Hoe accuraat is 'The Last Son', het relaas van een groot politiek schandaal

Films | De film ‘The Last Son’, oorspronkelijk uitgebracht als ‘Chappaquiddick’, is vanavond te zien op Canvas. De film vertelt het waargebeurde verhaal achter een incident met de Amerikaanse senator Ted Kennedy waarbij de jonge medewerkster Mary Jo Kopechne om het leven kwam. Maar hoe accuraat is die film?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zowat iedereen is vertrouwd met de moordaanslagen op president John F. Kennedy in 1963 en op broer Robert F. Kennedy in 1968. Samen met nog een vliegtuigcrash uit 1999 waarbij John F. Kennedy Jr. en zijn vrouw omkwamen, worden die incidenten gewoonlijk gebundeld onder de “Kennedy Curse”. Ook ‘The Last Son’ gaat over de zogezegd vervloekte familie Kennedy, deze keer over de jongste broer Ted, die van 1962 tot aan zijn dood in 2009 senator was voor de Amerikaanse staat Massachusetts.

De film legt echter niet de nadruk op de senator (vertolkt door Jason Clarke) zelf, maar wel op zijn medewerkster Mary Jo Kopechne (Kate Mara). In 1969 reed Kennedy na een feestje op het eiland Chappaquiddick met Kopechne als passagier. Na een verkeerd manoeuvre belandde de wagen ondersteboven in het water. Kennedy probeerde met enkele vrienden nog om zijn medewerkster te redden, maar alle hulp kwam te laat. Hij keerde terug naar zijn hotel, vreemd genoeg zonder de politie te verwittigen. Hij leek meer betrokken te zijn met zijn politieke carrière dan met het leven van Kopechne, wat zijn politieke tegenstanders uiteraard maar wat graag als munitie gebruikten.

Veel vraagtekens

De film geeft de gebeurtenissen vlak voor en na het incident heel accuraat weer. Maar wat het incident zelf en de tien uren tussen de crash en het moment dat de politie eindelijk verwittigd werd betreft, zijn er nog steeds heel wat vraagtekens. Die momenten waarheidsgetrouw vertellen, is schier onmogelijk omdat er geen onafhankelijke getuigen waren.

De makers van ‘The Last Son’ baseerden zich op de verklaringen van Ted Kennedy, waarin tegenstrijdigheden en onvolledigheden zitten. Op de vraag waarom Kennedy zo lang wachtte om de politie te verwittigen – volgens latere getuigenissen kon Kopechne gered worden als hij dat op tijd had gedaan – komt nooit een sluitend antwoord. Ook rond de toestand van Kennedy op het moment van het ongeval is er niet veel duidelijkheid. Hij beweert dat hij niet dronken was, maar het staat wel vast dat er op het feestje veel gedronken werd.

‘The Last Son’ is een zo accuraat mogelijke recreatie van een politiek schandaal waarvan de gevolgen nog steeds voelbaar zijn. Maar op sommige vragen zullen we nu eenmaal nooit een antwoord krijgen. Scenaristen Taylor Allen en Andrew Logan en regissuer John Curran kozen ervoor om de witruimte niet in te vullen met wilde speculatie, maar wel om die vragen open te laten.

Bekijk ‘the Last Son’ op vrijdag om 21u30 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top