Is de Netflix-film 'Lady Chatterley's Lover' gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Films | Je kan momenteel Emma Corrin bewonderen als Lady Chatterley in de gelijknamige Netflix-film. Deze film is een bewerking van de erotische roman van de Brit D.H. Lawrence uit 1928 en draait rond een vrouw in de hogere echelons van de maatschappij die haar sociale privileges opgeeft voor haar minaar, de jachtopziener van haar landgoed. Pickx vertelt je meer over de roman die voor een kleine revolutie zorgde in de 20e-eeuwse literatuur en probeert te achterhalen wie de echte Lady Chatterley was.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het verhaal van 'Lady Chatterley's Lover' lijkt een beetje op een versie van 'Fifty Shades of Grey' uit de 20ste eeuw. Het boek is geschreven in de jaren 1920, maar verscheen in drie verschillende versies om de destijds strikte censuur te omzeilen. Uiteindelijk kon de ongecensureerde versie pas in de jaren 60 in de Engelse boekwinkels worden uitgebracht. Van zodra dit boek verscheen, veroorzaakte het werk controverse vanwege de gedetailleerde en expliciete beschrijving van vrijpartijen en vooral vanwege het gebruikte vocabulaire. Afgezien van de erotische insteek was de goegemeente vooral gechoqueerd omdat het verhaal draaide rond de relatie tusen twee geliefden uit verschillende sociale klassen, waarbij de vrouw uit gegoede middens kwam. 'Lady Chatterley' is een relaas van de lange reis naar vrouwelijke emancipatie, naar de verkenning van haar lichaam, haar seksualiteit, sensueel plezier en vooral een onafhankelijk leven.

Verschillende verfilmingen

Hoewel het boek bij publicatie zo goed als plat werd gecensureerd, waren er na enige jaren al filmmakers geïnteresseerd om het verhaal in een speelfilm of televisiefilm te gieten. De eerste poging dateert van 1955 en was van de hand van de Franse regisseur Marc Allégret. Hij liet de acteurs Danielle Darrieux en Erno Crisa de rollen van de geliefden vertolken. Bijna dertig jaar later, in 1981, zag een Brits-Frans-Duitse coproductie van de Franse regisseur Just Jaeckin het levenslicht. De hoofdrol van Lady Chatterley werd vertolkt door Sylvia Kristel, een Nederlandse actrice die vooral bekend is vanwege de erotische filmreeks 'Emmanuelle'. De rol van de jachtopzichter was voor de Britse acteur Nicholas Clay.

In 1993 verscheen voor het eerst een vierdelige televisiefilm op het kleine scherm. De tortelduifjes in deze Britse productie werden gespeeld door Joely Richardson en Sean Bean. In 2006 maakte het verhaal opnieuw de overstap naar de bioscoop met een nieuwe Frans-Belgische versie met Marina Hands. Ten slotte kwam er in 2015 nog een tv-film uit over 'Lady Chatterley' met Holliday Granger en Richard Madden. Nu Netflix met een nieuwe versie van het verhaal komt, vraag je je ongetwijfeld af of dit verhaal op waargebeurde feiten is gebaseerd, of waar de Engelse auteur D.H. Lawrence zijn inspiratie vandaan haalde.

Wie is de echte Lady Chatterley?

Dat D.H. Lawrence zo gedetailleerd schrijft over seks hoeft niet te verwonderen, want hij putte voor zijn roman grotendeels uit eigen ervaring. Hij was immers een gewone burger, terwijl zijn vrouw Frieda von Richthofen aristocratische wortels had. Haar vader was immers baron en ingenieur in het Duitse leger, zelf was ze een verre verwante van de beroemde Duitse oorlogspiloot Manfred von Richthofen, de Rode Baron. Zoals elke jonge vrouw uit de betere sociale klassen wordt Frieda von Richthofen op haar twintigste verjaardag uitgehuwelijkt aan de Britse filoloog Ernest Weekley. Het pasgetrouwde stel vestigde zich in 1899 in Nottingham, waar haar man een functie aan de plaatselijke universiteit had gekregen. De jonge vrouw nam geen genoegen met een leven als thuisblijvende echtgenote en begon populaire ballades van Friedrich von Schiller en verhalen van Ludwig Bechstein van het Duits naar het Engels te vertalen. In de vier jaar dat ze samenwoonden werd ze moeder van drie kinderen. Na hun geboorte voelde ze zich steeds minder goed in haar vel en zakte ze weg in een depressie. Haar man was te gefocust op het schrijven van een boek en besteedde geen aandacht aan de verlangens en frustraties van zijn vrouw.

Op advies van haar oudere zus knoopte ze een relatie aan met haar psychoanalyticus, maar dat leek weinig soelaas te bieden voor haar problemen. Pas toen ze David Herbert Lawrence ontmoette, nam haar leven een andere wending. Deze Britse schrijver was een oud-leerling van haar man en bovendien zes jaar jonger dan zij. Von Richthofen voelde zich al bij hun eerste ontmoeting bijzonder aangetrokken door de jongeman en deelde al gauw het bed met hem. Later groeide ook de verliefdheid tussen de twee, maar er was ook sprake van jaloezie. Lawrence vond het jammer dat hij niet de belangrijkste man in het leven van Von Richthofen was en besloot daarom om alles aan haar man Ernest Weekley te onthullen. Daarop nam de aristocrate een drastische beslissing: ze besloot alles achter te laten, haar man en kinderen in de steek te laten voor een ander leven met haar minnaar te kiezen. Zodra haar scheiding was uitgesproken, trouwde ze met haar zielsverwant. Het echtpaar leidde een zwervend bestaan als bohémiens. Ze gingen waar het lot hen bracht, van Europa tot de Verenigde Staten, Australië, Mexico enzovoort, totdat de schrijver op 2 maart 1930 aan tuberculose overleed.

Frieda von Richthofen was de muze en het model voor alle vrouwelijke personages in de romans van D.H. Lawrence. Velen hebben Lawrence postuum de titel van visionair denker gegeven dankzij zijn verkenning van vragen over erotiek en de geneugten van het leven. Het epitheton van revolutionaire schrijver in de Engelse literatuur werd hem pas gegeven vanaf de jaren 1950, en zelfs toen werd hij door sommigen nog beschouwd als een vulgaire pornograaf. Ondanks de vooruitstrevendheid van zijn werken liggen een aantal van zijn werken vandaag de dag opnieuw onder vuur. Volgens sommige feministische groeperingen gebruikt de schrijver ongeoorloofde opmerkingen tegenover de vrouwelijke personages in zijn boek en worden vrouwen in zijn werken gereduceerd tot de rol van muze.


Ontdek 'Lady Chatterley's Lover' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top