'Filmklap' over ‘Holy Spider’, de klopjacht naar een Iraanse seriemoordenaar

Films | In 'Filmklap' dissecteert gastheer Sverre Denis deze week de film 'Holy Spider'. In deze misdaadthriller zien we hoe een moedige journaliste een Iraanse seriemoordenaar die het op vrouwen heeft gemunt, probeert op te sporen. 'Holy Spider' is bovendien gebaseerd op waargebeurde feiten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Holy Spider' vertelt het verhaal van Rahimi (Zar Amir Ebrahimi), een journaliste die eind jaren tachtig naar de Iraanse stad Mashhad afreist om meer te weten te komen over de zogenaamde ‘Spider Killer’. Dat is een seriemoordenaar die in Mashad te werk gaat en enkel vrouwen in het vizier heeft. De moordenaar wurgt zijn slachtoffers bovendien altijd met hun eigen hoofddoek.

Hoe meer details de journaliste op het spoor komt, hoe gruwelijker de realiteit wordt. Het blijkt immers dat de ‘Spider Killer’ steeds meer vrouwelijke slachtoffers aan het maken was en dat de Iraanse politiek ondertussen zelfs de kant aan het kiezen is van deze bloeddorstige crimineel en dat onder het mom dat de 'immoraliteit' in de straten van Mashhad weggewerkt moest worden…

Een regisseur met een missie

'Holy Spider' is gemaakt door de Iraanse regisseur Ali Abbasi. De film was dit jaar te zien in 'Un Certain Regard', dat is een nevencompetitie van het internationale filmfestival van Cannes. De prent won daar ook de hoofdprijs. ‘Holy Spider’ was ook genomineerd voor de Gouden Palm, maar die ging naar 'Triangle of Sadness'. Ook actrice Zar Amir Ebrahimi maakte indruk in 'Holy Spider'. Deze Frans-Iraanse actrice won op Cannes dan ook de prijs voor Beste Actrice.

Abbasi is een Iraanse regisseur die al vele jaren in de Deense stad Kopenhagen woont en je kent de man misschien van zijn eerdere films zoals 'Border'. Die won in 2018 ook de hoofdprijs van ‘Un Certain Regard’. Abbasi wil met 'Holy Spider' de enorme hoeveelheid vrouwenhaat in zijn thuisland aan de kaak stellen. De film mag echter niet worden vertoond in Iran, maar gelukkig wel in Denemarken en de rest van de wereld. Denemarken heeft dan ook besloten om 'Holy Spider' in te zenden voor de Oscars.

Ondanks het feit dat de film op uitstekende kritieken kan rekenen, dienen we toch te vermelden dat 'Holy Spider' niet voor doetjes is. Er wordt immers heel wat geweld vertoond. Dat geweld was ook een van de vele redenen waarom Abbasi bang was voor represailles uit zijn thuisland. Maar gelukkig kan de man rekenen op steun uit de internationale filmwereld en is er momenteel niets aan de hand. 'Holy Spider' is te vinden in de Pickx VOD-catalogus.

'Holy Spider' is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top