Dominik Livakovic, straks ook held tegen Messi en co?

Sport |

Na een spannende overwinning tegen Brazilië mag Kroatië zich opmaken voor het duel tegen Argentinië in de halve finales van het WK voetbal in Qatar. De Kroaten staan voor de zware taak om Messi af te stoppen, maar met Dominik Livakovic hebben ze een geheim wapen in doel.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Weinig spelers die zo op rozen zitten als Dominik Livakovic momenteel, de keeper van Dinamo Zagreb beleeft het toernooi van zijn leven. Tegen Japan liet hij zich al opmerken door uit te pakken met drie saves in de penaltyreeks en tegen Brazilië bevestigde hij weer zijn bloedvorm. Met zijn penaltysave op Real Madrid-speler Rodrygo had de 27-jarige doelman een gigantisch aandeel in de spectaculaire overwinning tegen de Goddelijke Kanaries.

Livakovic was op voorhand nochtans geen naam die uit het oog sprong in de 26-koppige selectie van Kroatië. Hij is zelfs de enige speler in de selectie die in de eigen competitie voetbalt. Toch is Livakovic erin geslaagd om tussen wereldsterren als Modric en Perisic de onbetwiste held van de natie te worden.

Opstapeling van records

Met vier penaltysaves in een groot toernooi deelt Livakovic nu een record met de Duitser Harald Schumacher (1982), de Argentijn Sergio Goycochea (1990) en zijn landgenoot Danijel Subasic (2018). Kroatië heeft trouwens een perfect rapport als het aankomt op penalty’s. Ze hebben nu alle vier hun shoot-outs op WK's gewonnen, waarmee ze het record van Duitsland evenaren als het land dat in het meeste aantal wedstrijden een 100%-record heeft gehouden.

Maar het is niet alleen vanop de stip dat Livakovic het zo goed doet. Tijdens de wedstrijd demonstreerde hij met enkele indrukwekkende reddingen. Tegen Brazilië pakte de keeper uit met 11 saves in 120 minuten. Daarmee breekt hij het Kroatisch record voor meeste saves in een wedstrijd, dat daarvoor op 8 stond. Pas in minuut 105 liet hij zich verschalken door een prachtig doelpunt van Neymar, gelukkig voor de Kroaten kon Petkovic net voor het einde nog gelijk maken.

Argentijns doelgevaar

Het is nu afwachten of Livakovic zijn topprestaties kan herhalen tegen Argentinië, met onder meer Lionel Messi en Lautaro Martinez hebben ze enkele kanonnen in de voorlinie. Maar na zijn prestaties van de vorige wedstrijden heeft de doelman ongetwijfeld vleugels gekregen. Aftellen tot dinsdag, dus. Één ding staat vast, Argentinië zal allicht niet hopen op penalty’s tegen Kroatië.

Volg het WK in Qatar van 20 november tot 18 december via Sporza (Eén en Canvas).

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen over het WK-voetbal?:

Lionel Messi wijst Argentinië de weg richting halve finales WK
Hoe underdog Noord-Korea stuntte op het WK van 1966, en zelfs Portugal deed vrezen voor de uitschakeling
Eden Hazard: Vijf hoogtepunten als Rode Duivel 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top