'Twelve Monkeys', het beroemdste wapenfeit van 'Monty Python'-komiek Terry Gilliam

Films | Vanavond kan je op VTM4 kijken naar 'Twelve Monkeys', een sciencefictionepos over de uitbraak van een dodelijk virus dat een groot deel van de mensheid het leven kost. De overlevenden moeten zich ondergronds verstoppen en broeden op een plan om terug in de tijd te reizen om de uitbraak te voorkomen. Deze film is van de hand van Terry Gilliam, de man die beroemd werd door verschillende 'Monty Python'-films. Pickx werpt een blik op het palmares van deze Amerikaanse regisseur.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gilliam brak door dankzij zijn rol als animator en lid van 'Monty Python's Flying Circus'. Voor de Amerikaanse cartoonist was deze absurde Britse televisiereeks een echte leerschool: na enige tijd werkte hij met Terry Jones samen aan de regie van een aantal scènes. Zijn visuele stijl zorgde er samen met het komisch talent van de andere 'Monty Python'-leden voor dat de reeks een klinkend succes werd, waarna enkele speelfilms volgden.

Zelfstandig

Dankzij het succes kon Gilliam al gauw eigen producties leiden. In 1977 beleefde hij zijn filmregiedebuut met het dolkomische 'Jabberwocky', dat duidelijk in het verlengde van 'Monty Python' lag. In de jaren 80 verlegde hij zijn grenzen met de absurdistische sciencefictionfilm 'Brazil'. Voor de film liet hij zich inspireren door de literatuur van Franz Kafka, wat kijkers bijzonder op prijs stelden. 

Maar niet alles wat Gilliam aanraakte, veranderde in goud. De man was notoir moeilijk om mee samen te werken en bij bepaalde projecten sloeg gewoon de wet van Murphy toe. Zo waren de opnames van 'The Man Who Killed Don Quixote' op het einde van de jaren 90 een regelrechte ramp. Tijdens de opnames in de Spaanse regio Navarra waren de geluidsopnames onbruikbaar omdat NAVO-troepen tegelijkertijd oefenden met laagvliegende gevechtsvliegtuigen. En omdat een ongeluk nooit alleen komt, vernietigde een zware stortbui een deel van de filmapparatuur op de tweede dag van de opnames en kreeg hoofdrolspeler Jean Rochefort last van rughernia. Het project werd na ruggespraak met de producenten stopgezet, pas in 2018 bracht Gilliam de film uit met een andere cast.

Inspiratie

Voor zijn meest succesvolle wapenfeit 'Twelve Monkeys' liet Gilliam zich eveneens inspireren op een bestaand werk, meer bepaald de Franse kortfilm 'La Jetée' uit 1962. Deze productie van de Franse Rive Gauche-regisseur Chris Marker bestaat zo goed als volledig uit een fotomontage met een voiceover. Regisseur Terry Gilliam was vol bewondering over deze kortfilm - "eenvoudigweg poëtisch" noemde hij het - en heeft een groot deel van het verhaal en een aantal plotwendingen gebruikt in 'Twelve Monkeys'. 

De film werd een enorm kassucces, dat hij helaas nadien niet meer kon herhalen. In 1998 maakte de Amerikaanse regisseur 'Fear and Loathing in Las Vegas', gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1971 van Hunter S. Thompson. De psychedelische film was een matig succes in de bioscopen. Pas na enkele jaren groeide de prent met Johnny Depp en Benicio Del Toro uit tot een culthit.

Bekijk ‘Twelve Monkeys’ op donderdag 1 december om 20u35 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top