Europese Commissie houdt vast aan opschorting subsidies voor Hongarije

Nieuws | De Europese Commissie houdt vast aan haar voorstel om 7,5 miljard euro aan Europese subsidies voor Hongarije op te schorten wegens haar bezorgdheden over de rechtsstaat in het land. Wel biedt ze Boedapest eindelijk uitzicht op geld uit het Europese relancefonds, maar ook aan de uitkering van dat geld zijn voorwaarden verbonden.

Door Belga

Deel dit nieuws

De Commissie had Hongarije tot 19 november de tijd gegeven om 17 maatregelen uit te voeren die de bekommernissen over de anticorruptiebestrijding in het land moesten wegnemen, maar ze kwam woensdag tijdens haar wekelijke college tot de vaststelling dat Boedapest onvoldoende heeft gedaan. Daarom houdt ze vast aan haar voorstel aan de lidstaten om 7,5 miljard euro aan subsidies uit de Europese begroting op te schorten. 

Hongarije is de eerste lidstaat die te maken krijgt met het nieuwe conditionaliteitsmechanisme, dat het mogelijk maakt om fondsen uit de reguliere Europese begroting op te schorten wanneer de rechtsstaat ondermijnd dreigt te worden. 

De Commissie zette woensdag wel de deur op een kier voor 5,8 miljard euro aan fondsen voor Hongarije uit het relancefonds dat in de steigers is gezet tijdens de coronacrisis. De Commissie hechtte haar goedkeuring aan het Hongaarse plan, maar de regering van premier Viktor Orban moet wel eerst 27 "supermijlpalen" bereiken vooraleer er effectief geld kan overgemaakt worden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top