Is de Netflix-film 'Lady Chatterley's Lover' gebaseerd op een waargebeurd verhaal?
Door Pickx

Deel dit nieuws
Verschillende verfilmingen
In 1993 verscheen voor het eerst een vierdelige televisiefilm op het kleine scherm. De tortelduifjes in deze Britse productie werden gespeeld door Joely Richardson en Sean Bean. In 2006 maakte het verhaal opnieuw de overstap naar de bioscoop met een nieuwe Frans-Belgische versie met Marina Hands. Ten slotte kwam er in 2015 nog een tv-film uit over 'Lady Chatterley' met Holliday Granger en Richard Madden. Nu Netflix met een nieuwe versie van het verhaal komt, vraag je je ongetwijfeld af of dit verhaal op waargebeurde feiten is gebaseerd, of waar de Engelse auteur D.H. Lawrence zijn inspiratie vandaan haalde.

Wie is de echte Lady Chatterley?
Op advies van haar oudere zus knoopte ze een relatie aan met haar psychoanalyticus, maar dat leek weinig soelaas te bieden voor haar problemen. Pas toen ze David Herbert Lawrence ontmoette, nam haar leven een andere wending. Deze Britse schrijver was een oud-leerling van haar man en bovendien zes jaar jonger dan zij. Von Richthofen voelde zich al bij hun eerste ontmoeting bijzonder aangetrokken door de jongeman en deelde al gauw het bed met hem. Later groeide ook de verliefdheid tussen de twee, maar er was ook sprake van jaloezie. Lawrence vond het jammer dat hij niet de belangrijkste man in het leven van Von Richthofen was en besloot daarom om alles aan haar man Ernest Weekley te onthullen. Daarop nam de aristocrate een drastische beslissing: ze besloot alles achter te laten, haar man en kinderen in de steek te laten voor een ander leven met haar minnaar te kiezen. Zodra haar scheiding was uitgesproken, trouwde ze met haar zielsverwant. Het echtpaar leidde een zwervend bestaan als bohémiens. Ze gingen waar het lot hen bracht, van Europa tot de Verenigde Staten, Australië, Mexico enzovoort, totdat de schrijver op 2 maart 1930 aan tuberculose overleed.
Frieda von Richthofen was de muze en het model voor alle vrouwelijke personages in de romans van D.H. Lawrence. Velen hebben Lawrence postuum de titel van visionair denker gegeven dankzij zijn verkenning van vragen over erotiek en de geneugten van het leven. Het epitheton van revolutionaire schrijver in de Engelse literatuur werd hem pas gegeven vanaf de jaren 1950, en zelfs toen werd hij door sommigen nog beschouwd als een vulgaire pornograaf. Ondanks de vooruitstrevendheid van zijn werken liggen een aantal van zijn werken vandaag de dag opnieuw onder vuur. Volgens sommige feministische groeperingen gebruikt de schrijver ongeoorloofde opmerkingen tegenover de vrouwelijke personages in zijn boek en worden vrouwen in zijn werken gereduceerd tot de rol van muze.
Ontdek 'Lady Chatterley's Lover' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Lees meer over Films
-
'Marie Antoinette': wie is de vrouw achter deze reeks over het leven van de laatste Franse koningin
Vanaf 8 februari kan je via Pickx+ 'Marie Antoinette' bekijken, een coproductie met Canal+. Deze fictiereeks richt de blik op Marie Antoinette van Oostenrijk, de laatste koningin van Frankrijk voor de Franse revolutie in 1792. Sommigen aanbeden haar, anderen fluisterden achter haar rug dat ze "eigenhandig het Franse koninkrijk ten gronde heeft gericht". Pickx vertelt je meer over de echte Marie Antoinette en het gruwelijke lot dat haar uiteindelijk wachtte.
-
In deze films moeten de rijken een toontje lager zingen
In een tijd waarin de samenleving nog nooit zo ongelijk is geweest, biedt Pickx een selectie van films en series waarin de rijken flink verliezen.
-
'Escape from Alcatraz': gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar met enkele verschillen
Vanavond kan je op VTM4 kijken naar 'Escape from Alcatraz', een actiethriller uit 1979 met Clint Eastwood, Patrick McGoohan, Fred Ward, Jack Thibeau, en Larry Hankin over de ontsnappingspoging van de veroordeelde Frank Morris van de federale gevangenis Alcatraz. Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar verschilt op enkele vlakken van de realiteit. Pickx legde fictie en realiteit naast elkaar.
-
Tijd voor de Ensors: dit zijn de genomineerden voor de Vlaamse filmprijzen
Aan het einde van het filmfestival van Oostende staat traditioneel het Gala van de Ensors in het Kursaal geagendeerd. 1.700 leden van de Ensor Academie kregen de kans om te stemmen op de beste audiovisuele fictie, documentaire en animatie uit Vlaanderen. In totaal zijn er 22 categorieën. Pickx zet de genomineerden voor je op een rijtje.
-
Waarom Paul Mescal "the next big thing" wordt in Hollywood
Het grote publiek leerde Paul Mescal (27) kennen als hoofdrolspeler in de magnifieke verfilming van bestseller ‘Normal People’, maar met ‘Aftersun’ -nu in de bioscoop- zet hij een volgende stap in zijn carrière: die van het absolute sterrendom. Voor zijn prestatie in die nieuwe film maakt de Ierse acteur immers kans op een Oscar. Tijd voor een overzicht van zijn belangrijkste rollen tot nog toe!
-
Iraanse regisseur Jafar Panahi op borg vrijgelaten na zeven maanden cel
De bekende Iraanse regisseur Jafar Panahi, die sinds zeven maanden in Iran in de gevangenis zat, is op borgtocht vrijgelaten, zo heeft de ngo CHRI (Center for Human Rights in Iran), die in New York gevestigd is, bekendgemaakt.
