'Allied' op VTM 4: Waarom is de stad Casablanca zo geliefd in Hollywood?

Films | Morgenavond kan je op VTM 4 naar 'Allied' kijken. In deze film zie je hoe Brad Pitt een Britse spion speelt die tijdens een missie verliefd wordt op een Franse verzetsstrijdster. Aandachtige kijkers zullen vast opmerken dat ‘Allied’ zich voor een stuk afspeelt in de Marokkaanse stad Casablanca en dat deze stad al meermaals als decor heeft gediend in spionagefilms. Waarom dat zo is, lees je hier.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ‘Allied’ krijgen we het verhaal te zien van Max Vatan (Brad Pitt), een Britse spion die op geheime missie wordt gestuurd naar Noord-Afrika. Hij moet er samen met de Franse verzetsstrijdster Marianne Beausejour (Marion Cotillard) voor zorgen dat een Nazi-kopstuk uitgeschakeld wordt en de twee doen zich daarom voor als man en vrouw. Max en Marianne worden echter verliefd op elkaar en dat bemoeilijkt hun toekomstige missies…

'Allied' is lang niet de eerste film die (deels) is opgenomen in de Marokkaanse grootstad ‘Casablanca’. Daar hebben immers ook al o voor ‘Nest of Spies’, ‘John Wick 3: Parabellum’, ‘War Dogs’, ‘Mission Impossible: Rogue Nation’ en ‘Contagion’ plaatsgevonden. Casablanca is populair in Hollywood en dat heeft zo zijn redenen.

Exotisch, maar ook veilig

In spionagefilms draait alles om avontuur en sluipend gevaar dat om de hoek loert. Regisseurs weten dat en verkiezen daarom dat hun films worden opgenomen in exotische landen met ruige gebieden. Marokko heeft zulke gebieden in overvloed en beschikt met Casablanca bovendien over een grote stad met internationale allure. Ondanks het ruige en exotische uiterlijk van Marokkaanse steden zoals Casablanca, is het er echter toch veilig genoeg om films te draaien. Marokko is immers een welvarend land en heeft bijvoorbeeld geen hinder ondervonden van de Arabische lente die in eind 2010 is losgebarsten.

Politieke wil

Het Arabische land is dus veilig genoeg om er avontuurlijke films te gaan draaien en dat heeft doorheen de jaren ook heel wat filmbedrijven aangetrokken. De lokale Marokkaanse politiek zag dit ook en heeft besloten om de wetgeving rond het maken van films een pak eenvoudiger te maken. In vergelijking met andere landen uit de regio, kunnen filmploegen in Marokko nu veel sneller en goedkoper een vergunning krijgen om op locatie te gaan filmen.

Bruisende filmindustrie

Die filmploegen treffen in Marokko en Casablanca bovendien een bruisende filmindustrie aan. Er zijn sets bij de vleet en genoeg getalenteerde Amerikaanse acteurs en actrices voorhanden om rollen op te nemen als daar nood aan is. Op een paar honderdtal kilometer van Casablanca bevindt zich de stad Ouarzazate. Daar bevindt zich de grootste filmstudio ter wereld, genaamd Atlas Studios. In en rond Ouarzazate zijn films zoals ‘The Mummy’, ‘Gladiator’, ‘Hidalgo’, ‘Alexander’ en nog zoveel kaskrakers uit Hollywood opgenomen.

Bekijk 'Allied' op maandag 5 december om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top