De dag dat Maradona de Belgische WK-droom aan diggelen sloeg

Sport |

In 1986 schreven de Rode Duivels een van de mooiste bladzijden uit hun geschiedenis door de halve finale van het WK voetbal te bereiken. Maar op 25 juni konden de Belgen weinig uitrichten tegen het Argentinië van Diego Maradona. Het onstuitbare Argentijnse genie zorgde bijna eigenhandig voor de overwinning.

Op 25 juni 1986 had het Belgisch voetbalelftal een afspraak met de geschiedenis. De Duivels stonden in de halve finale van het WK in Mexico. Ze moesten het opnemen tegen Argentinië en hun grote ster Diego Maradona. Na zijn sprankelende optreden in de kwartfinale tegen Engeland wisten we dat de Argentijn de man zou zijn die we moesten tegenhouden. Maar ondanks alle goede wil van onze Duivels, zou Maradona zijn land een verdiende 2-0 overwinning bezorgen.

Maradona maakte tegen de Engelsen een van de mooiste doelpunten uit de geschiedenis, en zou tegen België net hetzelfde doen, alweer een stap dichter bij die wereldtitel. Al begon het grote Maradona-spektakel niet meteen. In de eerste helft deden de mannen van Guy Thys, die ervoor hadden gekozen om rond de Argentijn te dekken in plaats van direct op hem, hun werk goed en zetten Maradona onder druk. Bij de pauze was de stand 0-0.

Argentijnse precisie

Maar in de tweede helft kraakten de Duivels twee keer in tien minuten. Vermoeid door de twee voorgaande wedstrijden die tot extra tijd (USSR) en strafschoppen (Spanje) gingen, verloren de Belgen hun ritme, waardoor de Argentijnen tot twee keer toe door onze achterhoede konden breken, in de 52e en 63e minuut. En elke keer was het Maradona die de netten deed trillen. Maradona's eerste wedstrijd tegen Engeland was meedogenloos en weelderig, zijn tweede tegen België was scherp en chirurgisch.

Dat toonde hij ook bij zijn eerste doelpunt tegen de Belgen. Hij ging diep op een korte pass en zette zo twee verdedigers en Jean-Marie Pfaff in de wind. Hij kegelde de bal handig in en zette Argentinië op weg naar winst. Bij het tweede doelpunt liet Maradona zijn techniek zien. De nummer 10 omzeilde te gemakkelijk vier Duivels (die er alleen maar naar konden kijken) voordat hij weer langs Pfaff schoot. Het Argentijnse Genie was te snel voor de Belgen. In de finale versloegen de Argentijnen West-Duitsland. Onze Duivels zouden als vierde eindigen na de verloren kleine finale tegen Frankrijk.