Waarom kwam er nooit een vervolg op 'The Golden Compass'?

Series | Dag op dag 15 jaar geleden kon je in ons land de fantasyfilm 'The Golden Compass' voor het eerst in de bioscoop bekijken. De film was oorspronkelijk een bewerking van een bestseller van Philip Pullman, namelijk het eerste deel van zijn trilogie 'His Dark Materials'. Helaas werd de film een flop aan de kassa ondanks de vijfsterrencast. Pickx vertelt je daar meer over.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'The Golden Compass' werd in december 2007 in de bioscoop uitgebracht. Het verhaal voert je mee naar een fantasiewereld met zijn eigen regels, die wordt gedomineerd door het Magisterium, een regime dat over zijn burgers met ijzeren vuist regeert. Alles verandert wanneer enkele kinderen op mysterieuze wijze beginnen te verdwijnen, en het gerucht gaat dat ze vreselijke experimenten moeten ondergaan.

Wanneer de beste vriendin van de 12-jarige wees Lyra verdwijnt, maakt ze het haar missie om naar het Hoge Noorden te reizen en iedereen terug te vinden. Deze mysterieuze landen worden gedomineerd door heksen, gewapende beren en vele andere gevaarlijke wezens. Lyra navigeert door deze vreemde wereld met een kompas als enige gids. Al gauw krijgt ze te maken met enkele vijanden.

Deze film is een bewerking van de boekentrilogie van de Britse romanschrijver Philip Pullman die tussen 1995 en 2000 uitkwam. De eerste film is gebaseerd op de roman "The Northern Realms", en net als het bronmateriaal zou er nog twee keer een vervolg komen.
 

Box-office flop

De ambitie om een vervolg te maken werd al snel verticaal geklasseerd toen de resultaten van de ticketverkoop binnenrolden. De cast was nochtans niet van de minste. Voor Dakota Blue Richards was de rol van Lyra haar eerste acteerjob ooit. Ze werd omringd door Hollywood-sterren als Nicole Kidman, Daniel Craig, Christopher Lee en Eva Green. In de Engelstalige stemrollen hoor je onder meer grote namen als Ian McKellen en Kathy Bates.

De opbrengst viel uiteindelijk tegen omdat de productie nauwelijks uit de kosten kwam. Tijdens de productie kreeg de film eveneens te maken met controverse. Een deel van het verhaal, met name de manier waarop het Magisterium-regime in de boeken van Pullman is beschreven, zou grote gelijkenissen vertonen met de Katholieke Kerk. De antiklerikale boodschap van de kernthema's in het boek, namelijk machtsmisbruik en afwijzing van religie, zijn in de film afgezwakt om critici tegemoet te komen.

Er kwam ook kritiek op de manier waarop het verhaal werd verteld. Na de première schreven verschillende recensenten dat de visuele effecten weliswaar verbluffend zijn, maar dat het tempo van het verhaal te hoog ligt. "De makers probeerden zoveel gebeurtenissen, personages en plotwendingen in de film te gebruiken, dat je soms het noorden verliest", schreef de prominente filmcriticus Manohla Dargis in The New York Times.

In 2019, meer dan 10 jaar na de box-office flop van 'The Golden Compass', maakte filmproducenten New Line Production en Bad Wolf een televisieserie op basis van de trilogie. Na de uitzending op BBC One en de Amerikaanse betaalzender HBO oogstte de reeks veel meer succes. Er werden 3 seizoenen geproduceerd.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top