Felix Van Groeningen over ‘De Acht Bergen’: “Het is een fantastisch en intens avontuur geweest"
Vanaf deze week gaat ‘De Acht Bergen’ in release. De prachtige verfilming van de bestseller van Paolo Cognetti kreeg eerder dit jaar in Cannes de juryprijs, een zoveelste triomf op het palmares van de Belgische regisseur Felix Van Groeningen. Die deze keer wel de honneurs deelde met zijn liefdespartner Charlotte Vandermeersch. Samen trokken ze de Italiaanse Alpen in voor een filmisch maar ook erg persoonlijk avontuur. Van Groeningen vertelt er meer over in een interview met Pickx.
Door Pickx

Deel dit nieuws
‘De Acht Bergen’, zoals de prent (en het boek) in het Nederlands heet, vertelt het verhaal van twee jeugdvrienden, Pietro en Bruno. De ene is een echte stadsmus, de andere een jongen die best gedijt in de natuur, meer bepaald de Italiaanse Alpen. Als jongvolwassenen verliezen ze elkaar een tijdje uit het oog, maar door het lot -we willen de kijkpret niet bederven door al te veel te verklappen- worden ze weer bijeengebracht…
De ontwikkeling van hun bijzondere vriendschap, maar ook de relatie van die twee individuen met de liefde, het leven, de natuur en het ouderlijke nest, worden door regisseursduo Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch vakkundig in beeld gebracht. In Cannes werden ze daarvoor al beloond met de juryprijs, maar misschien wel de grootste beloning voor het regisseurskoppel is de ervaring die ze opdeden tijdens het intense opnameproces.
Felix Van Groeningen, die eerder al internationaal succes vergaarde met films als ‘De Helaasheid der Dingen’, ‘Broken Circle Breakdown’ en ‘Beautiful Boy’, doet het relaas daarvan aan Pickx.
Het is een film geworden die nog lang blijft nazinderen bij de kijker. Omdat er zoveel emotie inzit, omdat er zoveel existentiële vragen gesteld worden en omdat je mee die machtige berglandschappen wordt ingetrokken. In welke mate kleeft de film ook nog aan jullie ribben, als makers ervan?
Felix Van Groeningen: “We hebben bijna drie jaar aan de film gewerkt en in mei was hij helemaal klaar -net op tijd voor een première in Cannes. Maar daarna volgt dan een soort sperperiode, wat altijd raar is, want op de duur wordt die film iets abstract. De voorbije weken hebben we bijvoorbeeld veel promo gedaan en dus veel over de film verteld, terwijl we hem eigenlijk zelf niet meer teruggezien hebben de voorbije maanden. Bovendien ben ik ondertussen al met een volgend project bezig, dat in principe volgende maand van start zou gaan. In die zin is die episode al wat afgesloten.”
“Maar sowieso is het een fantastisch avontuur geweest. Heel intens. We zijn als koppel voor een lange periode naar Italië getrokken en naar Nepal, we hebben in de bergen geleefd, we hebben Italiaans geleerd, het hele proces heeft ook superveel impact gehad op onze relatie. Prachtig allemaal, maar heel maf ook. Sowieso is een film maken iets dat je helemaal absorbeert, maar als je dan zoiets kan delen met iemand die je zo dierbaar is: dat maakt dat gevoel alleen maar sterker. Het hangt voor altijd vast aan een zeer turbulent maar belangrijk moment in ons leven.”
Zo’n juryprijs in Cannes, wat betekent dat voor jou, of voor de film?
“Ik zou willen zeggen dat zulke prijzen weinig uitmaken, maar de realiteit is dat zo’n bekroning superdeugd doet. En nu is het aan het brede publiek om de film te ontdekken natuurlijk. We zijn alleszins blij met de reacties en de kritieken die we al kregen.”
De film duurt nu ongeveer twee en een half uur, maar blijkbaar hadden jullie een langere versie in gedachten?
“We wisten op voorhand dat het een lange film zou worden, omdat het verhaal daar ook om vraagt. Het is een episch verhaal, dat zich over 30 jaar afspeelt en dat zoveel lagen heeft, niet enkel die vriendschap tussen Pietro en Bruno. Het was belangrijk dat je met die jongens mee opgroeit, dat je hun zoektocht in het leven meemaakt en begrijpt. We hebben moeten schrappen -er was van de productiemaatschappijen wel wat druk om de film onder de 3 uren te houden- maar ook niet zo heel veel. Voor Charlotte was het moeilijk om afscheid te nemen van bepaalde scènes, zij moet dat nog wat leren aanvaarden en het ligt ook in haar melancholische karakter om moeilijker afscheid te nemen van dingen. Ik ben daar pragmatischer in, ik weet ondertussen dat het hoort bij films maken. Maar uiteindelijk zijn we allebei blij met het resultaat hoor. Charlotte heeft zelfs de kans gekregen om nog te sleutelen aan de laatste cut, maar besloot dat het toch goed was zo.”
