Martinez moet een manier vinden om De Bruyne te laten schitteren tegen Kroatië

Rode Duivels | Voor hun wedstrijd van aanstaande donderdag tegen Kroatië in Groep F van het WK zullen de Rode Duivels een knaller van een prestatie moeten neerzetten. Wie staat op en wie valt straks door de mand? Heel de natie kijkt met bange ogen naar Kevin De Bruyne die België moet dirigeren naar een zege, maar tot dusver matig presteerde op dit WK.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Neen, het is momenteel niet het WK van Kevin De Bruyne. Tegen Canada en Marokko zagen we een bleke De Bruyne die vooral opviel door zijn frustraties omtrent het spelsysteem. Gelukkig is het kalf nog niet helemaal verdronken voor de Rode Duivels. Mits een zege tegen Kroatië stoten de Belgen door naar de tweede ronde. Dan zullen ze wel een De Bruyne nodig hebben die moet presteren zoals hij bij Manchester City de pannen van het dak speelt.

Zoeken naar juiste versnelling

Met een geblesseerde Romelu Lukaku en een zoekende Eden Hazard was Kevin De Bruyne in de eerste twee groepsmatchen de kopman van onze Rode Duivels. De man van de vele assists moest het verschil kunnen maken, maar door diverse redenen kwam het er niet uit. Zo zorgden de tegenstrevers ervoor dat De Bruyne weinig tot geen ruimte kreeg.

De mindere prestaties zorgden reeds voor wat kritiek. Maar ploegmaat Timothy Castagne verdedigde alvast KDB. “Het is niet alleen Kevin die de ploeg moet laten draaien”, aldus Castagne. “Elke tegenstander plakt een mannetje op hem. Wij moeten ervoor zorgen dat hij in de beste posities komt.”

Eén statistiek tegen Marokko viel alvast op rond De Bruyne. Van de 76 baltoetsen die hij had, leed hij maar liefst 27 keer balverlies. Voor zijn doen is hij dus niet op de afspraak. Het mag duidelijk zijn dat KDB zijn juiste versnelling voorlopig nog niet heeft gevonden.

Lukaku blindelings vinden

In het systeem van Roberto Martinez is Kevin De Bruyne één van de pionnen in het aanvallende trio, waar hij voordien meer fungeerde als aanvallende middenvelder. Tegen Canada stond De Bruyne naar eigen zeggen te hoog op het veld. Hij kon het spel niet bepalen en zag tot grote frustratie te veel lange ballen over zich heen gaan.

Het is moeilijk voor De Bruyne om zijn prestaties bij Manchester City, waar hij schittert onder de vleugels van coach Pep Guardiola, te reproduceren bij de Rode Duivels. Man City is dan ook een geoliede machine, eentje waar KDB weet wat hij aan zijn teammaats heeft. Bij de Rode Duivels is het gebrek aan voorbereidingstijd en automatismen duidelijk voelbaar. “Je legt hem een plan voor en hij zal de leiding nemen. Hij ziet het plan meteen voor zich in zijn hoofd. Als hij de bal ontvangt, weet hij al wat hij gaat doen en hij voert het ook uit. Als ploegmaat moet je dan enkel nog lopen en zorgen dat je klaar bent om het leer in ontvangst te nemen, want die bal komt er. Dat is heel bijzonder”, zei ex-Rode Duivel Vincent Kompany nog enkele dagen geleden aan ESPN.

Met Lukaku opnieuw als speerpunt vooraan, heeft KDB opnieuw iemand in de spits rondlopen die hij blindelings kan vinden. Het valt ook af te wachten welke rol De Bruyne gaat krijgen tegen Kroatië. Stemmen gaan op dat hij een rij achteruit wordt getrokken om samen met Axel Witsel in het centrum van het middenveld te spelen. Welke rol dan ook, België zal De Bruyne absoluut nodig hebben als metronoom wil ons land kans maken op kwalificatie naar de volgende ronde.

De Rode Duivels spelen op donderdag 1 december hun derde WK-wedstrijd tegen Kroatië, een wedstrijd die vanaf 15u10 te volgen is op Eén.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer over het WK:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top