Marokko en Kroatië treffen elkaar een tweede keer dit WK

Voetbal |

De ‘kleine finale’, zo heet de strijd om de derde plek op het WK onofficieel en een tikje denigrerend. Maar toch is er voor Kroatië en Marokko een inzet in die troostfinale zaterdag. Al was het maar om die onderlinge 0-0 uit de poulefase uit te wissen en met een goed gevoel huiswaarts te kunnen keren na toch wel een knap toernooi.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Herinnert u zich nog die zondagnamiddag 15 juli 2018 in Brussel? Onder een stralende zon en in een uitzinnige sfeer werden onze Rode Duivels gefeteerd op de Grote Markt en overal in de straten daarrond. Een derde plek op het WK, dat was immers historisch. Maar hadden ze die troostfinale tegen Engeland verloren dan was daar eigenlijk geen sprake van, want de generatie van Mexico 86 was al eens vierde geëindigd. Dan was het ‘slechts’ een evenaring. Om maar te zeggen hoe die ene wedstrijd, die vaak als overbodig wordt bestempeld, er toch toe doet. Met een derde plek sta je mee op het podium. De vierde plek is de meest ondankbare.

Extra glans voor de Marokkanen

Vooral voor de verrassend sterke Marokkanen, toch dé revelatie van dit WK in Qatar, is die strijd om de derde plaats van belang. Geschiedenis hebben ze sowieso geschreven, maar zou het niet mooi zijn om te kunnen zeggen dat ze met brons zijn teruggekomen van die legendarische voetbalreis? Het zou hun prestaties net dat tikje meer glans geven. Alleen is de vraag welke fitte spelers ze zaterdag nog tussen de lijnen krijgen…

Het energieke en fysieke voetbal van Marokko heeft zijn tol geëist. Romain Saiss en Nayef Aguerd, de defensieve sterkhouders, mogen we wellicht al schrappen door blessures. Selim Amallah (Standard) en Noussair Mezraoui kampen ook al enkele wedstrijden met kwaaltjes. En hebben vedetten als Sofyan Boufal en Hakim Ziyech nog trek in die ‘kleine finale’ na de teleurstelling tegen Frankrijk? Anderzijds bieden die omstandigheden een ideale gelegenheid voor bondscoach Walid Regraroui om heel zijn kern speelminuten te gunnen en officieel deel te laten uitmaken van dat historische parcours.

Dat is dan weer leuk nieuws voor de Belgische voetballiefhebbers, want van Bilal El Khannouss (KRC Genk), Anass Zaroury (Burnley) en Ilias Chair (QPR), de drie spelers met ook een Belgisch paspoort in de selectie van Marokko, kwam niemand al in actie tijdens dit WK. Mogen zij zaterdag hun eerste minuten maken op dit memorabele WK?

Modric uitwuiven

Voor de Kroaten liggen de kaarten anders. Zij bereikten vier jaar geleden in Rusland de finale van het WK, waarin ze weliswaar verloren van Frankrijk, maar die tweede plek was hun hoogtepunt in de vaderlandse voetbalgeschiedenis. Dan is deze troostfinale inderdaad maar een magere troost.

Toch mogen we ook hier wat verwachten, want naar alle waarschijnlijkheid wuift Kroatië drie van zijn absolute vedetten uit: de kans dat we Ivan Perisic (33), Dejan Lovren (33) en vooral Luka Modric (37) op een volgend toernooi nog te zien krijgen, lijkt bijzonder klein. Misschien nog een EK binnen twee jaar, maar geen WK in 2026 meer. Zeker in het geval van maestro Modric moeten we met z’n allen nog een laatste keer genieten van zijn fijnzinnige techniek en fantastische spelinzicht in het shirt van de Kroatische nationale ploeg.

Herkansing

Opmerkelijk is dat, net als vier jaar geleden met de troostfinale tussen Engeland en België, ook nu weer twee ploegen uit dezelfde poule tegen elkaar staan in de strijd om brons. Kroatië en Marokko eindigden respectievelijk tweede en eerste in de poule van de Rode Duivels. Marokko deed dat zonder enig verlies, een straffe 7 op 9, en met slechts één tegendoelpunt (een owngoal dan nog). Tegen België blonk het uit met 2-0: toen vonden we dat nog verrassend, nu weten we beter…

Kroatië deed het op spaarmodus en eindigde in poule F met 5 punten. Tegen Marokko en België bleven ze twee keer steken op 0-0. Enkel tegen Canada werd met 4-1 uitgepakt, voldoende voor kwalificatie. Nu Kroatië en Marokko enigszins bevrijd kunnen voetballen, biedt deze ‘kleine finale’ de mogelijkheid om die bloedeloze 0-0 uit de poulefase uit te wissen. Ten aanval, heren!

Volg de troostfinale tussen Marokko en Kroatië zaterdag 17 december vanaf 16u op Eén.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen over het WK-voetbal?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top