12 november 1993 in Denver: de dag waarop de UFC ontstond en snel zou evolueren

Sport | Het is intussen 29 jaar geleden dat de wereld van de gevechtsport een ware revolutie meemaakte, met de eerste avond van het Ultimate Fighting Championship in november 1993. Het werd het begin van een machine die tot op de dag van vandaag is uitgegroeid tot een waar instituut.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eind 2022 heeft de UFC, het Ultimate Fighting Championship, bijna 800 vechters wereldwijd en wordt de organisatie gezien als de belangrijkste competitie ter wereld voor de vechtsport. In 1993 konden ze alleen maar dromen van wat er vandaag gerealiseerd wordt. Toen kwam de mixed martial arts nog maar net piepen. Maar in november van dat jaar kwam in Denver (Colorado) de ommezwaai.

Barbaars

De oorsprong van het hele gebeuren kunnen we toeschrijven aan Art Davie, promotor van kickboksen op dat moment. De man speelde echter met het idee om een toernooi te organiseren waarbij vechters uit verschillende disciplines het tegen elkaar zouden opnemen met vrije regels. Op een paar jaar tijd bedacht hij een heuse televisieshow die in 1993 het levenslicht zag in de McNichols Sports Arena in Denver waar The Ultimate Fighting Championship gehouden werd. Later zou het omgedoopt worden tot UFC 1.

En effectief: verschillende vechtsporten zoals karate, kickboksen, sumo en Engels boksen werden door elkaar gemixt. Het strijdtoneel werd een soort van achthoek, die intussen wereldbekend is. Het gerucht gaat de ronde dat de organisatoren het zelfs zo heftig wilden maken dat ze elektriciteit wilden steken op het hek van de achthoek en de plek wilden laten omringen door alligators. Een spektakelshow met andere woorden waar de Amerikanen van zouden smullen. Zo ver moest het alleszins niet gaan. Het eerste evenement met acht vechters werd reeds door velen bestempeld als barbaars.

Zonder regels?

Vandaag zijn de gevechten beter omkaderd met regels, tijdslimieten en scheidsrechters. Dat was tijdens de eerste UFC lichtjes anders. Toen waren er slechts drie regels: niet bijten, de ogen niet uitsteken en niet in de lies stoten. Het doel op zich was eenvoudig: je tegenstander knock-out slaan of hem laten opgeven.

In Denver kroonde de Braziliaan Royce Gracie zich tot eindwinnaar. Gracie was een zwarte band in het Braziliaans jiujitsu. Hij werd met deze zege het gezicht van een nieuwe stijl van vechten en van het evenement dat nog veel navolging zou krijgen. Door de jaren heen zou de organisatie zich blijven ontwikkelen en bracht het levende legendes voort zoals onder meer Conor McGregor.

‘Mijlpaal’ is elke maandag om 22u30 te bekijken op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13), met deze keer Gokhan Saricam als gast. Ontdek het volledig aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Pickx!

Lees ook over de vorige afleveringen van 'Mijlpaal':
- Sverre Denis ontvangt zeiler Henri Demesmaker in eerste aflevering van Mijlpaal
- Toen Tony Hawk als eerste ooit een 900 realiseerde
Toen Clijsters en Henin de tenniswereld (en België) verdeelden

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top