Hoe underdog Noord-Korea stuntte op het WK van 1966, en zelfs Portugal deed vrezen voor de uitschakeling

Sport |

In 1966 kwam dé underdog van het WK uit Azië. Noord-Korea kwam uit zijn isolement om deel te nemen aan het WK in Engeland. En ook al zagen de autoriteiten hen niet graag komen, de Koreanen zorgden voor sensatie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het WK is vaak het toneel van fantastische prestaties. Dit jaar hebben Saoedi-Arabië en Japan in Qatar al ongelooflijke resultaten geboekt. In het verleden gingen anderen hen voor, zoals Zuid-Korea en Senegal in 2002, Kroatië in 1998, Bulgarije in 1994 en… België in 1986.

In 1966, tijdens het WK in Engeland, was het Noord-Korea dat voor een absolute stuntprestatie zorgde. In een toernooi dat toen met 16 spelers over slechts 19 dagen werd gespeeld, beleefden de Aziaten een droom die de voetbalwereld en meer bepaald het Portugal van Eusebio door elkaar schudde.

Spelen in een gespannen klimaat

Het WK van 1966 speelde zich af in een periode waarin de oorlog van 1950 tot 1953 tussen Noord- en Zuid-Korea – een conflict dat bijna tot een derde wereldoorlog leidde – nog bijlange niet verteerd was.

Tegenover Australië, een land dat de onafhankelijkheid van Noord-Korea toen niet erkende, moesten de Noord-Koreanen op neutraal terrein spelen: beide confrontaties gingen door in Cambodja. Tegenover de technische sterkte van Australië, een team met heel wat spelers uit de Premier League, stelden de Koreanen discipline en lichamelijke conditie. Resultaat: een overtuigende dubbele overwinning met 6-1 en vervolgens 3-1. Op naar Engeland.

Aangezien ook de Britse regering het land niet diplomatiek erkende, dreigde Engeland geen visums aan de Noord-Koreanen te verlenen. De FIFA greep in en dreigde het toernooi naar een ander land te verplaatsen, dus er werd een akkoord bereikt. Noord-Korea werd echter allesbehalve hartelijk  verwelkomd op Engelse bodem: “We wisten dat Engeland betrokken was bij de oorlog. Met andere woorden, wij waren de vijand”, getuigde Pak Do It later in de documentaire ‘The Game of Their Lives’.

Groepsfase overleefd

Noord-Korea werd geloot in een poule met de toenmalige Sovjetunie, een van de weinige bondgenoten van het land, en Chili en Italië: de groep des doods. Het kwam dan ook al snel dicht bij een uitschakeling, na een 3-0 nederlaag tegen de Sovjets en een last-minute 1-1 gelijkspel met Chili. In deze precaire situatie moest Noord-Korea het opnemen tegen de Italianen. Die laatsten bleken iets té zelfverzekerd en moesten tegen de Koreanen het onderspit delven met 1-0. Een compleet onverwachte prestatie voor Noord-Korea, dat zich samen met de USSR kon plaatsen voor de kwartfinales.

Het Koreaanse team wist, ondanks de gespannen politieke situatie, een schare Britse fans voor zich te winnen. 3.000 Engelsen maakten de reis van Middlesbrough, waar Noord-Korea hun eerste wedstrijden had gespeeld, naar Liverpool, om ze tegen Portugal te zien spelen. Op het veld van Goodison Park leken de Aziaten hun onwaarschijnlijke reis voort te zetten, want na 25 minuten was de stand al een onwaarschijnlijke 0-3.

Portugal, dat zijn eerste WK speelde, vestigde zijn hoop op één man: Eusebio. De legendarische speler bracht zijn land vlak voor rust terug tot 2-3. Hij scoorde vervolgens nóg eens twee doelpunten, waarna José Augusto de eindstand op 5-3 bracht. De Noord-Koreanen werden eervol uitgeschakeld, als het team dat Portugal en het hele Westen had doen beven op een moment dat de spanningen tussen het communistische blok en het Westen hoog opliepen.

Nogmaals: in sport kan alles!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top