Het betreft een verfilming van een succesvolle roman, maar je hebt het boek pas gelezen toen het project werd aangeboden. Welke elementen overtuigden jou dat er een goeie film inzat?
“Alles! Meestal is het snel duidelijk of een boek zich leent tot een verfilming. Voor mij althans. Dat gaat dan over een soort algemeen bevredigend gevoel wanneer je het boek uithebt. Het verhaal moet een mooie boog maken en op het einde moet je een stamp in je maag krijgen. Bij ‘Le Otto Montagne’ had ik dat heel hard. Ik werd daar meteen in meegezogen. Het boek is ook heel filmisch geschreven, zowel de dialogen als de scènes. Daarom zijn we ook best wel trouw gebleven aan het boek. Sommigen dachten dat het onverfilmbaar was door de beschrijvingen van de natuur, maar dat vonden wij net het makkelijkste: die bergen liggen er hè, je moet niets kunstmatig creëren -zoals je in veel films wel moet doen. Die natuur doet vanzelf zijn werk.”
Was de setting, in de Italiaanse Alpen, ook een argument voor jou/jullie om dit project aan te nemen?
“Zeker. Op het moment dat we dit voorstel kregen, zat ik in een donkere periode van mijn leven. Ik zag heel veel cynisme en negativisme rond mij. Ik voelde de nood om me even te onttrekken van de wereld, om me in zo’n primitieve omgeving te bevinden en te bezinnen. Enkele maanden in de bergen gaan leven om de film voor te bereiden en te draaien, leek me daarom een geweldig vooruitzicht. Ik had daar echt zin in. Dat maakte ook dat de opnames zo’n intens proces werden. Het verhaal en de setting nopen je tot heel veel overpeinzing en introspectie. Wie ben ik? Waar sta ik? Waar wil ik naartoe? Wat is vriendschap? Wat is liefde?”
Italiaanse cast
Auteur Paolo Cognetti was nauw betrokken bij de opnames, was dat een vloek of een zegen?
“Bij de opnames was hij niet zo heel nauw betrokken: hij woonde daar in de buurt, maar is slechts een handvol keer langsgekomen. Maar Paolo toonde wel veel interesse en heeft ons enorm geholpen met het vertalen van de dialogen en het begeleiden van de acteurs. Wij waren bij het begin van het project geen Italiaans machtig en baseerden ons voor het scenario dus op de Nederlandse vertaling van zijn boek, maar voor de film moest dat uiteraard weer omgezet worden aangezien we met een Italiaanse cast werkten. In de post-productie heeft hij ook de voice over geredigeerd. Maar dat liep perfect. Een heel fijne samenwerking was het, waarbij hij voldoende afstand hield maar zijn zeg deed wanneer het kon en moest. Ik heb al anders meegemaakt hoor, en mede daarom zelfs projecten afgeblazen. Tussen Paolo en ons is een vriendschapsband ontstaan. Een heel aimabele mens. Aan een kant nogal introvert, anderzijds ook heel nieuwsgierig. Een beetje zoals Pietro in de film, een personage dat toch dicht bij hem ligt. Het klikte ook geweldig tussen hem en de acteurs.”
Hoe was het om met een Italiaanse cast te werken? Verandert dat iets aan de dynamiek op een set?
“Dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Elke acteur heeft zijn eigenheid, los van nationaliteit. Ik ben ook geen regisseur met een rigide werkwijze, ik ga naar mijn acteurs toe. Bij mijn vorige film (‘Beautiful Boy’, nvdr) werkte ik met Amerikaanse acteurs en je merkte daar wel dat dat een heel grote, competitieve wereld is. Je moet echt knokken om ergens te geraken en daardoor is er ook een groot métier en een grote werklust bij die acteurs. Dat voelde ik ook bij de Italianen. Maar de basis is dat je een gemeenschappelijk geloof hebt in het project en het verhaal.”
De chemie tussen hoofdrolspelers Alessandro Borghi en Luca Marinelli maakt de film mee bijzonder. Heb je zoiets meteen door of blijkt dat pas na de opnames in de montagecel?
“Casting begint bij de juiste mensen uitkiezen en samenbrengen, en dan zie je op de set hoe dat werkt. Maar meestal weet je dat meteen, dat was hier het geval.”
