Wist jij dit al over ‘Les Misérables’ (2012)?

Films | Tien jaar geleden trok men in groten getale naar de bioscoop om naar de filmadaptatie van ‘Les Misérables’ te gaan kijken. De Britse regisseur Tom Hooper had met zijn prent een waar huzarenstukje afgeleverd en sleepte maar liefst drie Oscars in de wacht. Pickx dook in de filmarchieven en vond nog meer leuke weetjes over deze prachtige musicalfilm.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het duurde 24 jaar om de film te maken

Ondanks het feit dat het verhaal in ‘Les Misérables’ grotendeels gebaseerd is op het werk van de Franse auteur Victor Hugo, bevat de filmadaptatie uit 2012 heel wat gelijkenissen met een gelijknamige Franse musicalvoorstelling uit de jaren tachtig. Die musical is gecreëerd door twee toneelschrijvers en maakte in de internationale theaterwereld heel wat indruk. In 1988 ontstonden er vervolgens plannen om een film te maken, maar het zou nog tot 2012 duren voordat de Britse regisseur Tom Hooper besloot om zijn schouders onder het project te zetten.

Taylor Swift of Miley Cyrus

Toen de producers groen licht hadden gekregen van de studiobonzen, zijn ze onmiddellijk op zoek gegaan naar de juiste cast. Zodra de rol van Eponine ter sprake kwam, vroegen ze zich luidop af of de Amerikaanse popster Taylor Swift geen goede optie was om deze rol te vervullen; maar ook Miley Cyrus en Lea Michele (Glee) passeerden de revue. Uiteindelijk is er gekozen voor de actrice Samantha Barks. Zij speelde de rol al in de theaterversie en zette in de film opnieuw een dijk van een acteer- en zangprestatie neer.

Bijna geen Russell Crowe

In ‘Les Misérables’ zien we hoe de Nieuw-Zeelandse acteur Russell Crowe de rol speelt van de getormenteerde Franse politie-inspecteur Javert. Het was echter niet zeker dat Crowe deze rol op zich zou nemen want de man vond maar weinig of niets aan het personage. De makers van ‘Les Misérables’ vonden dat jammer en overwogen vervolgens om collega-acteur Paul Bettany een kans te geven. Gelukkig voor de film keerde Crow zijn kar en zong hij alsnog de pannen van het dak als Javert.

Alles live gezongen

Regisseur Tom Hooper wist dat elke acteur en actrice in zijn cast meer dan goed kon zingen en heeft hen mede daarom gevraagd om de scènes live in te zingen. Hij deed dat naar verluidt om zijn cast meer vrijheid te geven tijdens de opnames - ze moesten dan niet playbacken - maar ook om meer emotie van het scherm te laten spatten. Die emoties zien we in elk van de zangscènes terug, maar niet in het minst bij die van actrice Anne Hathaway.

Ervaring met het bronmateriaal

Hooper begon zelfverzekerd aan het project omdat hij over een uitstekend team beschikte. De crew was top, en de acteurs waren dat ook. Sommige van die acteurs hadden bovendien ervaring met het theaterstuk waarop de film is gebaseerd. Samantha Barks speelde bijvoorbeeld al eens eerder de rol van Eponine, maar ook Amanda Seyfriend had al kilometers op de teller als Cosette. Acteur Colm Wilkinson had eerder in zijn carrière als eens de rol van Jean Valjean gespeeld en ook acteur Alistair Brammer had al ervaring met het bronmateriaal.

'Les Misérables' is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top