paul Pogba op als dé leider van zijn team. Griezmann werkte ook keihard in defensief opzicht en Didier Deschamps wist het allerbeste uit hem te halen. Chapeau.

Op zijn 23ste is Kylian Mbappé absolute wereldtop. Op dit WK toonde hij nog maar eens zijn klasse. Hij was bepalend tegen Australië, Denemarken en Polen. In de finale was hij outstanding met drie doelpunten. Mbappé scoorde maar liefst 8 keer en werd topschutter. Mbappé is de man van het heden én de toekomst. De toekomstige winnaar van de Gouden Bal.

Lionel Messi speelde op zijn 35ste zijn beste WK. Tien soldaten en generaal Messi, dat was Argentinië. De héérlijke dribbel tegen Kroatië, de magische assist tegen Nederland en dan nog zijn goals en assists. Messi loodste zijn team naar de wereldtitel, waar hij in de finale bij alle goals betrokken was. Messi kwam, zag en overwon. Diego Armando Maradona zag dat het goed was.

Lees meer WK-nieuws

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top