Lien De Graeve is Dominique in 'Onder Vuur': "Mijn respect voor de brandweer is gegroeid"
Door Pickx

Deel dit nieuws
Lien De Graeve groeide op in het West-Vlaamse Hooglede, maar woont intussen met haar Nederlandse man en twee zonen in Antwerpen. Ze is als actrice voornamelijk actief op de planken, maar kreeg na haar studies in Maastricht ook een televisierol in ‘De Rodenburgs’. Daarna volgden bijrollen in series als ‘Witse’, ‘Vermist’, ‘Marsman’, ‘De Ridder’, 'De Twaalf' en 'Chantal'.
Toen het eerste seizoen van ‘Onder Vuur’ verscheen, zei je in een interview dat je blij was om nog eens een televisierol te krijgen met wat meer vlees aan. Krijg je nu vaker zo’n rollen aangeboden?
Lien De Graeve: “Er komen mooie rollen op mijn pad, maar het is niet zo dat ik plots in alle grote films hoofdrollen aangeboden krijg. Ik heb genoeg werk, ook in het theater, dus het blijft zeker goed lopen, maar ik zie bekendheid als iets periodieks. Als ik een paar maanden op de televisie ben, herkennen de mensen me en dan ebt dat weer weg als ik wat minder op het scherm kom. Na ‘De Rodenburgs’ kreeg ik die vraag ook, of ik nu keiveel werk aangeboden zou krijgen. Ik heb wel gevoeld dat daar in de jaren nadien veel uit is gekomen, maar toen was ik ook nog maar net begonnen. Ineens zit je in de fichebakken en met wat geluk - en talent - en wat hulp van de juiste mensen op het juiste moment, krijg je soms mooie kansen."
Je kan ook altijd zelf iets uit de grond stampen, zoals je bewees met Het Eenzame Westen.
Lien: “ Ja, en dat is ook fantastich. De laatste voorstelling die ik met hen heb gespeeld was ‘ZWINS’, samen met Janne Desmet. We hebben die voorstelling drie jaar lang gespeeld, eind september was de laatste. Het was een tragikomisch stuk dat veel mensen heeft geraakt. Dat zijn echt cadeaus. Ik had vroeger een leraar die zei dat we gemiddeld om de zeven jaar in iets zouden spelen waarvan we onder de indruk zouden zijn. In mijn geval blijkt dat toch een pak vaker te zijn. Daar ben ik heel dankbaar voor.”
“De volgende voorstelling van Het Eenzame Westen is ‘SUKR’, maar daar speel ik zelf niet in mee. In maart en april speel ik wel mee in de voorstelling ‘Geen Kersentuin’ van Peter De Graef met Compagnie Cecilia. En daarna beginnen we aan het derde seizoen van ‘Onder Vuur’!”
Daarnaast maak je nog tijd voor heel wat andere artistieke projecten.
Lien: “Ik heb ook nog podcasts gemaakt voor het Cultuurcentrum van Brugge en CC De Spil (in Roeselare, red.). Daarvoor ben ik in de gevangenis en in de psychiatrie mensen gaan interviewen. Op basis van wat ze vertellen, maak ik dan een portret. Onder de noemer Timelock hebben we bijvoorbeels zes gedetineerden die een lange straf uitzitten geïnterviewd in de gevangenis van Brugge. Dan heeft tattoo-artieste Eva Mpatshi op basis van hun verhalen uitwasbare tattoos geschilderd op hun armen. Permanente tattoos mochten niet, ook al vroegen de gedetineerden daar wel om. Dat was heel intens, want sommige van die mannen waren al meer dan tien jaar niet meer aangeraakt en dit was heel intiem. Voor CC De Spil hebben we voor het festival La Folia, een project dat psychische kwetsbaarheid in de kijker zet, vijf portretten gemaakt van mensen in Stuivenberg in Antwerpen. De podcasts kan je op Spotify en iTunes en op de sige van De Spil vinden.”
Hard knokken
‘Onder Vuur’ haalt nu kijkcijfers van meer dan een miljoen per aflevering. Is het intimiderend om te weten dat zoveel mensen op zondagavond naar je werk zitten te kijken?
Lien: “De kijkcijfers zijn ontzettend goed, maar ik denk er nooit zo over na. Ik denk dat het pittiger is als je op een WK staat te voetballen. Dan staat heel de wereld naar je te kijken.”
Het blijft niet alleen bij Vlaanderen, want het eerste seizoen staat ook op Netflix en is wereldwijd te zien.
