Lahbib ontmoet Blinken in Boekarest (2)

Nieuws | Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) heeft vandaag haar Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken in Boekarest ontmoet in de marge van de NAVO-vergadering daar. Dat blijkt uit een bericht van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Dit is onze eerste kans om in persoon bij elkaar te komen", aldus Blinken in een verklaring dat het Amerikaanse ministerie heeft uitgestuurd. "België is natuurlijk een hechte, vertrouwde bondgenoot en partner. Het is het centrum van onze diplomatieke activiteiten tussen de Europese Unie, de NAVO en onze eigen sterk, bilateraal partnerschap."

De ontmoeting stond gepland om 10.35 uur lokale tijd (9.35 uur Belgische tijd). 

"We zijn een klein land in het centrum van Europa en het is heel belangrijk om gesprekken te hebben en jullie steun te hebben als een bondgenoot", aldus Lahbib in het transcript. 

Blinken had daarna ook nog een ontmoeting met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Koeleba, op de agenda om 11.45 uur lokale tijd, zo bleek eerder uit een aankondiging van het Amerikaanse ministerie.

Lahbib ontmoette afgelopen weekend nog Koeleba in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ze was daar samen met premier Alexander De Croo voor een onaangekondigd bezoek.

De NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken kwamen vandaag voor de tweede dag op rij bijeen in het Roemeense Boekarest. Aan de gesprekken op nemen ook de ministers van Finland en Zweden - waarvan de toetredingsprocedure loopt - en van Bosnië en Herzegovina, Georgië en Moldavië deel. De NAVO beschouwt de gebieden in westelijke Balkan en rond de Zwarte Zee immers als strategisch belangrijk.

Na de vergaderingen van dinsdag beloofde de NAVO alvast Oekraïne meer hulp te zullen bieden. In een gezamenlijke verklaring die de ministers dinsdag hebben aangenomen, staat dat de alliantie onder andere zal helpen in het herstel van de energie-infrastructuur van Oekraïne.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top