Hopelijk voldoende juryleden, maar "we vrezen ervoor"

Nieuws | "We vrezen allemaal dat er niet voldoende juryleden zullen zijn voor een proces dat zo lang zal duren." Dat zegt meester Sébastien Courtoy, de advocaat van beschuldigde Smail Farisi, vandaag bij aankomst in de rechtbank. Vandaag worden de 12 effectieve en 24 plaatsvervangende juryleden geloot voor het proces van de aanslagen van 22 maart, dat naar verwachting 6 tot 9 maanden zal duren.

Door Belga

Deel dit nieuws

Of die 36 juryleden voldoende zullen zijn, zal blijken in de komende maanden, zegt Courtoy. "Iedereen is er bang voor dat het er niet voldoende zijn. Je mag er maar 24 verliezen, als je dan een griepvirus hebt of COVID, en het gaat hier wel intensief zijn. Normaal gezien gaat het lukken, maar ik ben er niet bepaald gerust in."

"We hopen een neutrale en onafhankelijke jury te hebben, en die zullen we ook hebben", aldus Courtoy ook. Hij wijst erop dat er verschillende redenen zijn om een jurylid te wreken, zoals het beroep van een jurylid dat niet compatibel is om jurylid te zijn. Waar hij als advocaat zelf naar zal kijken wil hij niet zeggen, want de reden voor een wraking mag niet worden bekendgemaakt.

Courtoy verwacht van het proces dat zijn cliënt vrijgesproken wordt. "Zoals hij is vrijgesproken in het Parijse luik, hoop ik ook dat hij wordt vrijgesproken in het Belgische luik", zegt hij. "Mijn cliënt voelt zich slecht en goed, goed omdat het proces begint, slecht omdat hij hier zit met mensen waarmee hij niets te maken heeft."

Over de beschuldigdenbox kon Courtoy nog niets zeggen. 'Die gaan we nu bezoeken. Mijn cliënt zal echter niet plaatsnemen in die boxen, want hij is vrij", aldus Courtoy. Net als zijn broer Ibrahim neemt hij plaats op een bank voor de box.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top