Lien: “De man van een vriendin van me is afkomstig uit Argentinië. Op een dag zei die vriendin dat een Argentijnse vriend hen had gezegd dat hij een erg goede brandweerserie had gezien uit Vlaanderen. Daarvan was ik wel onder de indruk, dat vond ik heel cool. Ik heb hem dan persoonlijk in het Spaans bedankt, met de groetjes van luitenante Meersman De serie heeft een Vlaams karakter, maar de thema’s zijn wel universeel. Brandweermannen hebben ze overal ter wereld, en wat de personages meemaken is herkenbaar. Ik kijk bijvoorbeeld ook graag naar IJslandse televisie als ik wanderlust heb, voor de landschappen en de overweldigende natuur. Het is leuk dat mensen elders in de wereld zo naar België kunnen kijken.”
Je personage belichaamt ook een universeel thema, dat van een vrouw in een typische mannenwereld, die zich iets meer moet bewijzen. Herken je dat uit je eigen leven?
Lien: “ik leef samen met drie mannen, dus soms moet ik wel wat tegengas geven als ze weer eens willen voetballen, crossen en kampen bouwen. Maar ik denk niet dat ik vaak heb moeten knokken tegen mannen.”
Kan je net als je personage hard zijn?
Lien: “Niet echt, behalve als ik kwaad ben. Dan komt mijn West-Vlaams ook altijd boven, dat hangt blijkbaar samen met die oergevoelens (lacht). Ik ben een heel eerlijk iemand en daar kan ik soms hard in zijn, maar in principe ben ik zachtaardig van inborst. Op de set werd me ook af en toe gezegd dat ik te vriendelijk was. ‘Harder! Je moet viezer zijn!’ Dan moet ik die kant even opzoeken, en dat is heerlijk om te doen. Het is leuk om een personage te spelen dat niet dicht bij mezelf staat. Het zou saai zijn als ze zeggen dat ik mezelf mag spelen.”
“Mijn moeder zegt soms dat ik zo kwaad ben als luitenante en ik heb een oudtante die me liever ziet in het echt dan op tv. Dan maak ik haar duidelijk dat dat een personage is, dat Dominique niet vriendelijk moet zijn, dat ze de baas is. ‘Toch heb ik je liever in het echt’, zegt ze dan.”
In het tweede seizoen maken we kennis met enkele nieuwe personages die zich in het brandweerkorps moeten bewijzen. Moesten de acteurs dat ook op de set doen?
Lien: “Zeker niet. Het is niet altijd het geval, maar op deze set werken we met een heel warme, leuke ploeg. Soms is het erg lastig met de pakken en helmen. Het is warm en de interventies zijn lang, maar we maken ook veel plezier samen. En als er nieuwkomers zijn, betrekken we hen meteen in de familie. Ik voel me er in elk geval helemaal thuis.”
Hebben jullie al veel reacties gekregen van brandweerlui?
Lien: “Jazeker. We hebben veel positieve reacties gekregen. Na de eerste twee afleveringen heb ik een e-mail gekregen van een hooggeplaatste officier. Hij schreef dat de serie hem pakte. In de eerste aflevering zat Dominique met een dilemma, want ze moest kiezen tussen de veiligheid van haar brandweerman Orlando (Louis Talpe, red.) en het redden van een slachtoffer. In die twijfel herkende de officier zich helemaal. Van zijn mailtje was ik erg aangedaan.”
“De brandweerlui waren ook kritisch om de foutjes te vermelden. Ze hadden het allemaal gezien. Een keer was er een slang in beeld waar duidelijk geen water in zat, en een andere keer stond op een persluchtschermpje iets dat niet klopte. En Dominique rijdt als officier soms mee met een ambulance, terwijl dat in het echt niet kan. Het zijn details, maar ik snap wel dat ze ons daarop aanspreken. We willen ook dat hun wereld waarheidsgetrouw wordt weergegeven.”
Waren er brandweerlui aanwezig op de set?
Lien: Meestal waren er twee of drie brandweermedewerkers aanwezig om ons te helpen om alles juist te doen. We hebben voor het draaien ook een bootcamp gekregen, om echt te leren blussen en ondergedompeld te worden in die wereld.”
Is je respect voor de brandweer gegroeid door de serie?
Lien: “Absoluut. Ik had er nog nooit bij stilgestaan hoe ongelooflijk het is dat er in ons land, bij een ongeval of een brand, na een paar minuten tien hulpverleners bij je staan. Dat vinden we allemaal vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Ze begeven zich in zeer gevaarlijke situaties. De brandweerlui hebben met ons gepraat over hun ervaringen en we zaten allemaal met tranen in de ogen te luisteren. Ze zijn echt helden, en dat zeg ik niet zomaar.”
