Lionel Messi is één wedstrijd verwijderd van eeuwige roem

Sport | Argentinië kwalificeerde zich dinsdag voor z'n zesde WK-finale dankzij een verbluffende Lionel Messi. La Pulga speelt zijn tweede WK-finale, na die van 2014. Een overwinning zou hem tot de beste voetballer aller tijden kronen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Argentinië, één van de underdogs van het toernooi, heeft zijn spel met elke wedstrijd verbeterd in aanloop naar de WK-finale van 2022. Het contrast tussen de openingsnederlaag tegen Saoedi-Arabië en de demonstratie tegen Kroatië in de halve finale is indrukwekkend. De evolutie van Lionel Messi is eveneens indrukwekkend. De speler van Paris Saint-Germain, die onzichtbaar was tegen de Saoedi's, speelde een wedstrijd van zeer, zeer hoog niveau tegen de Kroaten.

Net als in 2014 leidde de baltovenaar zijn land met zijn technisch talent en klasseflitsen naar de finale. Messi is nu één wedstrijd verwijderd van een nieuwe mijlpaal in zijn rijke carrière: een eerste WK winnen. Het WK dat hem definitief tot de grootste speler in de geschiedenis zou kunnen kronen.

Beter dan Pelé en Maradona?

Zal Messi Maradona verstoten als grootste voetballer in de harten van de Argentijnen? El Pibe de Oro won de wereldbeker in 1986 en bereikte vier jaar later de finale. Zijn technische vaardigheden op het veld en zijn persoonlijkheid hadden hem tot een god gemaakt in Argentinië. Bij een overwinning zou Messi die status evenaren.

Maar voor de Brazilianen blijft Pelé de beste speler aller tijden door zijn vele doelpunten (naar verluidt meer dan 1000), maar ook door zijn drie WK-titels. Voor Messi is dit record zo goed als onhaalbaar. Dan zou hij immers de WK's van 2026 en 2030 moeten spelen, op zijn 39ste en 43ste.

Beter dan Pelé en Maradona!

Maar je mening alleen baseren op het aantal gewonnen wereldtitels is zeer bekrompen. Maradona bijvoorbeeld won nooit de Copa America. Brons was het hoogst haalbare voor hem in dat toernooi, in 1989. Messi won het toernooi in 2021, bereikte drie keer de finale en eindigde één keer als derde. Pelé heeft, net als Maradona, dit toernooi nooit gewonnen.

Als je naar het clubrecord kijkt, is er zelfs geen discussie mogelijk. Maradona won 4 competitietitels (1 met Boca, 1 met Barça, 2 met Napoli), 1 UEFA Cup en 1 Europese Supercup. Pelé? 6 Braziliaanse titels, 1 Amerikaanse titel en 2 Copa Libertadores. Daarbij vergeleken is Messi met zijn 11 titels (10 met Barça, 1 met PSG), 4 Champions League-titels, 3 Europese Supercups en vooral zijn 7 Ballons d'Ors veruit superieur.

Het aura dat hij bij Barça heeft, ondanks zijn vertrek naar Parijs, is van dezelfde allure als dat van Maradona in Italië bij Napoli. Voor Pelé is het veel moeilijker te zeggen, omdat hij nooit de Atlantische Oceaan is overgestoken. Maar het is duidelijk dat als Messi dit WK zou winnen, hij alle grote toernooien ter wereld op zijn palmares heeft staan. De status van 'beste speler in de geschiedenis' zal dan nauwelijks te betwisten zijn...

Volg het WK in Qatar nog tot 18 december via Sporza op Eén.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen over het WK voetbal?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top