Kan de 'Saw'-franchise een derde reboot overleven?

Films | Op Play6 kan je vanavond kijken naar het vijfde deel uit de horrorthrillerfranchise ‘Saw’. Die film dateert al uit 2008. Het recentste deel, film nummer negen, verscheen in 2021 en volgend jaar verwachte we de tiende film, maar loopt de franchise stilaan niet op zijn laatste benen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De ‘Saw’-films houden zich doorgaans aan een beproefde formule. Enkele doodgewone mensen zijn gekidnapt door de seriedoder Jigsaw (of een van zijn copycats) en doorstaan gruwelijke martelingen in een poging te ontsnappen. Elke film probeert daar een twist aan toe te voegen, maar ook de grootste aanhangers van de filmreeks geven toe dat de ene prent daar al beter in slaagt dan de andere.

Een icoon van de franchise is de acteur Tobin Bell, de originele Jigsaw. Hij liet eigenlijk het leven in de derde film, maar keerde wel in de meeste sequels terug in flashbacks. Ook in de tiende film, waarvan de opnames net gestart zijn, zou Tobin Bell een rol krijgen, al is het nog niet duidelijk in welke vorm. Regisseur van dienst is Kevin Greutert, die ook ‘Saw VI’ en ‘Saw: The Final Chapter’ (een misleidende titel, zou blijken) regisseerde. Hij zat ook aan de montagetafel voor de eerste vijf hoofdstukken, dus hopen fans dat hij de franchise weer in de juiste richting kan sturen.

Tweemaal mis

Het plan was eigenlijk om de filmreeks een halt toe te roepen na ‘The Final Chapter’, wat meteen ook de titel verklaart. Die film verscheen in 2010. In 2017 vond de studio echter dat hun winstgevende franchise al te lang op pauze stond, dus werd een reboot, getiteld ‘Jigsaw’, gelanceerd. Opnieuw stond daarin een seriedoder centraal die geïnspireerd was door Bells Jigsaw. De nieuwe antagonist was niet sterk genoeg om de reeks te dragen en dus kwam er geen rechtstreeks vervolg.

Wat er wel kwam, was het door ‘Se7en’ geïnspireerde ‘Spiral: From the Book of Saw’. Daarin speelt Chris Rock, die het verhaal mee bedacht, de rol van een detective die jaagt op een nieuwe copycat. De film was een matig succes en zorgde niet voor een verhoopte revival.

Terug naar de roots

Dat brengt ons bij het tiende deel, dat volgens de eerste berichten volgend jaar rond Halloween in de zalen zou verschijnen. Veel details over het verhaal kennen we nog niet, maar het zou zich afspelen toen de originele Jigsaw nog leefde. Dat geeft de makers alvast een uitstekend excuus om Tobin Bell terug te halen en terug te keren naar de roots van de filmreeks.

Net dat is wat volgens kenners nodig is om de filmreeks in leven te houden. Fans willen creatieve vallen, spannende ontsnappingen en gruwel zien, geen zoveelste excuus om een nieuwe moordenaar te introduceren of een onwaarschijnlijke twist die meer vragen oproept dan antwoorden. ‘Saw 10’ zal de derde reboot van de reeks zijn in zes jaar tijd en als deze niet aanslaat, is de franchise misschien wel voorgoed dood. Greutert – gelukkig een veteraan van de oorspronkelijke filmreeks – weet wat hem te doen staat, maar een makkelijke opdracht wordt het zeker niet.

Bekijk ‘Saw V’ op zaterdag om 22u10 op Play6 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top