Joskomania in Kroatië: “Gvardiol is de beste centrale verdediger ter wereld”

Sport | In Kroatië raken ze maar niet uitgepraat over Josko Gvardiol. De nog altijd maar 20-jarige centrale verdediger heeft zich ontpopt tot één van de revelaties op het WK en lijkt in de komende transferperiode de clubs voor het uitkiezen te hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wat is het op drie jaar tijd snoeihard gegaan voor Josko Gvardiol, die overigens de bijnaam Pep heeft gekregen omdat zijn achternaam gelijkenissen vertoont met die van Man City-coach Pep Guardiola. Op amper 17-jarige leeftijd debuteerde hij bij de hoofdmacht van Dinamo Zagreb, drie jaar later verdedigt hij de kleuren van Bundesliga-ploeg RB Leipzig en speelt hij de pannen van het dak op het WK in Qatar. Tegen Japan pakte de centrale verdediger zijn zestiende cap voor Kroatië.
Zijn internationaal debuut vierde hij in juni vorig jaar in een oefenmatch tegen onze Rode Duivels, waartegen hij schitterde in de finale groepsmatch op dit WK. Sommigen onder ons worden nog steeds badend in het zweet wakker van zijn waanzinnige tackle op Romelu Lukaku. “Ongelooflijk,” vond ex-bondscoach Slaven Bilic de ingreep. “Het is iets wat ik nog nooit gezien heb van zo’n jonge speler.” Zijn huidige bondscoach Zlatko Dalic noemde hem na de derde groepswedstrijd tegen België zelfs "de beste centrale verdediger ter wereld".

“180 miljoen waard”

Gvardiol heeft intussen genoeg referentiemomenten opgebouwd om op de radar te staan van nagenoeg iedere Europese topclub. “Hij heeft echt alles, is wereldtop en is nog maar 20 jaar”, zegt de Kroatische Belg Branko Strupar over Gvardiol. Een grote transfer zit er dan ook volgens hem aan te komen. “Als een speler zoals Harry Maguire 80 miljoen moet kosten, dan is Gvardiol er 180 miljoen waard."

De cijfers die Gvardiol kan voorleggen, zijn effectief niet mis. Zo wint Gvardiol veel duels, heeft hij een uitstekende passing en dribbelt niemand zich langs hem. Hij maakt ook amper overtredingen. In zijn 133 wedstrijden in clubverband pakte Gvardiol slechts 12 gele kaarten en nog geen rode. En dat voor een centrale verdediger. Bij de Kroatische nationale ploeg heeft hij zelfs nog geen enkele kaart achter zijn naam staan. Daarnaast beschikt Gvardiol ook nog over offensieve kwaliteiten. Zo is hij een van de beste dribbelaars in de Duitse Bundesliga, een enorme troef van de opkomende verdediger.

Bescheiden

Dat ze bij RB Leipzig oog hebben voor talent, is intussen geweten. Spelers als Naby Keïta, Timo Werner, Dayot Upamecano en Ibrahima Konaté gingen al voor veel geld de deur uit. Gvardiol zal in datzelfde rijtje terechtkomen. De Kroaat werd voor 20 miljoen euro weggeplukt door de Oost-Duitsers. Dat is kleingeld in vergelijking met het veelvoud dat de Kroatische wonderboy nu zal opleveren. De centrale verdediger werd reeds gemonitord door verscheidene Europese topploegen, maar nu zal hij op nagenoeg ieders lijstje staan. Met zijn prestaties op het WK zal zijn marktwaarde alleen maar groter geworden zijn.

Ongetwijfeld getipt door Luka Modric en Mateo Kovavic hebben voornamelijk Real Madrid en Chelsea het jonge talent op de radar. Die laatste zou volgens Britse bronnen al een bod van 90 miljoen euro neergelegd hebben bij Leipzig. “Een grote club, wie weet zal ik er op een dag spelen,” glimlachte Gvardiol nog voor het WK over de interesse. Zelf blijft de jonge Kroaat bescheiden wanneer hij een van de sterspelers van het WK wordt genoemd. "Ik zou dat niet kunnen zijn zonder alle steun die ik krijg van mijn ploeggenoten."

Kan Gvardiol ook het Brazilië van Neymar doelpunten beletten? Volg de kwartfinale tussen Kroatië en Brazilië op het WK voetbal 2022 deze vrijdag vanaf 15u40 op Eén.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van het wereldkampioenschap voetbal, de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer over dit WK:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top