Bekijk ‘Onder Vuur’ op zondag om 20u25 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Meest gelezen
-
1
Series
Dominique Van Malder over ‘De Club’: “Een ode aan vriendschap, doorzettingsvermogen en de liefde”
-
2
Films
Win 2 tickets voor ‘The Fabelmans’ van Steven Spielberg
-
3
Films
Van Morrison treedt in juli twee keer op in België
-
4
Series
Regi Penxten in 'Het huis': de eeuwige glimlach met een kleine traan
-
5
Films
Elton John behaalt met afscheidstournee recordopbrengst
Lees meer over Series
-
Regi Penxten in 'Het huis': de eeuwige glimlach met een kleine traan
In ‘Het huis’ mocht Regi Penxten het achtste seizoen afsluiten. De Limburger is de koning van de dancemuziek in Vlaanderen, maar de weg naar de top zit ook vol met obstakels. Eric Goens praat over zijn passie voor het vak, zijn gestrande huwelijk, Milk Inc. en nog tal van andere items. Regi Uncensored, maar toch ook niet helemaal.
-
Dominique Van Malder over ‘De Club’: “Een ode aan vriendschap, doorzettingsvermogen en de liefde”
Op Filmfestival Oostende (FFO) wordt de nieuwe tragikomische fictiereeks ‘De Club’ voorgesteld. Daarin volgen we drie koppels die onverwacht vrienden worden nadat ze elkaar leren kennen in de wachtkamer van de dienst fertiliteit. In de Vlaams-Nederlandse topcast vinden we onder andere Dominique Van Malder (‘Albatros’, ‘Radio Gaga’) terug. Wij spraken op FFO met de acteur.
-
'De club': wanneer een kinderwens niet vanzelfsprekend lijkt te zijn
Op het filmfestival van Oostende passeren prachtige films de revue, maar er zal ook een stukje van een spraakmakende Vlaamse serie te zien zijn. We hebben het natuurlijk over ‘De club’. In deze tragikomische reeks volgen we drie koppels voor wie een kinderwens niet vanzelfsprekend lijkt te zijn en op die manier een club vormen waar je liever niet bij wil horen…
-
Nieuwigheden op Streamz in februari
Van aangrijpende documentaires, tot misdaadreeksen en liefdesperikelen op Love Island: de Vlaamse streamingdienst Streamz breidt zijn aanbod voor de komende maand weer danig uit. Pickx nam de catalogus onder de loep en stelt enkele pareltjes uit het nieuwe aanbod voor.
-
Wat je in februari op Netflix kunt verwachten
Netflix blijft aan het begin van het jaar zijn catalogus aanvullen met nieuwe producties. Je trouwe metgezel voor de grijze winteravonden heeft opnieuw een reeks films en series klaarstaan om je ook in februari kwaliteitsvol vermaak te garanderen. Pickx heeft de must-sees voor je geselecteerd en presenteert ze op basis van hun releasedatum.
-
Dit zijn de beste rollen van Peter Van den Eede (50)
Vandaag mag de Vlaamse acteur Peter Van den Eede maar liefst vijftig kaarsjes uitblazen. Van den Eede heeft al in tal van Vlaamse films en series meegespeeld en staat bekend als een van de beste acteurs in onze contreien. Maar wat waren nu zijn beste rollen? Proximus Pickx zocht het voor je uit.
-
De genomineerden voor de Kastaars onder de loep
De Kastaars, de televisieprijzen die dit jaar in het leven geroepen zijn, worden zaterdag uitgereikt. We gingen door de genomineerden van de prijzen, die niet enkel programma’s en BV’s, maar ook onbekende Vlamingen die in een programma meededen in de bloemetjes zetten.
-
Nagelbijten met deze series deze maand in Pickx Mix
Abonnees met de tv-optie Pickx Mix krijgen de komende maand onder andere een resem fictie- en documentairereeksen voorgeschoteld waardoor je je geen moment zal vervelen. Dit zijn onze kijktips voor de maand februari in de tv-optie Pickx Mix.
-
Marleen Merckx kent de sleutel tot het geluk in ‘De Laatste 100 Uur’
Op straat wordt ze vaak aangesproken als Simonneke, maar in het echte leven heet ze tot nader order nog steeds Marleen Merckx. De actrice, vooral bekend uit ‘Thuis’, is te gast in de nieuwe aflevering van ‘De Laatste 100 Uur’ op Pickx+, waarin ze een uur lang praat over het leven met Luk Alloo. Wekelijks gaan we na of er tekenen aan de wand waren en welke levensles de gast ons kan meegeven.
-
Ontdek de wereld van geisha’s in ‘The Makanai: Cooking for the Maiko House’
Sinds 13 januari kan je op Netflix naar de Japanse miniserie ‘The Makanai: Cooking for the Maiko House’ kijken van de regisseur Hirokazu Koreeda. Koreeda baseerde zich voor het script op ‘Kiyo in Kyoto’, een manga die zich afspeelt in de wereld van de geheimzinnige geisha’s. Ben jij ook zo nieuwsgierig naar de wereld van geisha’s? Lees dan vooral verder!
