Dit is waarom de fantasyfilm ‘Dark Crystal' filmgeschiedenis schreef

Films | 1982, dat is het jaar waarin de Amerikaanse fantasyfilm ‘Dark Crystal’ uitkwam. Veertig jaar geleden liet de film een diepe indruk na en eigenlijk doet ze het dat vandaag nog steeds. Om die verjaardag te vieren, vertelt Pickx een paar anekdotes en geheimen die u misschien nog niet wist over de talisman van Thra.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eerste live-action film zonder acteurs

Aangezien ‘Dark Crystal’ veertig jaar geleden uitkwam, valt heel wat te zeggen over de technieken die toen werden gebruikt. Het is geen animatiefilm, maar een live-actionproductie. Toch gebruikten de producenten geen echte acteurs, maar poppen. Eigenlijk waren de makers zeer vooruitstrevend, want ze produceerden de eerste film in de geschiedenis van de cinema op deze manier. De poppen werden weliswaar door een ploeg aangestuurd. In totaal stonden vijf mensen in voor de besturing van één pop, wat natuurlijk een uitdaging was voor de opnames. 

De creatieve personages

‘Dark Crystal' vertelt het fictieve verhaal van de planeet Thra, waar twee soorten wezens de macht hebben overgenomen: de Mystics en de Skekses. Die laatste, dat waren de slechteriken. Ze zijn ontworpen om anderen schrik aan te jagen en een creatie van Brian Froud. De ontwerper van de poppen wilde wezens uit meerdere delen maken. Daarom zijn de Skekses deels reptiel, deels vogel en deels draak. Dat het resultaat geslaagd is, staat buiten kijf!


Geïnspireerd door de zeven zonden

Oorspronkelijk wilde Jim Henson de Skekses associëren met een hoofdzonde. Op die manier zouden de wezens nog kwaadaardiger zijn. Maar naarmate meer en meer wezens in het script verwerkt werden, moesten de schrijvers een beetje afstappen van het oorspronkelijke concept. Toch behielden de scenaristen enkele kenmerken. Zo zal de oplettende kijker zien dat SkekSil staat voor afgunst, SkekExt voor lust en SkekAyuk voor gulzigheid. Het spreekt voor zich dat de ontwerper zich daarvoor baseerde op de zeven hoofdzonden.

Indrukwekkende cijfers

Het is je intussen ongetwijfeld al duidelijk. De producenten zetten alles op alles om deze film te doen slagen. Dat zien we ook terug in de statistieken. Wist je dat er in totaal 170 poppen werden gebruikt? 83 poppenspelers stonden in voor het gebruik van de nepacteurs. Om één van de Skekses-poppen te gebruiken, moesten maar liefst zes mensen helpen. Voor de kostuums gebruikten de ontwerpers tientallen meters stof. Decorbouwers stonden ook voor een ferme uitdaging, zij zorgden voor 75 decors die allemaal minstens anderhalve meter hoog waren. De sets moesten namelijk groot genoeg zijn voor de mensen die de poppen aanstuurden. Voor een van de decors waren maar liefst 3.000 nepplanten nodig, die allemaal in echte mosgrond werden bevestigd. 

Cultfilm

Voor veel critici scheerde deze film geen hoge poppen, maar bij het grote publiek was ‘Dark Crystal’ razend populair. Intussen wordt de film zelfs gezien als een van de klassiekers in zijn genre. Die status als cultfilm was voor Netflix in 2019 de ideale gelegenheid om een remake te maken met de titel 'Time of the Resistance’.  De nieuwe versie werd op dezelfde manier met poppen gemaakt, alleen werd de productie gemoderniseerd. Het legendarische verhaal blijft dus behouden, al oogt de film wel moderner en professioneler. 

‘Dark Crystal' is beschikbaar op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top