Mislav Orsic: dé spits die Kroatië het brons gaf

Sport | Gisteravond vond in Qatar de zogenaamde troostfinale van het WK voetbal plaats. Marokko nam het daarin op tegen Kroatië en moest helaas het onderspit delven. Het Marokkaanse nationale elftal zag hoe Mislav Oršic nog voor de rust de 2-1-eindstand op het bord kon zetten waardoor Kroatië met brons naar huis gaat.

Wie had dit durven denken? Iets meer dan drie weken geleden stonden Marokko en Kroatië voor een eerste keer neus aan neus tijdens de groepsfase van het WK en gisteren was het weer van dat. Beide landen troffen elkaar opnieuw tijdens de troostfinale van het WK in Qatar om uit te maken wie van hen met de bronzen medaille naar huis mocht gaan. Die eerste partij eindigde op een troosteloos gelijkspel, maar gisteren werd er gelukkig wel gescoord. Drie keer zelfs.

Orsic: held van een natie

Kroatië sloeg als eerste toe en dat na amper zeven minuten. Verdediger Joško Gvardiol was er als de pinken bij om een ingestudeerd nummertje na een vrije trap binnen te koppen waardoor het plots 1-0 stond. Marokko was echter niet onder de indruk, want amper een minuut later scoorde Achraf Dari de 1-1 via een afgeweken bal, na een vrije trap van Hakim Ziyech. Na deze spannende openingsfase trokken beide landen de handrem op waardoor de intensiteit van de match verder afnam.

Kroatië bleef gedisciplineerd in de organisatie spelen, maar vond vlak voor rust toch nog eens de weg naar het doel van de Marokkanen. Een eerste aanvalsgolf werd afgebroken, maar Mislav Orsic bewees in minuut 42 nogmaals dat hij over een geweldige traptechniek beschikt. De winger krulde de bal voorbij de Marokkaanse doelman tegen de paal. Maar de bal ging nadien wel binnen (2-1).

Na de koffie toonde Marokko zich enorm strijdlustig, maar de Kroatische verdediging bleek te sterk te zijn. De partij eindigde op 2-1 waardoor Kroatië de bronzen medaille won en Marokko op een knappe vierde plaats eindigt.

Op handen gedragen

Bij Kroatië werd Mislav Orsic op handen gedragen. De 29-jarige aanvaller van Dinamo Zagreb kreeg voor het eerst op dit WK een basisplaats toebedeeld en bedankte bondscoach Zlatko Dalic met de winning goal voor zijn land. De goal tijdens de troostfinale was overigens nog maar het tweede doelpunt van Orsic voor Kroatië.

De spits was kort na de wedstrijd in de wolken met de derde plaats van Kroatië. “Ik besef nog niet helemaal wat we hier voor elkaar hebben gekregen”, klonk het. "Misschien komt dat later wel… We speelden in ieder geval een goede wedstrijd en we verdienden om te winnen. Ik scoorde het belangrijkste doelpunt uit mijn carrière. Dat staat vast!" Dankzij het doelpunt van Orsic heeft Kroatië voor een derde keer op 24 jaar tijd een medaille te pakken op een WK voetbal en dat is wat ons betreft toch wel straf!

Volg de finale van het WK in Qatar op zondag 18 december vanaf 14u50 op Één.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!