Dumfries toont Nederland de weg naar de kwartfinales

Sport | Nederland staat in de kwartfinales van het WK voetbal in Qatar. De troepen van bondscoach Louis van Gaal legden gisteravond hun concullega’s uit de Verenigde Staten over de knie met 3-1. Verdediger Denzel Dumfries had een aandeel in elk van de goals en wordt momenteel op handen gedragen bij onze noorderburen.

Gisteravond zijn de achtste finales van het WK voetbal op gang getrapt. Nederland en de Verenigde Staten waren de eerste twee landen die een plekje voor de volgende ronde probeerden te bemachtigen. Oranje begon met veel vertrouwen aan de achtste finales want ze waren als eerste in hun groep geëindigd, voor Senegal, Ecuador en Qatar. De Verenigde Staten heeft zich in zijn groep dan weer goed staande weten te houden tegen Engeland, Iran en Wales. De VS eindigde immers op een knappe tweede plaats.

Oranje greep de Verenigde Staten onmiddellijk bij de keel en wist al na tien minuten te scoren via Memphis Depay. De Nederlandse spits trapte de bal zonder aarzeling tegen het net nadat hij een assist had gekregen van verdediger Denzel Dumfries. Dumfries had van Louis van Gaal de opdracht gekregen om de rechterflank voor zijn rekening te nemen en zorgde via zijn techniek en snelheid voor een constante dreiging.

Sterke Dumfries

De verdedigers van de Verenigde Staten hadden een taaie klant aan Dumfries en dat hadden Nederlanders snel in de mot. Ze lieten hun aanvallen daarom meer dan eens via de rechterflank lopen zodat ze de kwaliteiten van de Inter Milaan-speler maximaal konden benutten. Die aanpak loonde, want Nederland plaatste net voor rust de 2-0 op het scorebord en dat opnieuw dankzij een assist van Dumfries. De verdediger mikte zijn assist toen richting het strafschopgebied van de VS waar Daley Blind kwam ingelopen om de bal in doel te werken.

Maar de Verenigde Staten gaven zich nog niet gewonnen. In minuut 76 kwam de VS opzetten en wist het land zelf te scoren via Haji Wright (2-1). De Amerikanen voerden de druk verder op, maar gelukkig was er opnieuw een sterke Dumfries die met zijn techniek en ervaring een baken van rust was bij Oranje. In minuut 81 zette Dumfries de kers op de taart en legde hij de wedstrijd in zijn definitieve plooi. Dumfries liep tijdens een aanval van Nederland helemaal vrij aan de tweede paal en kreeg een voorzet voorgeschoteld van Daley Blind. Hij nam de bal in een tijd aan en knalde het leer voorbij de Amerikaanse doelman Turner (3-1). Dankzij Dumfries staat Nederland dus in de kwartfinales waar het land het zal opnemen tegen Argentinië en Lionel Messi.

Eindelijk Messi

Die kweet zich gisteren uitstekend van zijn opdracht en scoorde in minuut 35 de 1-0. Daarmee wist Messi voor de eerste keer te scoren tijdens een knock-outfase van een wereldkampioenschap. Dat was in 2006, 2010 en 2014 immers nog niet gelukt. Messi trok zich gelukkig niets van de statistieken aan en bewees tegen Australië wederom waarom hij een levende legende is. Na de goal van De Vlo volgde in minuut 57 nog een Argentijns doelpunt. Dat kwam tot stand nadat de Australische doelman Mathew Ryan een blunder van jewelste had begaan en Julián Álvarez er als de pinken bij was om er 2-0 van te maken.

Australië zat even in zak en as maar maakte in minuut 74 toch nog de aansluitingstreffer via een eigen doelpunt van Enzo Fernandez (2-1). Ze waren nadien niet meer in staat om Argentinië het vuur aan de schenen te leggen waardoor niet zij, maar wel de Zuid-Amerikanen het tegen Nederland zullen opnemen in de kwartfinales van dit spannende WK voetbal.

Volg het WK in Qatar van 20 november tot 18 december via Sporza op Eén.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!