Vijf dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over ‘Big Fish’ van Tim Burton

Films |

‘Big Fish’ van Tim Burton is bijna twintig jaar oud. Hoewel de film bij de release maar een matig succes was, wordt de film nu gezien als een van de beste werken van Burton. De film vertelt het fabelachtige verhaal van Edward Bloom. Voordat hij zijn laatste adem uitblaast, vertelt hij zijn zoon zijn levensverhaal, maar zijn zoon verwijt hem dat hij zou overdrijven. Pickx somt vijf waarheden over de film op en we beloven plechtig dat we ze niet verzonnen of overdreven hebben!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gebaseerd op een roman

De veelgeprezen film van Tim Burton uit 2003 is losjes gebaseerd op de roman 'Big Fish: a Story of Mythic Proportions' van Daniel Wallace uit 1998. Scenarioschrijver John August was net zijn vader verloren en was diep geraakt door het verhaal over het verdriet en de verzoening tussen vader en zoon. Nog voor het boek werd uitgebracht, vroeg hij Columbia Pictures om de rechten te verwerven, zodat hij het kon verfilmen.

Steven Spielberg als regisseur

Nadat John August het script had voltooid, zou niemand minder dan Steven Spielberg voor de regie zorgen. Hij zou zijn studio, DreamWorks, zover krijgen dat ze de film samen met Columbia zouden financieren en distribueren. Na de film 'Minority Report' zou 'Big Fish' Spielbergs volgende project worden, maar uiteindelijk moest hij zijn plannen laten varen om zich te concentreren op 'Catch Me If You Can'.

Onder Spielberg was de machine al in gang gezet, en de regisseur had de perfecte acteur voor de rol van de bejaarde Edward Bloom al gevonden, Jack Nicholson. Toen Tim Burton, die al met Nicholson had samengewerkt in ‘Batman’ en ‘Mars Attacks!’ de teugels overnam, wilde hij de acteur aan boord houden.

Aanvankelijk wilde Nicholson zelfs de beide Edwards spelen, de jongere en de oudere, met behulp van een combinatie van digitale effecten en prothetische make-up. De procedure leek te ingewikkeld en te tijdrovend, dus kregen Ewan McGregor en Albert Finney de rol.

Het Hollywooddebuut van een toekomstige Oscarwinnares

Toen Burton een actrice zocht voor de rol van Josephine, was Marion Cotillard lang nog niet zo beroemd als nu. Toch slaagde de jonge Franse actrice erin om in Tim Burtons indrukwekkende cast te komen. Ze begon net naam te maken in het Franse filmlandschap met 'La Belle verte', 'La Guerre Dans le Haut Pays', 'Les Jolies Choses' en de bekende 'Taxi'-films.

Voor de rol van Josephine zocht Tim Burton een Franse actrice. Bij de casting was hij zelf naar Parijs gereisd om potentiële kandidaten te ontmoeten. Daar ontmoette hij Marion Cotillard, die meer dan bereid was haar idool te ontmoeten en mee te doen aan een van zijn films.

Nadat ze er alles aan had gedaan om geselecteerd te worden, had ze niets meer van de filmmaker gehoord. Een maand lang sliep ze met het script onder haar kussen in de hoop dat het haar wat geluk zou brengen, maar na dat lange wachten had ze zich erbij neergelegd. Het was haar duidelijk dat ze de rol niet had. Tot ze plotseling goed nieuws kreeg van haar agent. Drie weken later vloog ze naar Alabama, klaar om Hollywood te veroveren.

Nog een toekomstige ster

Naast het Hollywooddebuut van een Franse actrice zien we in 'Big Fish' ook de eerste minuten op het scherm van een andere toekomstige ster. Nog voordat ze beroemd werd dankzij Disney's 'Hannah Montana', speelde de 10-jarige Miley Cyrus de rol van Ruthie in ‘Big Fish’. Ze werd gecrediteerd onder haar echte naam: Destiny Cyrus. 

Op dat moment woonde haar familie in Toronto, Canada, en haar vader, countryzanger Billy Ray Cyrus, was acteur in de televisieserie 'Doc'. Toen ze haar vader op televisie zag, droomde de jonge Miley ervan actrice te worden en nam ze acteer- en zanglessen. Twee jaar na haar kleine rol in 'Big Fish' kreeg ze de hoofdrol in de sitcom 'Hannah Montana', en de rest is geschiedenis.

Tim Burton koos zelf cameo's

Naast een indrukwekkende cast, wilde Burton ook indruk maken met zijn cameo's. Zo wilde hij koste wat kost acteur Billy Redden strikken. De acteur speelde in 1972 de banjospelende jongen in de bekende film 'Deliverance'. De acteur had het vak allang verlaten en werkte in een restaurant in Georgia. Hij kon het aanbod van de filmmaker om in 'Big Fish' te verschijnen niet weigeren. Hij speelt een paar noten van zijn beroemde banjo tune op een veranda in het fictieve stadje Spectre.

De auteur van de roman verschijnt ook in de film. Tim Burton gaf hem een kleine rol als de professor economie van Sandra Bloom.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top