Wat je misschien nog niet wist over de film 'Good Will Hunting’

Films | 25 jaar geleden kwam 'Good Will Hunting' uit. De gelegenheid voor Pickx om enkele weetjes op te diepen over deze ondertussen legendarische film waarmee de jonge Matt Damon en Ben Affleck de Oscar voor Beste Originele Scenario wonnen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Deze film uit 1997 vertelt het verhaal van Will Hunting (Matt Damon), een jongeman uit South Boston die aan het begin van het schooljaar een baan krijgt op een universiteit. Normaal moeten hij en zijn vrienden niets hebben van het academische leven, maar de jonge Will blijkt een groot talent voor wiskunde te hebben. Een professor (Stellan Skarsgård) merkt hem op en wil hem trainen om wiskundeproblemen op te lossen, maar Will dreigt ook gearresteerd te worden omdat hij een politieagent geslagen heeft. De professor wil hem helpen maar dan moet Will ook regelmatig naar een psycholoog, een rol gespeeld door Robin Williams.

‘Good Will Hunting', vaak genoemd als een van de beste films van Matt Damon, werd geschreven door Damon en zijn jeugdvriend Ben Affleck toen ze geen werk konden vinden als jonge acteurs. De twee vrienden zagen uiteindelijk hun scenario bekroond worden met de Oscar voor Beste Originele Script. Damon, die Engels studeerde aan de Harvard Universiteit, was er toen 27, Affleck 25. Robin Williams' optreden als de ontroerende psycholoog werd ook geprezen: hij won de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol, de enige Oscar uit zijn carrière.

Veel improvisatie

Gus Van Sant, de regisseur van de film, bevestigde dat veel dialogen van de film geïmproviseerd zijn, waaronder de dialoog die nu cult is geworden, namelijk die waarin Sean Maguire (Robin Williams) na het lezen van Wills brief aan het einde van de film zegt: "You son of a bitch. Je hebt mijn repliek gestolen.” Maar de beste improvisaties gebeurden tussen de opnames door, als de crew alles voor de opnamen aan het klaarzetten was.

"Wat er gebeurde, en het is tragisch dat ik de camera's niet heb laten draaien, is dat we - vooral in Seans kantoor - lange takes deden, en omdat het op film was, hadden we niet de moderne gemakken, het scherpstellen was moeilijker en we moesten alles nauwkeurig opmeten. De camera maakte een dolly door de kamer en begeleidde de personages terwijl ze door de kamer gingen en zij op een bepaalde plek moesten stilstaan terwijl wij scherpstelden", legt Van Sant uit. "Dus de acteurs zeiden hun tekst om er zeker van te zijn dat ze wisten waar ze juist naar toe moesten in de kamer... en Robin imiteerde Janet Reno en Matt zei zijn tekst als Daffy Duck. Bij een volgende test imiteerde Robin dan weer Frankenstein, en Matt Nixon. De hele crew vond het geweldig, en toen ik Matt vroeg of hij het leuk vond, zei hij: "Nee, het is vermoeiend." Hij kon Robin namelijk niet bijhouden, hij had te veel fantasie.”

Volgens de regisseur verzon ook Casey Affleck, die een van Wills vrienden speelt, de meeste van zijn dialogen, net als de poses van zijn personage. "Hij creëerde zijn eigen rol", herinnert Minnie Driver zich, die Wills vriendin speelt. Terwijl de film werd genomineerd voor negen Oscars, stuurden Damon en Affleck zelfs het scenario naar de leden van de Academy, zodat ze het originele scenario konden zien en de scènes die door de improvisatie van de acteurs werden veranderd. Een riskante zet die uiteindelijk beloond werd!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top