Fake News & ik: een diepe duik in de wereld van desinformatie

Films |

Na de docureeksen ‘Facebook & ik’ en ‘Privacy & ik’ stort VRT NWS-journalist Tim Verheyden zich nu op het thema desinformatie in de tweedelige reeks ‘Fake News & ik’. In de reeks probeert hij te achterhalen hoe fake news tot stand komt en wat de impact ervan is op ons dagelijks leven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tim Verheyden staat bekend om zijn spraakmakende docureeksen en onthullingen. Zo maakte hij onder meer de Pano-reportage over Schild en Vrienden en ontdekte hij in 2019 dat Google via Google Home meeluisterde in onze woonkamers. Deze keer duikt Tim Verheyden met ‘Fake News & ik’ de wereld van de desinformatie in.

Sinds de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zijn fake news en allerhande complottheorieën steeds meer aanwezig in ons dagelijks leven. Via sociale media worden we steeds meer beïnvloed door allerhande nepnieuws. ‘Fake News & ik’ onderzoekt in twee afleveringen of we ons zorgen moeten maken over de invloed van nepnieuws, wie erachter zit en hoe nepnieuws kan bestreden worden. 

Fake news als big business

In de eerste aflevering wordt onderzocht hoe de fake news machine werkt en wat de gevaren zijn. Daarvoor spreekt Tim Verheyden met gedragspsycholoog Rakoen Maertens, Facebook-klokkenluidster Frances Haugen en onderzoeker Imran Ahmed. De bevindingen van Tim zijn niet geruststellend; iedereen is vatbaar voor nepnieuws en grote bedrijven als Facebook doen maar weinig om nepnieuws te bestrijden.

Fake news is dan ook big business, allerhande complottheorieën en fake news houden gebruikers op de platformen die ze verspreiden. Zo komt in de eerste aflevering aan het licht dat er met antivaccinatie-desinformatie wel een miljard euro per jaar verdiend wordt.

Kunnen we fake news bestrijden?

De focus in de tweede aflevering ligt meer op de bestrijding van nepnieuws. Ex-Facebook-medewerkster Frances Haugen vertelt meer over haar strijd tegen fake news op Facebook en Tim Verheyden reist naar Georgië om met gevluchte Russische journalisten te spreken over hoe zij omgaan met Russische censuur in de media.

"Ik heb veel waardering voor alle mensen die ik sprak en die strijden voor de waarheid. Niet hun waarheid, maar een objectief waarneembare waarheid. Hun strijd gaat over een eerlijke wereld, met een open debat, waar iedereen zijn mening mag hebben, liefst wel met dezelfde feiten. Waar plaats is voor nuance en minder polarisering. Maar we zijn er nog niet.” Aldus Tim Verheyden aan VRT. 

'Fake News & ik' is donderdag 8 en 15 december om 21u20 te zien op Canvas.Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top