-
Stijn Meuris in 'Het huis': toevalligheden en de dood
In ‘Het huis’ blikte Stijn Meuris terug op een leven vol toevalligheden, maar ook vol aanrakingen met de dood. De 58-jarige zanger achter formaties als Noordkaap en Monza, een man met een grote mond en zonder uitknop, kroop twee jaar geleden zelf nog door het oog van de naald.
-
‘Totenfrau’ op Netflix: drama in het lijkenhuis
De nieuwe Oostenrijks-Duitse serie ‘Totenfrau’, in het Engels ook bekend als ‘Woman of the Dead’, is begin deze maand toegevoegd aan de catalogus van Netflix. Het is een adaptatie van het gelijknamige boek van de Oostenrijkse auteur Bernhard Aichner, die ver ging om zijn verhaal zo realistisch mogelijk te maken.
-
Diepmenselijke weekenden en tropische oorden in de tv-tips van deze week
Of je nu wil wegdromen van een vakantie op een tropisch eiland, of op de voet wil volgen wie bekroond wordt als beste voetballer van het afgelopen jaar, het kan deze week allemaal op je beeldbuis. Dit zijn onze tv-tips van deze week.
-
Wouter Bouvijn recreëerde een woelig tijdperk in ‘1985’: “Emotioneel en universeel”
Op het afgelopen Film Fest Gent presenteerden scenarist Willem Wallyn en regisseur Wouter Bouvijn de eerste twee afleveringen van de nieuwe serie ‘1985’, die vanaf zondag 22 januari op Eén te zien is. We spraken met Wouter Bouvijn over de veelbelovende serie die zich afspeelt in de rangen van de de rijkswacht en de VUB in de eerste helft van de jaren 80. “Dat het verhaal ook in het buitenland universeel aanvoelde, is het grootste compliment dat we konden krijgen”, zegt hij.
-
Wist jij dit al over het nieuwe ‘That '90s Show’?
Sinds kort kun je op Netflix naar 'That ‘90s Show' kijken. In deze vervolgserie van 'That ‘70s Show' zien we hoe oude knar Red Forman samen met zijn vrouw Kitty Forman een zomer lang onderdak biedt aan zijn kleindochter Leia Forman en haar nieuwe vrienden. De redactie van Pickx bekeek het eerste seizoen, lachte zich een kriek en vond enkele weetjes over deze nieuwe komische serie.
-
'The Lazarus Project’, een serie die de toekomst voorspelde
Dat kunstenaars en filmmakers soms een aparte antenne hebben voor wat er in de samenleving gaat gebeuren, mag nog maar eens blijken uit de Britse serie ‘The Lazarus Project’. In die als een tijdlusvariant op ‘Groundhog Day’ of ‘Russian Doll’ omschreven thrillerserie zitten bijvoorbeeld verwijzingen naar de COVID-19-crisis, al werd de reeks bedacht en geschreven ruim voordat er sprake was van een pandemie.
-
‘1985’: De nieuwe Belgische serie over de Bende van Nijvel
Deze zondag staat de eerste aflevering van de langverwachte serie ‘1985’ op het programma. De serie is een prestigieuze coproductie van VRT en RTBF en gaat over de Bende van Nijvel, een zwarte bladzijde uit de Belgische geschiedenis.
-
De carrière van Michelle Williams: van rebelse tiener in ‘Dawson’s Creek’ tot Marilyn Monroe
25 jaar geleden werd de eerste aflevering van de serie ‘Dawson’s Creek’ uitgezonden. Naar aanleiding van deze heugelijke gebeurtenis blikt Pickx terug op de carrière van één van de hoofdrolspeelsters, Michelle Williams.
-
Wist jij dit al over 'Breaking Bad'?
In 2008 kwam het Amerikaanse HBO met een nieuwe serie op de proppen, genaamd ‘Breaking Bad’. Na een aarzelende start groeide de serie uit tot een waanzinnig succes en haalde het zelfs het ‘Guinness book of Records’ als “meest bekeken show aller tijden”. Pickx dook in de archieven en vond enkele opvallende weetjes over deze spannende televisieserie.
-
Dorianne Aussems en Hakim Chatar nestelen zich in de sofa bij 'Saartje'
Voor de laatste aflevering van 'Saartje' heeft Saartje Vandendriessche na Cathérine Vandoorne opnieuw een ferme radiomadam uitgenodigd. MNM-stem Dorianne Aussems mag zich nestelen in de sofa van onze gastvrouw, samen met Studio Brussel-dj Hakim Chatar. Pickx blikt elke week vooruit op de gasten, hun gelijkenissen en verschillen.