Algerijnse muziekvorm rai erkend als immaterieel erfgoed door Unesco

Muziek | De rai, een populaire muziekvorm uit Algerije, is door de Werelderfgoedorganisatie van de Verenigde Naties, Unesco, opgenomen in haar Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Dat meldt Unesco op Twitter. De rai werd in de jaren negentig wereldberoemd door zangers als Cheb Khaled ('Didi', 'Aïcha'), die ook wel de 'Koning van de Rai' genoemd werd.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Als middel om de sociale realiteit over te brengen, wars van taboe en censuur, behandelt de rai thema's als liefde, vrijheid, wanhoop en de strijd tegen sociale druk. Oorspronkelijk werd het beoefend door oudsten die poëtische teksten zongen in de Arabische volkstaal, begeleid door een traditioneel orkest. Aan het eind van de twintigste eeuw voegden prima donna's overschrijdende ideeën toe: ze zongen over de vrijheid om lief te hebben en te verlangen en verheerlijkten God en de heiligen", schrijft Unesco op zijn website. 

Rai verwierf steeds meer bekendheid: aanvankelijk tijdens rituelen en bruiloften in Algerije, vervolgens in de rest van de wereld dankzij artiesten zoals Cheb Khaled, Cheikha Rimitti en Cheb Mami, schetst Unesco nog. Die laatste bracht het genre naar Frankrijk, toen hij optrad op een festival in Bobigny, in de Parijse regio, in 1986. De rai wist een steeds groter publiek aan te spreken en wekte de interesse van grote platenmaatschappijen. In de jaren negentig werd Cheb Khaled met 'Didi' de eerste maghrebijnse artiest op de Franse Top 50-hitlijst.

Tijdens de Algerijnse Burgeroorlog, de periode van 1992 en 2002 die ook wel het zwarte decennium wordt genoemd, werden verschillende raizangers vermoord, onder wie Cheb Hasni. Hij gold als de koning van de zogenaamde sentimentele rai.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top