Jane Fonda na drie jaar terug in Washington met klimaatprotest

Films | Na een onderbreking van bijna drie jaar als gevolg van de coronapandemie, is de Amerikaanse actrice Jane Fonda (84) teruggekeerd naar Washington D.C. om te demonstreren voor een strenger milieubeleid en een groenere wereld. Dat melden Amerikaanse media.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het Hollywood-icoon had zich in het najaar van 2019 aangesloten bij de wekelijkse "Fire Drill Friday"-protesten in de Amerikaanse hoofdstad. Fonda voert, gekleed in het rood, actie in samenwerking met Greenpeace en andere Amerikaanse milieuorganisaties. De actievoerders eisen dat de VS minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. De protesten kregen heel wat media-aandacht, onder meer omdat Fonda verschillende keren werd opgepakt. 

Door de coronapandemie werden de betogingen opgeschort, maar Fonda bleef wel online actievoeren.

Ze is nu terugggekeerd naar Washington om, na de tussentijdse verkiezingen van november, mee de juiste accenten te kunnen leggen in de strijd tegen klimaatverandering, zo legt ze uit aan The Hollywood Reporter. De controle van de Democratische Partij over Senaat kwam voor haar als "een grote opluchting", maar er blijft grote bezorgddheid bestaan over de goedkeuring van nieuwe maatregelen die de productie van fossiele brandstoffen kunnen bevorderen, zegt ze nog.

De Oscar-winnares is al ruim een halve eeuw politiek actief. Ze was een van de bekendste activisten tegen de oorlog in Vietnam in de jaren zeventig.

Fonda hoorde afgelopen september van haar artsen dat ze aan kanker in het lymfestelsel lijdt. Op Instagram schreef de 84-jarige Amerikaanse dat ze inmiddels zes maanden chemotherapie ondergaat en dat het redelijk goed met haar gaat.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top