-
Britse zanger en pedofiel Gary Glitter na acht jaar weer op vrije voeten
De Britse artiest Gary Glitter is vervroegd vrijgelaten, meldt The Independent. De 78-jarige zanger heeft vrijdag na acht jaar de gevangenis in het Engelse Portland verlaten. In 2015 werd hij veroordeeld tot een celstraf van zestien jaar voor het seksueel misbruiken van drie minderjarige meisjes in de jaren 70.
-
Ook The Killers en Florence and the Machine komen naar Pukkelpop
Nadat eerder deze week al bekend was geraakt dat Billie Eilish, Angèle en Anne-Marie dit jaar naar de Pukkelpop komen, hebben de organisatoren nu ook de zondagse headliners bekendgemaakt. The Killers en Florence and the Machine treden op 20 augustus op de festivalweide in Kiewit bij Hasselt.
-
Van ‘Bodies, Bodies, Bodies’ tot ‘FOMO’: slasherfilms veroveren ook de Lage Landen
Het genre van de satirische horror is springlevend. Ook het Filmfestival van Oostende speelt daar op in, bijvoorbeeld met de vertoning van ‘Bodies, Bodies, Bodies’, een nagelbijter van de Nederlandse regisseuse Halina Reijn.
-
'Arcadia': een dystopische fictiereeks in avant-première op Filmfestival Oostende
Er komen heel wat nieuwe films uit op Filmfestival Oostende, maar ook liefhebbers van series komen aan hun trekken. Op de voorlaatste dag van het festival gaat ‘Arcadia’ in avant-première. Een Vlaamse reeks over overleven in een wereld waarin een scoresysteem jouw levenskwaliteit bepaalt.
-
'The Greatest Dancer van Vlaanderen': het avontuur start achter de spiegel
Aan talentenshows geen gebrek in Vlaanderen, maar dan gaat het toch meestal om zang of allerhande talenten in ‘Belgium’s Got Talent’. Vanaf 4 februari is het echter weer tijd voor de dansers om te schitteren in ‘The Greatest Dancer van Vlaanderen’. Pickx vertelt je er alles over.
-
Achter de schermen van ‘The Masked Singer’: “De kostuums zijn ons stokpaardje”
‘The Masked Singer’ staat of valt met de kostuums, dus nu het nieuwe seizoen van de immens populaire zangwedstrijd begint, sprak Pickx met Veerle Moyson. Zij werkt achter de schermen mee aan het programma en is vanaf het begin betrokken in de keuzes voor de pakken. “Hoe verder de deelnemers geraken, hoe meer ze hun karakter tot leven brengen”, zegt ze.
-
IJslands drama 'Godland' wint LOOK!-competitie op Filmfestival Oostende
De film 'Godland' heeft de LOOK!-competitie gewonnen op het Filmfestival Oostende. Dat heeft de organisatie donderdag gemeld. De IJslandse film werd gekozen vanwege de krachtige beelden.
-
Demir: Harry Potter-evenement in Sint-Pieters-Leeuw "niet voor herhaling vatbaar"
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil af van het Harry Potter-evenement in park Groenenberg in Sint-Pieters-Leeuw. Het evenement is "te grootschalig" en houdt "te weinig rekening met de draagkracht van de natuur", laat de minister weten in een persbericht.
-
dEUS headliner op slotdag van Live is Live in Antwerpen
De Antwerpse rockband dEUS mag op zondag 25 juni een thuismatch spelen op het festival Live is Live op Linkeroever. dEUS wordt zelf de headliner van de slotdag van het festival én mag mee beslissen over de rest van de affiche die dag.
-
Adil El Arbi en Bilal Fallah trekken 'Rebel' terug uit selectie van Iraans filmfestival
Regisseurs Adil EL Arbi en Bilal Fallah trekken hun film 'Rebel' terug uit de selectie van het Iraanse filmfestival Fajr, dat gelinkt is aan het Iraanse regime. Dat melden ze op sociale media. "De aanwezigheid van onze film op het filmfestival zou neerkomen op het negeren van de strijd van de onderdrukte volk in Iran voor hun rechten", klinkt het.
-
Guy Swinnen openhartig over zijn mentale gezondheid in ‘De Laatste 100 Uur’
In het nieuwe programma van Luk Alloo op Pickx+, ‘De Laatste 100 Uur’, komt elke week een andere BV een uur lang over de grote en kleine dingen des levens praten. Deze aflevering draaide volledig rond Guy Swinnen, de frontzanger en gitarist van The Scabs die ook wel de peetvader van de Vlaamse rock wordt genoemd. “Laten we aan de ‘One foot in the grave’-beginnen”, trapt Swinnen het gesprek af.
-
Prijswinnende Iraanse regisseur Jafar Panahi in hongerstaking
De bekende Iraanse regisseur Jafar Panahi is in hongerstaking gegaan. Dat maakte hij bekend in een verklaring, die door zijn vrouw en zoon op Instagram werd gedeeld. Panahi, laureaat van het Cannes-filmfestival, zit sinds afgelopen zomer vast in de Evingevangenis (in het noordwesten van Teheran, red.). Met de hongerstaking verzet hij zich tegen zijn gevangenschap.
-
Angèle en Anne-Marie naast Billie Eilish op Pukkelpopaffiche
Pukkelpop heeft zijn eerste drie namen bekendgemaakt. Op de wei in Kiewit zullen dit jaar Angèle, Anne-Marie en Billie Eilish het podium beklimmen.
-
Nieuwe eigenaar bevestigt editie van Gent Jazz in 2023
Er zal deze zomer een editie van Gent Jazz georganiseerd worden. Dat bevestigt de nieuwe eigenaar vandaag aan Belga.