Danny Elfman & Tim Burton: een buitengewone Hollywood-tandem

Films | De melancholieke stem van Phoebe Bridgers zal op 9 en 10 december in Londen te horen zijn bij twee live-uitvoeringen van Tim Burtons ‘The Nightmare Before Christmas’. Voor die soundtrack van dit gitzwarte animatiefilmsprookje tekende uiteraard Danny Elfman, sinds jaar en dag zowat Burtons favoriete componist. Pickx selecteert vijf memorabele samenwerkingen van deze twee tenoren van het moderne Hollywood.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Nightmare Before Christmas

Deze stopmotionanimatiefilm werd geregisseerd door Henry Selick, bekend van pareltjes als ‘James and the Giant Peach’ en ‘Coraline’. Maar nog voordat Selick aan boord kwam als regisseur, werkte Danny Elfman en Tim Burton, die het centrale personage van geraamte Jack Skellington creëerde, al samen aan de eerste muzikale nummers. Verwacht geen kinderkoortjes of rinkelende kerstbelletjes in deze gothische fantasie die zich afspeelt in Halloweenstad rond Kerstmis waar een dictatoriale pompoenenkoning de macht heeft gegrepen. De score van Elfman – naast het inspreken van de stem van Jack Skellington schreef hij ook de teksten – is donker maar net als bij de liedjes wordt de ondeugende vrolijkheid nooit geschuwd.



Batman en Batman Returns

Tegenwoordig slaan ze je om de oren met stripverfilmingen. Maar in 1989 draaide Tim Burton al 'Batman', een baanbrekende adaptatie van de gelijknamige stripreeks van Bob Kane. Indertijd was er nogal wat tamtam over de songs van Prince op de soundtrack. Echt memorabel zijn die echter niet, ook al was het album een groot commercieel succes. Veel sterker is de instrumentele soundtrack die Danny Elfman voor deze blockbuster creëerde met Michael Keaton in de rol van de misdaad bestrijdende Bruce Wayne, Jack Nicholson als de Joker en Kim Basinger als fotografe Vicki Vale. Zijn spookachtige en striemende filmmuziek past perfect met de sombere noirsfeer waarin Burton zijn Gotham City laten baden. Drie jaar later volgde nog een vervolg, ‘Batman Returns’. Ook deze keer tekende Elfman voor de soundtrack, nog donkerder en minder heroïsch dan de vorige.






Planet of the Apes

Toen 'Planet of the Apes' in 2001 uitkwam, werd dit sciencefictionavontuur met Mark Wahlberg, Helena Bonham Carter en Tim Roth niet onmiddellijk binnengehaald als een nieuw meesterwerk van Tim Burton. Akkoord, het werk van make-upartiest Rick Baker mag er zijn, maar Burtons uitwerking van het verhaal is niet zo boeiend als bijvoorbeeld in de sf-klassieker uit 1967 over het leven op een door pratende apen geregeerde planeet waar mensen tweederangsburgers zijn geworden. Maar gelukkig is er ook de soundtrack van Danny Elfman, een vrij agressieve score die gedomineerd wordt door de percussie – een van zijn eerste liefdes. Een buitenbeentje in de 17 scores die Elfman voor Burton componeerde.



Charlie and the Chocolate Factory

Naast films als ‘Sleepy Hollow’, ‘Alice in Wonderland’, ‘Big Fish’ en ‘Dumbo’, componeerde Danny Elfman ook de filmmuziek voor ‘Charlie and the Chocolate Factory’ (2005), een fantasierijke bewerking van de gelijknamige klassieker van Roald Dahl. Johnny Depp beleeft zichtbaar veel plezier in de rol van de excentrieke chocoladetycoon Willy Wonka en de inventieve design is om van te snoepen. Maar in tegenstelling tot vorige verfilmingen behielden Burton en Elfman ook de originele teksten van Dahl. Het duo liet zich ook inspireren door verschillende muzikale archetypes, waardoor je een waaier van stijlen en veel speelse melodieën met lichte orkestraties krijgt, van Bollywood en funk tot muziek die je in een pretpark zou verwachten. Voor vele kenners bevat Burton eerste liveactionmusical een van de beste vintage Elfman scores.



Edward Scissorhands

Dit meesterwerk van Tim Burton is ondertussen meer dan dertig jaar oud maar het geldt nog altijd als een onsterfelijk gothisch sprookje. Johnny Depp deed heel wat tienerharten wild slaan als de gekwelde titelheld, een vreemde, droevig ogende jongen met een verwarde haardos en scharen in plaats van handen. Daarmee knipt hij de hagen in de voortuintjes van een stadje in suburbaan Flordia tot fantastische dierensculpturen of hij neemt er de kapsels van de lokale huisvrouwen mee onder handen. Elfmans bedwelmende soundtrack zet de kwetsbare aard van deze eenzame outsider extra in de verf, een van de redenen waarom er ook een stevige portie tederheid in deze excentrieke fantasie in heerlijke pastelkleuren sluipt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top