Russische miljardair betreurt zwaar financieel verlies door westerse sancties

Nieuws | De Russische miljardair Aleksej Mordasjov, die voor de invasie in Oekraïne beschouwd werd als de rijkste man van het land, heeft vandaag zijn beklag gedaan over het zware financiële verlies dat hij door de westerse sancties geleden heeft.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Wij hebben bij Severstal iets meer dan 400 miljoen dollar verloren. Het geld is in Europa blijven steken", zo deelt de 57-jarige Mordasjov mee aan het nieuwsagentschap Interfax. Bovendien is het erg moeilijk geworden om de inkomsten uit export terug naar het land te brengen, zo deelt hij nog mee.

Mordasjov is de grootste aandeelhouder van het staalconcern Severstal. Voor de Russische invasie in Oekraïne plaatste het vakblad Forbes hem bovenaan de lijst met Russische miljardairs, met een geschat vermogen van 29,1 miljard dollar.

Wegens zijn nauwe banden met het Kremlin, was Mordasjov een van de eersten die op de Westerse sanctielijsten belandde. In april was hij in een nieuwe ranking van Forbes al gezakt naar de vijfde plaats, met een vermogen van nog 13,2 miljard dollar. De oligarch noemt de sancties tegen hem onrechtvaardig. Hij zegt zich niet met politiek bezig te houden.

Mordasjov had voor de invasie ook een aandeel van 34 procent in het toeristische concern Tui. Maar wegens de sancties heeft hij intussen 29,9 procent afgestaan aan een bedrijf dat eigendom is van zijn vrouw.

Naast de activa van Severstal, werden in Europa ook persoonlijke bezittingen van Mordasjov in beslag genomen, waaronder een luxejacht.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top