Waarom de Giro in 2023 een goede keuze is voor Remco Evenepoel

Wielersport | Afgelopen woensdag hakte Remco Evenepoel de knoop door. In 2023 zal hij niet de Ronde van Frankrijk, maar die van Italië voor zijn rekening nemen als hoofddoel. In de Giro gaat de Belgische wereldkampioen opnieuw op jacht naar winst in een grote ronde, zoals hij het dit jaar deed in de Vuelta.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Remco Evenepoel maakte het nieuws van zijn deelname zelf bekend op de sociale media van zijn team. "Ik ben momenteel in Italië op verkenning, omdat ik volgend jaar van start ga in de Giro", klinkt het in een korte videoboodschap. "Ik kijk er heel erg naar uit. Het zal bijzonder worden in mijn regenboogtrui. We willen het heel goed doen en ik hoop jullie allemaal snel te zien hier in Italië." Nu de renner van Quick-Step Alpha Vinyl de eindwinst in de Vuelta op zak heeft, richt Evenepoel dus zijn pijlen op de Giro.

Spek naar de bek

Het moet gezegd worden dat de organisatoren een parcours op maat van Evenepoel gemaakt hebben. Het lijkt erop dat ze kost wat kost de Belg naar Italië wilde halen. De race vertrekt op 6 mei in de Abruzzen om op 28 mei aan te komen in de hoofdstad Rome. In het 3.448,6 kilometer lange parcours hebben de organisatoren namelijk drie tijdritten voorzien, naast zeven bergetappes. Dat klinkt als spek naar de bek van Evenepoel.

De Giro d'Italia trapt in 2023 af met een individuele tijdrit van 18,4 kilometer. De route voert van Fossacesia naar Ortona. De negende etappe serveert een tijdrit van 30,7 kilometer tussen Savignano sul Rubicone en Cesena. Net als in de eerste tijdrit wordt het hoofdzakelijk racen tegen de klok over gladde wegen. Tot slot is er nog een klimtijdrit in het parcours gestoken, één dag voor de finale etappe in Rome. Na een vlakke aanloop stijgt de weg in de laatste 7,3 kilometer met 12,3% naar de finishlijn, best pittig voor een voorlaatste rit van een grote ronde. 

Dat al deze tijdritkilometers in het voordeel van Evenepoel zijn, hoeft geen verder betoog. Naast een begenadigd klimmer ontpopte Evenepoel zich tot een steengoede tijdrijder. Zo eindigde hij drie keer in de afgelopen vier jaar op het podium van het WK tijdrijden.

Openstaande rekening

Sinds de eindzege in de Vuelta vloeide er de voorbije tijd al heel wat inkt over het programma van Remco Evenepoel voor 2023. Na zijn eindzege in Spanje luidde het hier en daar dat hij beter ineens voor de Tour de France zou kiezen, maar met de keuze voor de Giro houden Quick Step-Alpha Vinyl en ploegbaas Patrick Lefevere zich aan het plan dat voor Evenepoel uitgestippeld werd.

Evenepoel zal dit jaar ongetwijfeld revanche willen pakken voor wat er eerder op Italiaanse wegen gebeurd is met hem. Evenepoel startte namelijk in 2021 al eens in de Giro, maar dat werd toen geen succes. De huidige wereldkampioen had destijds geen koersritme in de benen na zijn val in de Ronde van Lombardije in 2020 en gaf na ruim 2 weken moegestreden op.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top