Lionel Messi wijst Argentinië de weg richting halve finales WK

Sport | Gisterenavond kon Argentinië de poorten naar de halve finales van het WK voetbal openbeuken. Het Zuid-Amerikaanse land versloeg Nederland, maar had daar wel strafschoppen voor nodig. Gelukkig was Lionel Messi er, hij nam zijn land meermaals ter hand en wees de Albicelestes de weg.

Daags voor de wedstrijd Nederland - Argentinië was er maar één voetballer die over de tongen was gegaan in het Nederlandse basiskamp: Lionel Messi. De zevenvoudig wereldvoetballer van het jaar wil dit jaar de wereldbeker winnen, maar moest daarvoor eerst onze noorderburen weten te verslaan. Oranje, dat onder leiding van bondscoach Louis van Gaal het onverhoopt tot de kwartfinales had geschopt, had een plannetje bedacht om Messi af te stoppen…

Maar kan je ‘s werelds beste voetballer wel afstoppen met een plannetje? Messi trok zich namelijk niets aan van de mandekking die hij kreeg en demonstreerde iets na het halfuur dat alle Oranje trainingspartijtjes tevergeefs waren. De Vlo rukte in minuut 34 op naar het doel van Noppert, zoog enkele Nederlandse verdedigers naar zich toe en verstuurde vervolgens een listig balletje richting Molina die er 0-1 van maakte. Molina juichte wel, maar wees toch meteen naar Messi en zijn geniale voeten. Terecht, wat ons betreft.

Na deze eerste oplawaai lieten de Argentijnen de bal aan Oranje. Die slaagden er echter niet in om druk te ontwikkelen. Argentinië prikte af en toe zelf en zorgde ook voor doelgevaar. Zoals in minuut 73, toen verdediger Denzel Dumfries een penaltyovertreding beging. Scheidsrechter Lahoz wees meteen naar de stip waarop alle Argentijnse supporters op hun beurt met de vinger richting Messi wezen. Hij, en hij alleen, moest zijn land op weg helpen naar de halve finales. Messi deed dat ook en trapte de penalty achteloos binnen (0-2).

Nederlandse troefkaart

Oranje hing in de touwen, maar gaf nog teken van leven. Bondscoach Louis van Gaal achtte in minuut 78 de tijd rijp om zijn troefkaart, Wout Weghorst, op tafel te gooien. Weghorst kwam een onzichtbare Memphis Depay aflossen en wist 5 minuten na zijn invalbeurt de aansluitingstreffer te scoren (1-2, '83). Oranje stond opnieuw recht en Messi begon te zweten, maar van paniek was er nog geen sprake.

Na negentig minuten stond het nog steeds 2-1 en leek Argentinië door te stoten naar de halve finales. De scheidsrechter besloot om tien minuten extra tijd te geven waarin Argentinië moest trachten te overleven. Dat lukte ook, maar in minuut 110 moesten de Albicelestes nog een vrije trap toestaan aan de eigen zestien. Oranje wist dat dit de laatste kans op een ticket naar de volgende ronde was, en probeerde een ingestudeerd nummertje uit. Hun plannetje werkte, Weghorst scoorde opnieuw en deze keer was er wel sprake van angstzweet bij Messi. Angstzweet, teleurstelling en vooral frustratie richting de scheidsrechter die volgens de Argentijnen veel te veel blessuretijd had toegepast.

Strafschoppen

Helaas konden de verlengingen geen winnaar aanduiden en moesten strafschoppen het kaf van het koren scheiden. Bij Nederland nam kapitein Virgil van Dijk de eerste penalty, maar hij mistte. Bij Argentinië nam Lionel Messi opnieuw zijn verantwoordelijkheid en hij scoorde opnieuw. Nadien toonde de Argentijnse doelman Emiliano Martínez zich van zijn beste (en slechtste kant) en wist Argentinië de strafschoppenreeks te winnen met 3-4. Messi en Argentinië maken hierdoor nog steeds kans om wereldkampioen te worden. De Vlo kan dus nog steeds in de voetsporen van Diego Maradona treden.