In je oeuvre valt het op dat je meest bekroonde en misschien ook wel sterkste films meestal diegene zijn die gebaseerd zijn op bestaand werk: ‘De Helaasheid der Dingen’, ‘Broken Circle Breakdown’, ‘Beautiful Boy’ en nu ‘Le Otto Montagne’. Wat zit daarachter?
“Na verloop van tijd weet je wel wat je kunt en waar je sterktes liggen. Ondertussen weet ik dat ik zoiets kan: bestaand werk vertalen naar film. Maar eigenlijk heb ik zin om in mijn volgende project iets origineel te doen. Want een toneelstuk of boek verfilmen heeft wel iets comfortabel: je weet van bij het begin welk gevoel je voor ogen hebt en je kunt daar altijd naar teruggrijpen. Dat heeft iets veilig, want er is iets tastbaar van bij het begin. Pas op, ik haal er veel voldoening en plezier uit om zo een project naar mijn hand te zetten en daar iets van mezelf in te leggen, maar ik zou toch graag nog eens uit die comfortzone willen springen. Iets uitzoeken en ontdekken. Want als dat dan lukt, geeft dat nog meer voldoening. Dat gaat niet over eergevoel, maar over jezelf uitdagen.”
‘Le Otto Montagne’ van Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch draait vanaf 14 december in de Belgische bioscopen.

Gerelateerde onderwerpen
Meest gelezen
Lees meer over Films
-
Oekraïense kritiek op uitspraken Pink Floyd-oprichter Roger Waters in VN-Veiligheidsraad
Roger Waters, mede-oprichter van Pink Floyd, heeft gisteren op de VN-Veiligheidsraad de Russische invasie in Oekraïne veroordeeld, maar ook kritiek gegeven op wie de oorlog volgens hem heeft uitgelokt, wat meteen de toorn van Oekraïne opriep.
-
Was vroeger alles beter? 'You' versus 'The Serpent'
Februari is een maand om naar uit te kijken want deze maand keert Joe Goldberg voor een vierde seizoen terug. Je weet wel, de onstopbare stalker uit 'You'.
-
Imke Courtois zwanger van eerste kindje
Ex-voetbalster en analiste Imke Courtois is in verwachting. Dat komt als een verrassing omdat ze geen relatie heeft. "Ik wist al van vroeg dat ik ooit mama wil worden", klinkt het.
-
Fawlty Towers krijgt vervolg, met John Cleese
De legendarische Britse comedyserie Fawlty Towers (1975-1979) krijgt een vervolg. Hoofdrolspeler en schrijver John Cleese keert volgens vakblad Variety terug.
-
Pukkelpop maakt elf nieuwe namen bekend
Pukkelpop heeft elf nieuwe namen bekend gemaakt waaronder Yungblud, Years & Years en Bicep. Vanaf woensdag 15 februari start de ticketverkoop voor het festival met als headliners Billie Eilish, Angèle, Anne-Marie, Florence + The Machine en The Killers.
-
Lous and the Yakuza krijgt Bronzen Zinneke als ambassadrice van Brussel
De Brusselse artieste Marie-Pierra Kakoma, bekend als Lous and the Yakuza, is dinsdagavond in de concertzaal AB bekroond als ambassadrice voor Brussel. Ze kreeg daarvoor een Bronzen Zinneke uit handen van Brussels minister Sven Gatz, bevoegd voor het imago van Brussel.
-
Belle and Sebastian en vier Belgische namen toegevoegd aan affiche Live is Live
De Schotse indieband Belle and Sebastian wordt toegevoegd aan de affiche van Live is Live, op de Antwerpse Linkeroever. Ook Sylvie Kreusch, Whispering Sons, The Hickey Underworld en School is Cool zullen optreden op het tweedaagse muziekfestival, zo hebben de organisatoren woensdag bekendgemaakt.
-
Wist jij dit al over ‘Titanic’?
‘Titanic’, de filmklassieker der filmklassiekers, is dit jaar 25 jaar geworden. Om deze speciale gebeurtenis te vieren wordt de film opnieuw uitgebracht in de bioscoop. Daar zal ‘Titanic’ in een 3D-versie en 4K-versie vertoond worden. Voordat je jouw tickets bestelt, wil Pickx je nog enkele weetjes over de film meegeven die je zeker nog niet wist.
-
Flagey Piano days viert tiende verjaardag met ode aan Russisch-Amerikaanse componist Sergei Rachmaninov
Van woensdag 8 tot en met zondag 12 februari kan je in het Brusselse cultuurcentrum Flagey kijken naar de jaarlijkse ‘Piano Days’. Artiesten van over de hele wereld zakken gedurende de vijfdaagse naar Brussel af om er het beste van zichzelf te geven. Pickx vertelt je meer over wat er allemaal te beleven valt.
