Zweden en Finland hebben positieve stappen gezet, zegt Turkije

Nieuws | Zweden en Finland hebben "positieve stappen" gezet in de strijd tegen terrorisme, wat een voorwaarde van Turkije is om het NAVO-lidmaatschap van beide landen goed te keuren. Dat heeft Turks minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu vandaag gezegd.

Door Belga

Deel dit nieuws

"De nieuwe regering in Zweden is meer vastberaden dan de vorige en dat juichen we toe. Ze hebben wetswijzigingen doorgevoerd en dat is een positieve stap", zei Cavusoglu op een persconferentie in Boekarest in de marge van de bijeenkomst van de buitenlandministers van de NAVO.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Zweden, Finland en Turkije hebben elkaar dinsdag in de Roemeense hoofdstad ontmoet. "Ik moet zeggen dat ik na deze ontmoeting vooruitgang voelde", zei de Zweedse minister Tobias Billström. Hij reist binnenkort naar Ankara om er te pleiten voor het Zweedse lidmaatschap van de NAVO.

De Turkse minister voegde er echter aan toe dat ondanks "mooie verklaringen en vastberadenheid" van de twee Scandinavische landen, Turkije nog steeds wacht op concrete maatregelen.

"We hebben nog geen concrete maatregelen gezien zoals de uitlevering van criminelen, de bevriezing van de tegoeden van terroristische groeperingen en het stoppen van hun activiteiten. Ja, er zijn positieve stappen gezet, zoals wetswijzigingen, maar we moeten zien hoe die worden uitgevoerd", aldus Cavusoglu.

Turkije beschuldigt Zweden en Finland ervan te mild te zijn voor de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en haar bondgenoten, zoals de Volksbeschermingseenheden (YPG).

Ankara blokkeert sinds mei de toetreding van beide landen tot de NAVO en heeft in juni een memorandum ondertekend waarin hun lidmaatschap wordt gekoppeld aan hun strijd tegen de Koerdische bewegingen en hun aanhangers op hun grondgebied.

Tijdens een bezoek aan Ankara begin november beloofde de Zweedse premier Ulf Kristersson de zorgen van Turkije in zijn strijd tegen het terrorisme aan te pakken om eventuele belemmeringen voor toetreding tot de NAVO weg te nemen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top