Drama in Doha voor Rode Duivels: tragische exit, afscheid Martinez en einde van een cyclus

Rode Duivels | Met het tragische gelijkspel tegen Kroatië en de WK-uitschakeling is er niet alleen een einde gekomen aan het WK van de Rode Duivels en Roberto Martinez als bondscoach, het is ook het einde van een cyclus: afscheid van een decennium van hoogconjunctuur.

Door Belga

Deel dit nieuws

Daarin drie kwartfinales (WK 2014, EK 2016 en EURO 2020), een derde plaats (WK 2018) en een vierde stek op de Nations League van vorig jaar. Op een groot toernooi was het van EURO 2000 geleden dat de Duivels er nog eens in de groepsfase uitgingen, op een WK was dat zelfs van in 1998 geleden. Tussen 2002 en 2014 wisten de Belgen zich in de donkere dagen van het Belgische voetbal niet te plaatsen voor de eindronde van een groot toernooi.

De afscheidnemende bondscoach weigerde het over het einde van de Gouden Generatie te hebben. "Neen, er zijn spelers als Tielemans, Onana en Doku. Het gaat niet noodzakelijk over namen. De erfenis kan op vele manieren overgelaten worden. De standaarden moeten hoog blijven liggen. Nu moeten de jonge spelers deze lijn doortrekken."

De Rode Duivels leefden de voorbije dagen op hoop in Qatar, na de belabberde prestaties in de eerste twee duels tegen Canada en Marokko. Hoop op plotse beterschap in de slotmatch, hoop op eendracht na de verhalen over spanningen in de spelersgroep. Romelu Lukaku bleek echter niet helemaal wedstrijdklaar, anderen kwamen niet in de buurt van hun niveau van weleer. Wat de laatste dans van een Gouden Generatie moest worden, eindigde in een zwanenzang, met een uitschakeling in de groepsfase.

Deze spelers verdienden beter, meer respect ook, liet bondscoach Roberto Martinez zich deze week toe tweemaal toe ontvallen. Een eerste keer maandag, daags na de nederlaag tegen Marokko, tijdens het informele persmoment. Een tweede keer gisteren, tijdens de verplichte persconferentie op de dag voor de wedstrijd. Met de ogen van de wereld op hem gericht. Een evaluatie zou na het WK volgen, maar de balans leek al gemaakt. Het echte afscheid, met een traan in de ogen, volgde na de laatste groepswedstrijd, in de catacomben van een Qatarees stadion dat iedereen snel vergeten zal zijn.

Het contract van de 49-jarige Catalaan loopt eind dit jaar af. Voor de start van het WK was er plots toch sprake van onderhandelingen en een eventuele verlenging, maar zo ver komt het dus niet meer. Martinez heeft naar eigen zeggen de knoop al voor de afreis naar het Midden-Oosten doorgehakt.

Wie ook de opvolger wordt, de nieuwe bondscoach zal niet naast een doorgedreven verjonging kunnen. Tabula rasa is ook niet nodig: het geraamte van de nationale elf kan behouden worden, aangevuld met de beste beloftevolle spelers die België rijk is. Eerste doel: het EK van 2024 in Duitsland. De kwalificatiegroep daarvoor oogt niet al te zwaar. Hoofddoel: het WK van 2026 in 'The Americas', een voetbalfestijn dat zowel in Canada, de VS als Mexico gespeeld zal worden. Een doorgedreven selectie kan ook vergemakkelijkt worden als spelers eigenhandig afhaken bij de nationale ploeg. Onder meer aanvoerder Eden Hazard zette voor het toernooi reeds vraagtekens bij zijn toekomst bij de Duivels, anderen gaven dan weer aan nog enkele jaren door te willen gaan.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top