-
'Assisen' op Play4: hoe lineaire televisie interactief kan worden
Op Play4 start vanavond een experiment in de vorm van ‘Assisen’, een interactieve fictiereeks die na meerdere successen in het theater nu ook naar het kleine scherm komt. Interactieve fictieseries zijn al even aan een steile opmars bezig, zeker met de komst van online streamingdiensten.
-
Deze films brengen hulde aan klassieke muziek
Vanaf 8 februari kan je 'The Chapel' in de bioscopen bekijken, een film van regisseur Dominique Deruddere. Ter gelegenheid van de première werpt Pickx een blik op enkele films waarin klassieke muziek een centrale rol speelt.
-
Vlaamse en Nederlandse artiesten coveren elkaar in ‘Tulpen uit Antwerpen’
Programma’s waarin artiesten nieuwe muziek maken door andere muziekmakers te coveren, televisiekijkend Vlaanderen is er verzot op. Na ‘Liefde voor Muziek’ en ‘Best Of’ is er nu ook ‘Tulpen uit Antwerpen’. Daarin dagen Vlaamse en Nederlandse artiesten elkaar uit om songs te coveren. Wie dat het beste deed, wint het programma. Pickx legt uit hoe het in z’n werk gaat.
-
5 dingen die je nog niet wist over 'In Bruges'
Vijftien jaar geleden verscheen 'In Bruges' in de bioscoop. Ter gelegenheid van dat jubileum bekijkt Pickx vijf feiten die je misschien niet wist over deze Brits-Amerikaanse film van regisseur Martin McDonagh.
-
Filmfestival Oostende beleeft recordeditie met 48.000 bezoekers
De eerste volwaardige wintereditie van Filmfestival Oostende (FFO) was met meer dan 48.000 bezoekers een recordeditie. Dat melden de organisatoren. Negen dagen lang was Oostende het epicentrum van film, serie en alles errond. Met 127 films, 7 series en 70 avant-premières mocht FFO meer dan 150 (inter)nationale gasten ontvangen.
-
Oscar and the Wolf bij eerste namen Best Kept Secret
Goldband, The Chemical Brothers en Oscar and the Wolf treden op bij de komende editie van festival Best Kept Secret in het Nederlandse Hilvarenbeek. Ook The 1975, Aphex Twin en Personal Trainer staan tussen de eerste namen die de organisatie heeft onthuld.
-
'Leaving Neverland'-regisseur niet te spreken over biopic Michael Jackson
Dan Reed, de regisseur van de documentaire 'Leaving Neverland', stelt zich grote vragen bij de nieuwe biopic over Michael Jackson. Dat schrijft hij in een opiniestuk in The Guardian. De filmmaker is bezorgd dat de film een man zal verheerlijken die verschillende kinderen misbruikte.
-
The Mummy Returns (VTM 3): het begin van decennia zwarte sneeuw voor Brendan Fraser
Vanavond zendt VTM 3 ‘The Mummy Returns’ uit, de sequel op ‘The Mummy’ uit 1999. Brendan Fraser steelt de show in de avonturenfilm uit 2001 over de herrezen mummie Imhotep, maar enkele jaren later begon het bergafwaarts te gaan voor de acteur. Vorig jaar maakte Fraser na twee decennia vol ellende zijn comeback in ‘The Whale’.
-
Taeke Nicolaï beet zich vast in 'The Chapel': "Veel vlees aan de rol"
Taeke Nicolaï is de revelatie van de nieuwe film ‘The Chapel’, dit jaar de openingsfilm van het Filmfestival van Oostende, over een pianiste die tot het uiterste gaat achter de schermen van de Koningin Elisabethwedstrijd. Tijdens haar afgezonderde verblijf in de legendarische Muziekkapel wordt ze geconfronteerd met haar prestatiedrang, haar onzekerheden en gebeurtenissen uit haar verleden. Wij spraken met de 27-jarige actrice over haar eerste hoofdrol in een langspeelfilm.
-
'Nolly': een liefdesbrief aan een televisielegende
Van 1964 tot 1988 stal de Britse soapserie ‘Crossroads’ de show op televisie. Een van de sleutelfiguren van de show was Meg Richardson, die werd vertolkt door een van de bekendste actrices in het Groot-Brittannië op dat moment: Noele Gordon. Die actrices krijgt nu een eigen docu miniserie en Pickx vertelt er je alles over.
-
Valentijnfilms voor wie niet houdt van Valentijn in de VOD-catalogus
Valentijn is niet alleen voor kleffe koppeltjes. Daarom vind je in de Pickx VOD-catalogus van 7 tot 19 februari een verzameling films die focussen op hoe moeilijk de liefde soms kan zijn, en op het belang van zelfliefde. Een overzicht.